Italië: vaccinatieplicht voor 50+’ers

De regering van Italië heeft unaniem besloten dat alle inwoners van Italië van 50 jaar en ouder verplicht worden om een coronavaccinatie te nemen. Deze verplichting loopt in ieder geval tot juni. De verplichting tot vaccinatie gold al voor zorgmedewerkers en leraren. Sinds oktober hebben werknemers de verplichting om een bewijs van vaccinatie of een negatieve test te laten zien, voordat ze de werkplaats mogen betreden. Bij overtreding van deze regel stond in het oorspronkelijke plan een boete tot 1.500 euro. Maar deze boete is later vervallen.

De premier van Italië, Mario Draghi, geeft aan: “We willen de groei van de besmettingscurve afremmen en de Italianen die nog niet zijn gevaccineerd aansporen dit te doen. We grijpen vooral in bij leeftijdsgroepen die het meeste risico lopen op ziekenhuisopname om de druk op ziekenhuizen te verminderen en levens te redden.

Situatie in Italië

Ook in Italië stijgt het aantal besmettingen snel. Afgelopen woensdag werd er al bekend gemaakt door de gezondheidsautoriteiten dat er 189.000 nieuwe gevallen geregistreerd waren. Van de 1.1 miljoen testen, was 17 procent positief getest op corona.

In Italië werd al eerder een vaccinatieplicht overwogen voor inwoners van het land van 12 jaar en ouder. Maar dit plan is niet doorgezet. De regering had voor de jaarwisseling een aankondiging gedaan dat er een aanscherping zou zijn van de maatregelen. Er zouden nog strengere maatregelen komen, voor niet-gevaccineerde inwoners. Er geldt een verbod op hotels, beurzen, sportscholen en festivals voor niet gevaccineerde mensen. Skiliften en het openbaar vervoer is ook voor deze groep verboden.

Italiaanse ziekenhuizen merken wel een stijgende druk op haar werkzaamheden. Op dit moment liggen 13.364 patiënten in de ziekenhuizen, 400 meer dan de dag ervoor. Op de intensive care liggen 1.428 patiënten, dit zijn er 36 meer dan een dag ervoor. Andere Europese landen zijn ook al overgegaan op een vaccinatieplicht. In Oostenrijk geldt een vaccinatieplicht voor veertienplussers vanaf Februari. Griekenland heeft deze verplichting voor zestigplussers vanaf 16 januari.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie