70+ers en kwetsbaren 2de boosterprik halen

Vanaf zaterdag 26 februari krijgen zeventigplussers, bewoners van verpleeghuizen, mensen met het syndroom van Down en volwassenen met ernstige immunologische problemen een uitnodiging voor hun tweede prik. Dat heeft minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) donderdag laten weten. Hij volgt hiermee het advies van de Gezondheidsraad.

De Gezondheidsraad heeft vorige week aanbevolen deze bevolkingsgroepen in de nabije toekomst een tweede prik te geven. Omdat deze vier groepen in slechte gezondheid verkeren, hebben zij vorig jaar als eersten de eerste prik gekregen. Daardoor zal hun de meeste bescherming zijn ontnomen.

Alleen mensen die ten minste drie maanden geen prik hebben gehad, komen in aanmerking voor de prik. De inenting begint in de week van 28 februari.

Boosterprik ook thuis geprikt

Wie onderweg is, kan op eigen gelegenheid de GGD bezoeken. “Het bloed kan in samenwerking met de huisarts thuis worden geprikt“, zegt de rest. Verpleeghuisbewoners worden geprikt door het eigen medisch personeel of door de GGD. Voor mensen met het syndroom van Down is het vaccin via de huisarts verkrijgbaar. Mensen die een immunologisch probleem hebben, moeten met hun arts overleggen.

Als het aan het Ministerie van Volksgezondheid ligt, zal de boosterprik voortaan iets anders heten. Het ministerie legt uit: “Van nu af aan zal dit bekend staan als de ‘herhalingsprik tegen corona’, afgekort als ‘coronaprik’. De herhalingsprik garandeert dat de bescherming tegen het coronavirus behouden blijft.”

Geef deze boosterprik alleen aan patiënten die het grootste risico lopen op ernstige ziekte of overlijden als gevolg van het coronavirus, aldus de Gezondheidsraad. De Gezondheidsraad waarschuwde tegen het geven van de prik aan iedereen boven de achttien jaar.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie