De eerste groene vinkjes in de Corona-app vervallen op 8 februari, niet morgen. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid vanavond bekendgemaakt. Dit betekent dat de inwerkingtreding van de beperkte geldigheid opnieuw is uitgesteld.
Meer dan een half miljoen mensen hebben twee inentingen gekregen, maar geen booster. Zodra de nieuwe wetten van kracht worden, verliezen zij hun certificaat van een herhalingsvaccinatie. In Nederland zijn ongeveer vijf miljoen volwassenen volledig gevaccineerd maar hebben geen boosterdosis gekregen. Het Nederlandse vaccinatiebewijs zal dezelfde geldigheid hebben als het Internationale Corona-certificaat (EU DCC). Na de laatste injectie zal het vaccinatiecertificaat 270 dagen (9 maanden) geldig zijn. Certificaten van herstel zijn 180 dagen geldig. Volgens minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) moet de geldigheidsduur van de herhalingsvaccinatie nog worden vastgesteld.
Immuundeficiëntie
De regering verscherpt de normen voor het verkrijgen van een coronabewijs, omdat de immuniteit afneemt naarmate de tijd verstrijkt na een ziekte of een vaccin. Voor alle landen heeft de Europese Commissie aangedrongen op één geldigheidsduur. Hugo de Jonge, de voormalige minister van Volksgezondheid, kondigde de beperkte geldigheid in december aan.
De nieuwe regels zouden afgelopen dinsdag van kracht worden, maar werden uitgesteld tot 4 februari vanwege aanvullende vragen van de Tweede Kamer. De start is opnieuw uitgesteld, dit keer tot volgende week dinsdag, aldus het ministerie.
Voor de acht miljoen volwassenen die al eerder een prik hebben gekregen, verandert er niets. Dit geldt ook voor jongeren onder de 18 jaar, aangezien zij geen prik hoeven te hebben gekregen om tot een zorginstelling te worden toegelaten.
Het vervallen van het vaccinatiebewijs heeft eerder deze week veel kritiek uitgelokt in de Tweede Kamer, maar een resolutie om het te stoppen heeft geen meerderheid gekregen.