Onderzoek donaties aan actiegroep Viruswaanzin stopt

Het onderzoek naar de stichting Viruswaanzin van Willem Engel is door het Openbaar Ministerie (OM) stopgezet. Het onderzoek was gestart naar aanleiding van berichten dat de stichting Engel een lening had verstrekt. Het verstrekte geld werd gebruikt voor het doel waarvoor de stichting was opgericht, zo blijkt uit het onderzoek van het OM.

Het Openbaar Ministerie heeft eind oktober een onderzoek ingesteld naar de Stichting Viruswaanzin. Na een rechtszaak met ING, die de rekening van een protestgroep had stopgezet, trok de stichting de aandacht van het OM. Engel had 50.000 euro geleend van de liefdadigheidsinstelling voor de aankoop van een stuk grond op het eiland Ibiza.

Viruswaanzin in strijd met haar statuten

Het Openbaar Ministerie benadrukte maandag dat het onderzoek belangrijk was voor de veiligheid van de donateurs. “Uit het onderzoek is gebleken dat de donateurs erop mochten vertrouwen dat de ontvangen gelden zullen worden gebruikt voor de doeleinden waarvoor de stichting is opgericht.” Ondanks het feit dat de lening in strijd met de statuten van de stichting is verstrekt, is de lening van Engel inmiddels volledig terugbetaald.

Er werden geen onregelmatigheden meer ontdekt. “Op basis hiervan concludeert de aanklager dat verdere civiele actie tegen de stichting en/of haar directeur(en) niet nodig is.”

Tags

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie