Geen boosterprik? Dan verloopt je QR-code in Februari

Bent u vergeten uw boosterprik te halen? Dan bent u misschien een van de half miljoen Nederlanders die binnenkort zonder werkende coronapas komt te zitten. Minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid verwacht dat in februari een half miljoen mensen het groene vinkje op hun QR-code zullen missen.

Wel een boostervaccinatie, maar geen nieuwe QR-code? Booster toevoegen in de CoronaCheck-app

Toen de cijfers werden vergeleken, kwam het ministerie tot de conclusie dat het corona-toegangscertificaat voor “maximaal 540.000 gebruikers” begin februari afloopt. Er is gekeken naar personen die meer dan 270 dagen geleden hun eerste prik hebben gehad, hoeveel herhalingsprikken zij hebben gehad en hoeveel mensen positief zijn getest. In antwoord op wetgevingsvragen stuurde Kuipers een brief waarin hij zijn bevindingen uiteenzette.

Ernst Kuipers’ grafieken

Als gevolg daarvan zullen meer dan een half miljoen mensen in de nabije toekomst geen groen vinkje meer krijgen met hun QR-code zonder booster. Een vaccinatiecertificaat heeft nu een geldigheidsduur van 270 dagen. De geldigheid van een herstelcertificaat is 180 dagen. Gevaccineerde die een boosterprik hebben gekregen, hebben nog een onbeperkte geldigheidsduur.

Het Huis van Afgevaardigden zal vandaag bijeenkomen om te bespreken of de tijdelijke Coronawet moet worden verlengd. Deze wet geeft de regering de bevoegdheid om de verspreiding van het coronavirus tegen te gaan. Onder deze wet valt ook de Coronapas. Deze noodtoestand is al vier keer verlengd.

De geldigheid van coronapas is een twistpunt.

Pieter Omtzigt (Onafhankelijk) en Fleur Agema (PVV) hebben Vera Bergkamp gisteravond gevraagd om de duur van de coronapa’s in het debat te betrekken. SP, PvdA, GL, PvdD, FvD, SGP, JA21, Groep-Van Haga, DENK, en BBB behoren tot de fracties die hen steunen in hun voorstel. Voor zo’n verzoek zijn meer dan 50 Kamerleden nodig. Dat doel werd gemakkelijk bereikt.

De geldigheidstermijn van de coronapas wordt door Omtzigt omschreven als “onbehoorlijk bestuur”. Minister Kuipers kan volgens hem niet abrupt een half miljoen mensen teleurstellen.

Na de boosterprik, ontvang je een nieuwe QR-code

In veel Europese landen wordt het Digitale Corona Certificaat (DCC) gebruikt. Het heeft dezelfde geldigheidsduur als de Nederlandse coronapas. De geldigheidsduur van 270 dagen is dan ook gebaseerd op Europese richtlijnen. Burgers kunnen met het DCC door de hele EU reizen. Volgens de brief is Nederland op dezelfde manier te werk gegaan om “duidelijkheid voor de burgers” te scheppen. De nieuwe regels voor de Corona Travel Pass zijn vanaf vandaag van kracht.

Aan jongeren tussen 13 en 17 jaar wordt nog geen boosterprik gegeven. Daarom blijft de groene teek ook na de eerste inentingen werkzaam. Ook al is dat meer dan negen maanden geleden. De Gezondheidsraad bespreekt of ook voor deze doelgroep een boosterprik nodig is. In februari krijgt u dat advies.

2 Comments

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie