Boosterprik nu halen zonder afspraak

Zoals bekend is het voor alle 18-plussers nu mogelijk om hun boosterprik afspraak in te plannen via twee manieren. Via www.coronavaccinatie-afspraak.nl kan je direct een afspraak maken zonder uitnodiging van het RIVM. De andere manier is om telefonisch een afspraak te maken, dat via het Landelijke Vaccinatie Afsprakenlijn kan: 0800-7070. Toch wordt er door de GGD ’en opgeroepen om deze afspraak via de website in te plannen, omdat dit voorkomt dat de GGD callcenter slecht bereikbaar is. Indien u toch wil bellen om een afspraak te maken, zal u moeten wachten op de uitnodigingsbrief van het RIVM. Als u deze brief nog niet ontvangen hebt, kan u niet worden geholpen bij het Landelijke Vaccinatie Afsprakennummer. Indien u toch niet naar uw geplande afspraak voor de boosterprik kan komen, kan u deze momenteel niet wijzigen of afzeggen. Dit komt omdat het GGD-callcenter momenteel niet de capaciteit heeft om afspraakwijzigingen te verwerken. Er is een kans dat het verplaatsen, wijzigen of annuleren in de toekomst weer mogelijk is.

GGD-locatie in Leeuwarden

Naast het vooraf plannen van je boosterprik afspraak is de GGD-locatie in Leeuwarden begonnen met vrije inloop voor de boosterprikken. Er waren gisteren voldoende tijdssloten beschikbaar om extra mensen uit te nodigen voor de boosterprik. Op veel andere locaties in Nederland is dit voor nu nog niet nodig, i.v.m. de drukte, maar de GGD GHOR Nederland verwacht dat hier volgende week veranderingen voor zullen plaatsvinden. Dankzij de vergroting van de vaccinatiecapaciteit en priksnelheid kan het zijn dat er nu al plekken beschikbaar worden. Dit komt vooral voor de slimme manier van werken die de GGD ‘en hebben ontwikkeld de afgelopen maanden, tijdens de boostercampagne.

Na twee dagen van het aanbieden van afspraakloze boosterprikken is het nog niet zo druk in Leeuwarden. Op 5 januari haalden 2300 mensen zonder afspraak hun boosterprik, dit waren voornamelijk 45+’ers. In 1.800 gevallen werd er gevaccineerd via het vaccin van Moderna. Deze boosterprik wordt momenteel alleen gegeven aan mensen boven de 45 jaar. In Leeuwarden kunnen er dagelijks 12.000 prikken gezet worden.

Capaciteit wordt beter benut

Indien priklocaties in Nederland kampen met een vergroting van de capaciteit, zal deze locatie overgaan op het werken met vrije inloop. Deze inloop is bedoeld om de beschikbare mensen, vaccins en ruimtes goed te benutten. Verder biedt dit mensen de mogelijkheid om zo snel mogelijk een boosterprik te halen. Verder is dit gunstig voor mensen die niet in staat zijn om een afspraak online of telefonisch in te plannen, aangezien je op deze locaties niet vooraf een afspraak hoeft te maken. Wanneer je wil weten of dit geldt bij een priklocatie in jouw regio, raden wij aan om de website van de regionale GGD te raadplegen.

Voorwaarden ontvangen boosterprik

Voordat u een afspraakloze boosterprik wil ophalen, zijn er wel een aantal voorwaarden waar u aan moet voldoen. U zal tot drie maanden moeten wachten na uw laatste vaccinatie voordat u de booster mag ontvangen. Ditzelfde geldt voor als u al uw twee vaccinatieprikken hebt gehad, en hierna toch Corona heeft opgelopen. Vanaf het moment van herstel zal u ook drie maanden moeten wachten voordat u uw boosterprik kan nemen. Gebruik de CoronaCheck-app op de laatste vaccinatiedatum te zien.

Doel boosterprik

De boosterprik is een mRNA-vaccin. Hiermee wordt bedoelt dat Moderna of BioNTech/Pfizer wordt gebruikt. Het maakt niet uit welk vaccin u de eerste twee keren heeft ontvangen voor het bepalen welk boostervaccin u krijgt. U kan hierna geen keuze maken welk vaccin u wilt. Dit wordt bepaald door de GGD-priklocatie aan de hand van de beschikbare capaciteit van vaccins.

De eerste vaccinatie is 6 maanden na het zetten ervan niet meer werkzaam. Door het nemen van de boosterprik heeft u weer volledige bescherming tegen corona. De vaccinaties worden voortdurend verbeterd en aangepast. Dit komt vooral omdat er elke keer nieuwe varianten ontstaan, en de vaccins. De boosterprik biedt bescherming tegen alle bestaande vormen van het coronavirus.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie