Onderzoek: Niet iedereen wil 4de boosterprik

Het klonk alsof er een grote kans was dat er in de toekomst meer herhalingsrondes zouden komen. Een vierde boostervaccinatie is momenteel in ontwikkeling. Eén op de acht Nederlanders die de meest recente booster heeft gekregen, wil daarentegen geen nieuwe prik.

Het Kieskompas en het databureau LocalFocus onderzochten het draagvlak van de boosterprikken. In totaal werden 4400 volwassenen ondervraagd. De meerderheid (70%) had de prik al eerder gekregen, terwijl 10% deze nog gepland had staan.

Een extra boosterprik wordt onderzocht.

De helft van de deelnemers zei “absoluut” toen hen werd gevraagd of zij hun volgende prik zouden krijgen. “Waarschijnlijk wel” werd gekozen door 27% van de ondervraagden, terwijl “waarschijnlijk niet” werd gekozen door meer dan 9% van de ondervraagden. “Absoluut niet“, zei 3% van de ondervraagden. De overige 11% heeft nog geen beslissing genomen.

Vaccin nummer vier

Of een herhalingsvaccinatie al dan niet nodig is, zal door het kabinet worden beslist. Toch wordt er gespeculeerd dat er een vierde vaccinatie komt. De Gezondheidsraad stelde vorige week voor om sommige risicogroepen in de nabije toekomst een tweede inenting te geven.

Toch bleek uit Israëlisch onderzoek, dat eerder dit jaar werd gepubliceerd, dat een vierde prik beter beschermde dan drie prikken. Vorig jaar werd de CEO van Pfizer, Marc Kaptein, door presentatrice Eva Jinek ondervraagd over het aantal inentingen. De effectiviteit van de vaccinaties gaat volgens Kaptein achteruit. Na “ongeveer zes tot acht maanden,” beweert hij, neemt de effectiviteit bij ouderen af. Bij jongeren duurt dat langer. Booster shots kunnen volgens de voormalig ziekenhuisdirecteur een herhalingspraktijk worden. “Misschien kunnen we jaarlijkse of tweejaarlijkse boosterprikken doen,” stelt hij voor.

Ouderen zijn eerder bereid verdere injecties te accepteren.

Volgens een onderzoek van LocalFocus en Kieskompas zijn met name ouderen bereid een extra gokje te wagen. 85 procent van de volwassenen boven de 65 jaar vindt dit geen punt van zorg. Zeven op de tien personen onder de 35 jaar waren bereid om een extra inenting te krijgen.

Wat het nemen van een extra boostprik betreft, blijken er regionale verschillen te zijn. De Friezen waren het moeilijkst over te halen tot een extra prik. De Zeeuwen waren het meest optimistisch.

De peiling is gehouden tussen 28 januari en 7 februari. Geslacht, leeftijd, opleiding, regio, migratieachtergrond en stemgedrag bij de meest recente Nederlandse parlementsverkiezingen komen allemaal aan bod.

Mensen met een hoog risico moeten zo snel mogelijk een tweede prik krijgen, aldus de Gezondheidsraad.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie