Nieuwe variant B.1.640.2 ontdekt in Frankrijk

In Zuid-Frankrijk is een nieuwe variant van het coronavirus ontdekt, die zich volgens een nieuwe studie in een kleine uitbraak heeft verspreid. De variant, voor nu genaamd B.1.640.2 volgens een recente studie die door de Franse regering wordt gesteund en die nog aan een peer-review moet worden onderworpen, is vermoedelijk van Kameroense oorsprong en heeft zich tot dusver verspreid onder 12 patiënten in Zuid-Frankrijk.

Nieuw: wat we tot nu toe weten over de nieuwe variant B.1.640.2

46 Nieuwe mutaties

Deze nieuwe variant lijkt 46 nieuwe mutaties en 37 deleties te hebben. De man was onlangs in Kameroen geweest. De vaccinatiegraad is in deze regio erg laag, waardoor het gemakkelijker is varianten te ontwikkelen. Hij was gevaccineerd, maar testte half november positief op het virus, waarbij PCR-tests uitwezen dat het een “atypische combinatie” van mutaties had die in niets leken op de Delta-variant, die op dat moment dominant was.

Ademhalingsmonsters van zeven andere SARS-CoV-2-positieve patiënten die in hetzelfde geografische gebied woonden, vertoonden dezelfde combinatie van mutaties,” aldus een online gepubliceerd rapport.

Het afgelopen jaar zijn steeds nieuwe COVID-19-varianten opgedoken die de manier waarop het virus zich verspreidt en de dodelijkheid ervan hebben veranderd. Slechts enkele nieuw ontdekte varianten blijken echter uiteindelijk gevaarlijker te zijn. Dit kan zijn door het hogere sterftecijfer of met een grotere overdraagbaarheid. Of deze nieuwe mogelijke variant net zo erg is, zal pas blijken als deskundigen meer inzicht krijgen in hoe het werkt.

Wat wordt bedoelt met een ‘variant’?

Wanneer een geïnfecteerde menselijke cel nieuwe coronavirussen samenstelt, maakt hij af en toe kleine kopieerfouten, mutaties genaamd. Wetenschappers kunnen mutaties opsporen naarmate ze worden doorgegeven via een stamboom, een tak van de coronavirusstamboom. Een groep coronavirussen die dezelfde overgeërfde set van kenmerkende mutaties delen, wordt een variant genoemd.

Varianten op COVID-19

Wetenschappers houden alle varianten in het oog, maar kunnen bepaalde varianten classificeren als varianten waar op gelet moet worden, varianten die van belang zijn, varianten die aanleiding geven tot bezorgdheid en varianten die grote gevolgen hebben. Sommige varianten verspreiden zich gemakkelijker en sneller dan andere varianten, wat kan leiden tot meer gevallen van COVID-19. Een toename van het aantal gevallen zal meer druk leggen op de gezondheidszorg, leiden tot meer ziekenhuisopnames en mogelijk meer sterfgevallen.

Deze classificaties zijn gebaseerd op hoe gemakkelijk de variant zich verspreidt, hoe ernstig de symptomen zijn, hoe de variant reageert op behandelingen, en hoe goed vaccins tegen de variant beschermen.

Delta-variant

De Delta-variant is het eerste geïdentificeerd in India en is bijna twee keer zo besmettelijk als eerdere varianten en kan ernstiger ziekte veroorzaken. Het grootste risico van overdracht bestaat bij niet-gevaccineerde mensen.. Mensen die volledig gevaccineerd zijn, kunnen doorbraakinfecties van het vaccin krijgen en het virus naar anderen verspreiden. Het lijkt er echter op dat gevaccineerde mensen COVID-19 minder lang verspreiden dan ongevaccineerde mensen.  Alle door de FDA goedgekeurde of geautoriseerde vaccins zijn effectief tegen ernstige ziekte, ziekenhuisopname en overlijden. Hoewel onderzoek suggereert dat COVID-19 vaccins iets minder effectief zijn tegen de delta variant, lijken de Pfizer-BioNTech, Moderna en Janssen/Johnson & Johnson COVID-19 vaccins nog steeds bescherming te bieden tegen ernstige COVID-19.

Omikron coronavirus

De Omikron-variant is het eerste geïdentificeerd in Zuid-Afrika en kan zich gemakkelijker verspreiden dan andere varianten, waaronder Delta. Vanwege het kleine aantal gevallen is de huidige ernst van ziekte en sterfte in verband met deze variant onduidelijk. Het nemen van vaccins zijn effectief voor het voorkomen van een stijging van het aantal ziekenhuisopnames en het aantal overlijdens. Aanwijzingen duiden erop dat het virus naar anderen verspreid kan worden, ook door volledig gevaccineerde mensen. Alle door de FDA goedgekeurde of geautoriseerde vaccins zullen naar waarschijnlijk effectief zijn tegen ernstige ziekte, ziekenhuisopnames en sterfgevallen.  De opkomst van de Omikron-variant benadrukt nog eens het belang van vaccinatie en boosters.

One Response

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie