Coronamaatregelen versoepeld, een terugblik op de avondklok

Vanaf vandaag zijn een aantal veel besproken coronamaatregelen niet meer van kracht. Het is bijvoorbeeld weer mogelijk om op een terras te genieten van het heerlijke weer. Uiteraard is het ook op de terrassen van belang dat de coronamaatregelen goed worden gehandhaafd. De burgemeesters van een aantal grote Nederlandse steden gaven een tijdje geleden aan voorstander te zijn van het heropenen van de terrassen. Het is volgens hen namelijk een stuk veiliger als mensen gecontroleerd bij elkaar komen op een terras dan als iedereen zich verzameld in parken en natuurgebieden. 

corona

De avondklok

De avondklok is de coronamaatregel waar ongetwijfeld het meest weerstand tegen is ontstaan. Het idee voor een avondklok werd voor het eerst geopperd in september van het afgelopen jaar. Toen werd besloten dat er nog geen avondklok nodig was. Het RIVM was hier wel voorstander van omdat de avondklok er volgens hen voor zou zorgen dat de druk op de zorg werd verminderd. Mark Rutte gaf in januari aan dat de avondklok een maatregel is die je liever niet wilt nemen, maar dat de alternatieven misschien wel een stuk erger zijn. Uiteindelijk werd de avondklok op 23 januari alsnog ingevoerd. Je mocht vanaf dat moment niet meer buiten zijn tussen 9 uur in de avond en half 5 in de ochtend. 

Rellen door de avondklok

Dat er veel mensen waren die het niet eens waren met het invoeren van de avondklok werd al snel duidelijk. In verschillende steden in het land ontstonden rellen omdat jongeren toch naar buiten gingen ondanks de avondklok. De coronamaatregelen moesten uiteraard wel gehandhaafd worden en daarom werd er veel politie ingezet tijdens deze rellen. Ondanks de grote weerstand tegen de avondklok bleven het OMT en het kabinet bij hun standpunt en bleef de avondklok in stand. Volgens het RIVM zou de avondklok ervoor zorgen dat er ongeveer 10 procent minder mensen besmet raakten. 

corona rechtszaak

Weerstand tegen de avondklok

Er zijn al sinds het invoeren van de coronamaatregelen veel mensen die het hier niet mee eens zijn. Ook bij de avondklok was dit het geval. De weerstand tegen deze nieuwe coronamaatregel was zelfs zo groot dat het tot een rechtszaak kwam. Viruswaarheid spande een rechtszaak tegen de staat aan en kreeg zelfs gelijk van de rechter. Dat kwam doordat de avondklok niet op de juiste wettelijke gronde werd ingevoerd. Uiteindelijk werd de avondklok opnieuw ingevoerd waardoor dit ook juridisch gezien goed geregeld was. Zo bleef deze coronamaatregel alsnog van kracht waardoor de rechtszaak uiteindelijk weinig nut heeft gehad.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie