Meningsverschillen in Rusland over invasie Oekraïne

Het is nog steeds onmogelijk om een duidelijk beeld te krijgen van hoe de Russen zelf over het conflict tussen Rusland en Oekraïne denken. Terwijl sommige Russen de invasie steunen, gaan anderen de straat op om deze aan de kaak te stellen, ten dele als gevolg van propaganda. Als gevolg daarvan worden soms arrestaties verricht. Deskundigen vinden het verrassend dat Russen zich op deze manier uitspreken tegen de aanval van Rusland op Oekraïne.

Volgens Ellen Rutten, hoogleraar Russische en Slavische studies aan de Universiteit van Amsterdam, is de reactie van de Russische bevolking op dit moment heel anders dan bij de overname van het Oekraïense schiereiland de Krim in 2014. “Toen was er veel publieke steun in Rusland. Aan de ene kant zie je dat de Russische propagandamachine werkt, maar aan de andere kant komt een segment van de bevolking in opstand.”

Veel Russen gaan nu de straat op om de inval in Oekraïne te veroordelen, aldus Rutten. Een krachtige vergelding, die ze als “atypisch” omschrijft. “Ze zijn zich ervan bewust dat ze gearresteerd zullen worden, en dat zullen ze ook. Toch stroomden in een aantal steden massa’s mensen de straat op. Zo zijn de afgelopen dagen in 58 steden ten minste 1.798 protesterende Russen gevangen gezet.

Het is moeilijk te zeggen of de protesten de komende dagen zullen aanhouden, aldus Rutten. “Mensen zijn terecht doodsbang om opgepakt te worden, en een recente peiling van het prestigieuze Levada Centrum wees uit dat 45 procent van de Russen de maatregelen in het Donetsbekken nog steeds steunt. Ik heb nog geen peiling gezien over de steun voor het veroveren van Kiev, die waarschijnlijk beperkter is.”

Veel mensen waren “terecht enigszins geschokt door de intensiteit van het protest“, zegt Nicolaas Kraft van Ermel, historicus van Oekraïne, Rusland en Polen aan de Rijksuniversiteit Groningen. “Bovendien toont het feit dat een aantal Russische burgemeesters zich tegen de Russische stap heeft uitgesproken, evenals legioenen bekende Russen die zich ertegen hebben uitgesproken, aan dat een oorlogszuchtig beleid misschien niet zo veel steun heeft als je zou verwachten,” voegt hij eraan toe.

“Een groot aantal inwoners van Rusland” heeft moeite om hun militaire status te vestigen.

Rutten benadrukt dat “veel” Russen zich in het midden van het politieke spectrum bevinden en zich nog geen mening over de oorlog hebben gevormd. “Toch denk ik dat de recente invallen bij een deel van de bevolking het gevoel van ’tot hier en niet verder’ hebben versterkt.”

De professor is van mening dat het Russische propagandaverhaal tijdens de invasie van de Krim “redelijk” was. Veel Russen geloofden destijds dat de beweringen van de Russische regering waar waren. Dat is nieuw, volgens de Rusland-specialist. “Poetin heeft deze week vrij wilde uitspraken gedaan, en het is nog onduidelijk in hoeverre iedereen het met hem eens kan zijn.”

Desondanks voelen sommige Russen zich aangetrokken tot de toespraken van de Russische president Vladimir Poetin. “Het raakt aan een cultuur, een manier van spreken die je al jaren op de Russische staatstelevisie ziet. Het bestaat in een deel van de Russische bevolking, en de oorlog heeft het niet doen verdwijnen.”

Een aanzienlijk deel van de bevolking, aldus Kraft van Ermel, “gelooft echt in de andere werkelijkheid die door het Kremlin is vastgesteld. Maar vergeet niet dat de binnenlandse repressie in Rusland sinds 2012 aanzienlijk is toegenomen. Dus, hoeveel individuen zijn bereid om op te staan op dit moment?”

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie