Door coronavirus zijn mensen in 2020 minder gaan bewegen

Nu 2020 een aantal maanden voorbij is worden steeds meer cijfers van dit jaar bekend gemaakt. Deze cijfers laten de effecten van de coronamaatregelen op ons land zien. In deze cijfers is duidelijk terug te zien dat Nederland in verschillende lockdowns zat en dat er veel maatregelen waren om te voorkomen dat het coronavirus zich kon verspreiden. Dit heeft op verschillende manieren effect gehad op Nederland als land. Zo hebben veel ondernemers een flinke klap gekregen door de maatregelen. Veel bedrijven konden hun werk niet zo doen als voor de coronacrisis en dat levert financiële schade op.

corona bewegen

Gezondheid

Naast financiële schade heeft de coronacrisis er ook voor gezorgd dat mensen over het algemeen minder gezond zijn geworden. Dat komt niet alleen doordat er mensen zijn die besmet zijn geraakt met het coronavirus en daardoor ziek zijn geworden, maar ook door de effecten van de maatregelen op veel mensen. Zo is het bijvoorbeeld voor sommige mensen erg lastig om voldoende te bewegen wanneer zij de hele dag thuis moeten werken en de sportclubs ook dicht zijn. Bovendien is het na een lange periode van veel thuis zitten voor veel mensen verleidelijker om ongezond te eten. 

Minder bewegen

Als gevolg van de coronamaatregelen zijn veel mensen minder gaan bewegen. Dat heeft verschillende redenen. Waarschijnlijk is vooral het sluiten van de sportenscholen en andere sportclubs een reden dat veel mensen de beweegnorm niet halen. De beweegnorm is minimaal 2,5 uur matig intensief bewegen per week. Zo’n 32 procent van de Nederlanders boven de 25 jaar is door de coronamaatregelen minder gaan bewegen. In december 2020 heeft ongeveer 64 procent van de Nederlanders de beweegrichtlijn niet gehaald. Dat is een zorgwekkend groot deel van de Nederlandse bevolking. 

corona gezondheidsklachten

Vooral lageropgeleiden bewegen minder

Het verschil tussen bepaalde bevolkingsgroepen op het vlak van bewegen is groot. Voor moeders met schoolgaande kinderen, lageropgeleiden en ouderen halen de beweegnorm op dit moment niet. Sport-en beweegeconoom Jelle Schoemaker van de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen(HAN) vindt deze cijfers zorgwekkend. Vooral het feit dat lageropgeleiden over het algemeen minder gezond leven is slecht nieuws. Het zou volgens hem voor je gezondheid niet uit moeten maken wat voor opleiding je hebt afgerond. 

Belemmeringen van lageropgeleiden

Deze cijfers wijzen dus op een probleem voor lageropgeleiden die willen sporten. Daarom is het van belang om te kijken naar de belemmeringen voor deze bevolkingsgroep. Het lidmaatschap van een sportclub is vaak erg duur en dit kan al een reden zijn waardoor zij in coronatijd besluiten om het lidmaatschap op te zeggen. Bovendien wist ook voor corona al niet iedereen hoe je het gezondst kunt leven.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie