Corona zorgt waarschijnlijk niet voor ‘code zwart’

Er is veel te doen geweest over de versoepelingen van de coronamaatregelen die komende woensdag ingaan. Het wordt dan weer mogelijk om een aantal dingen te doen die een tijd lang niet mogelijk waren als gevolg van de strenge lockdown. Daarom is het voor veel mensen erg fijn dat de maatregelen worden versoepeld. Toch zijn er ook veel Nederlanders die het helemaal niet eens zijn met de beslissing van het kabinet. Zij vinden dat het onverantwoord is om op dit moment te versoepelen. De reden daarvoor is het feit dat de intensive cares, maar ook de normale afdelingen van de Nederlandse ziekenhuizen ontzettend vol liggen. 

corona piek

OMT is geen voorstander van versoepelingen

De zorg staat in Nederland onder hoge druk. Daarom is het OMT het bijvoorbeeld niet eens met de aankomende versoepelingen. Zij vinden dat het verstandiger is om te wachten tot de echte piek van de derde golf van het coronavirus in Nederland achter de rug is. Het risico op een nieuwe piek is volgens het OMT te groot. Toch zijn er ook mensen die hier anders over denken. Diederik Gommers denkt bijvoorbeeld dat de versoepelingen niet voor een grote stijging van het aantal besmettingen zal zorgen. Hij geeft aan dat het stijgende aantal besmettingen het gevolg is van mensen die de maatregelen niet goed na hebben geleefd. 

Code zwart?

Veel mensen die gedurende de coronacrisis werkzaam zijn geweest in Nederlandse ziekenhuizen zijn bang dat het tijd wordt voor code zwart. Dit is de naam voor een situatie waarbij er niet genoeg plek is in de Nederlandse ziekenhuizen waardoor sommige patiënten geweigerd moeten worden. Er is dan een speciale raad die op basis van patiëntgegevens moet beslissen welke nieuwe patiënten wel zorg krijgen en welke niet. Deze situatie moet natuurlijk koste wat kost voorkomen worden. Daarom is het van belang dat mensen ook na de versoepelingen van de coronamaatregelen goed rekening houden met de maatregelen die van kracht zijn. 

corona

Code zwart waarschijnlijk niet van kracht

De mensen die werkzaam zijn in Nederlandse ziekenhuizen hebben met eigen ogen gezien hoe dicht we bij de afgrond staan. Er zijn al veel reguliere operaties uitgesteld doordat er niet genoeg plek was in de ziekenhuizen. Mensen die besmet waren met het coronavirus hadden nog wel plek in de ziekenhuizen, maar als het zo doorgaat zal dit ook niet meer mogelijk zijn. Toch lijkt het erop dat we net aan code zwart kunnen ontsnappen. Dit is goed nieuws aangezien code zwart ervoor zou kunnen zorgen dat mensen overlijden terwijl dit eigenlijk niet nodig was.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie