Nieuwe coronavariant BA.2. afkomstig van de Omikronvariant verspreid snel in delen van Europa en Azië. Lees hier alles over BA.2, ook wel ‘de onzichtbare variant’ genoemd. De nieuwe corona mutatie is namelijk moeilijk te detecteren met een coronatest, zelfs met de PCR-test.
Hoe werkt de BA.2 omicron-variant?
Geschreven uitleg over BA.2 gaat verder onder de video
Subvarianten van Omikron
B.1.1.529 is de wetenschappelijke benaming voor de omikron-variant. BA.1, BA.1.1, BA.2, en BA.3 zijn vier subvarianten die zowel gelijkenissen als variaties vertonen met de “originele” omikron-variant. Het merendeel van de omikronbesmettingen wordt momenteel veroorzaakt door BA.1.
Variant BA.2 komt steeds vaker voor
De BA.2-subvariant komt daarentegen steeds vaker voor. Zij werd in november voor het eerst ontdekt en is sindsdien in 47 landen aangetroffen, waaronder Nederland. Volgens cov-lineages.org zijn er nu meer dan tienduizend voorbeelden van de BA.2-subvariant bekend.
Het aantal mensen in Denemarken besmet met BA.2, neemt gestaag toe. De variant is nu verantwoordelijk voor bijna de helft van alle omikronbesmettingen in het land. RIVM-baas Jaap van Dissel stelde tijdens zijn technische briefing dat dit in Nederland nog niet de situatie is. “We zien het soort hier wel, maar niet in de mate zoals we dat in Denemarken zien.” Volgens Van Dissel is dit te wijten aan het feit dat er op studentenfeesten in Denemarken meerdere malen op grote schaal is opgetreden. Volgens de directeur van het RIVM is het onwaarschijnlijk dat dit in Nederland ook gebeurt.
Nieuwe omikron variant moeilijk te detecteren met coronatest
In deze video van DW News wordt gesproken over het de nieuwe Omicron-variant. Ze noemen de BA.2. variant ’the stealth variant’, vertaald ‘de verborgen variant’. De nieuwe omikron-variant wordt zo genoemd omdat deze moeilijk is te detecteren met coronatesten. Zelfs met een PCR-test is het lastig om een BA.2. besmetting vast te stellen.
BA.1 en BA.2 mutaties
Er zijn 32 parallellen tussen BA.2 en BA.1, maar er zijn ook 28 veranderingen in de mutaties van het virus, aldus de WHO. Infectiviteit, detectie en mogelijke immuniteit (door vaccins of eerdere infectie) kunnen allemaal door deze factoren worden beïnvloed. Dat is wat wetenschappers momenteel proberen vast te stellen.
De BA.2-variant is door sommige wetenschappers de “stealthy omikron version” genoemd, aldus The Washington Post. Dit komt omdat de mutaties de variant moeilijker detecteerbaar maken in een PCR-test, die bijvoorbeeld door de GGD wordt gebruikt. Het is momenteel onbekend of de BA.2-variant besmettelijker is dan de oorspronkelijke omikron-variant.
Nog geen reden tot zorgen
Vooralsnog denken de wetenschappers niet dat BA.2 verantwoordelijk is voor meer ziekenhuisopnames dan BA.1. Toch waarschuwen Britse deskundigen dat er nog steeds een schaarste aan informatie over dit onderwerp is. Pfizer/BioNTech en Moderna ontwikkelen momenteel aangepaste coronavaccins voor de omikron-variant BA.1. Omdat ze zo dicht bij elkaar liggen, wordt voorspeld dat ze ook tegen de BA.2-variant zullen werken.