Waarom isolatie terwijl Omikron minder gevaar biedt?

Een andere reeks coronabeperkingen zal vrijdag worden ingetrokken, aangezien het land grotendeels is geïmmuniseerd en de omikronstam aanzienlijk minder schadelijk is dan vroegere varianten. Dus waarom moeten we bij een ziekte nog in isolatie tijdens de niet gevaarlijke Omikron-variant? En hoe lang zal dat duren?

Het goede nieuws begint bij Ben van der Zeijst, emeritus hoogleraar vaccins en vaccinaties aan de Universiteit Leiden, die zegt: “Ik verwacht dat Nederland over een week of twee de laatste beperkingen kan versoepelen. Ze zijn er allemaal. Het gevolg zal zijn dat met Omikron-besmette mensen niet meer geïsoleerd hoeven te worden. Ook komt er een einde aan het testen.”

De verplichte quarantaine in Engeland wordt volgens Van der Zeijst deze week al afgeschaft. “Ik denk dat dat helemaal niet riskant is. Het is, naar mijn mening, wel verantwoord. Qua inentingen en ziektes loopt Engeland ongeveer twee weken voor op Nederland. Het merendeel van de patiënten met omikron heeft slechts geringe symptomen. De meerderheid van de mensen is of ingeënt tegen Omikron of besmet met Omikron. Als gevolg hiervan denk ik dat we snel zullen volgen.”

De voorzichtige weg kiezen

Toch vindt Van der Zeijst dat het huidige traject van onze regering begrijpelijk is. “Vroeger waren ze een beetje onbezonnen. De maatregelen zijn te vroeg opgeheven tijdens ‘Dansen met Janssen’. Dat is iets waarvoor de regering haar tol heeft betaald. Nu is de koers wat behoudender, maar dat vind ik redelijk. Je weet hoe wij als volk zijn: we gaan altijd boven de regels. Het is belangrijk om niet te vergeten dat er nog steeds kwetsbare mensen in de wereld zijn. Zij moesten ook boodschappen doen. Laat dat maar aan de rest van het land over. Daarom is kleine moeite doen om te ontspannen niet zo’n slecht idee.”

De isolatieplicht blijft volgens Bert Niesters, epidemioloog aan het Universitair Medisch Centrum Groningen, bestaan. “Het personeelsverloop in de zorg blijft hoog. Overal: in ziekenhuizen, onder artsen, in de thuiszorg en verpleeghuizen. Zodra één gezinslid besmet raakt, heeft het hele gezin er last van. Dat moet je zo veel mogelijk voorkomen.”

De zelftest blijft nog even.

Testen op toegang tot de GGD is volgens Niesters niet meer nodig. “Ik denk niet dat dat echt praktisch is.” Het is mogelijk om ’s ochtends negatief te testen voor Omikron en later op de dag positief op Omikron. In mijn optiek is een zelftest die kort voor het bijwonen van een evenement wordt afgenomen zinvoller. De overheid moet deze testen volgens mij beschikbaar stellen.”

Hij denkt dat de zelftest nog wel even deel zal blijven uitmaken van het ‘gewone‘ leven. “Meer dan de helft van de mensen die bij de GGD worden getest, is positief. Dat wijst erop dat de Omikron-variant nog steeds actief is en een groot aantal mensen besmet. Ik vind dan ook dat iedereen voorzichtigheid moet betrachten. We zijn het nog gewend als het virus na de zomer weer de kop opsteekt.”

Emeritus hoogleraar Van der Zeijst merkt op dat vrijheid van beperkingen afhankelijk is van een nieuwe variant. “Er kan een streep door de verlichtingen worden gezet als een nieuwe variant bedreigender is. Toch is dat niet de onmiddellijke verwachting.”

Dit is gezond verstand.

Hij doet een beroep op het gezonde verstand van de Nederlanders. “Ga bijvoorbeeld niet naar een nachtclub en zie dan twee dagen later je bejaarde oma. Als iedereen zich verantwoordelijk gedraagt, zie ik niet in waarom de beperkingen niet binnenkort opgeheven zouden kunnen worden. Het werd trouwens tijd.”

Welk beleid wordt vrijdag afgebouwd?

  • Voor de levensmiddelensector, het nachtleven, cultuur, atletieke evenementen en films gelden alle beperkingen. De openingstijden en bezoekersaantallen zijn weer normaal.
  • Het Corona-toegangsbewijs zal geleidelijk worden afgeschaft.
  • Het aanhouden van een afstand van anderhalve meter is niet langer vereist (hoewel het nog steeds wordt aangeraden).
  • Op de meeste plaatsen is het gebruik van een mondmasker niet meer nodig.

Welke maatregelen zijn nog van kracht?

  • Iedereen die in contact is geweest met een besmet persoon wordt in quarantaine geplaatst en moet een test afleggen. Als je positief test, word je vijf dagen in eenzame opsluiting opgesloten. Na die vijf dagen, als je 24 uur lang geen nieuwe symptomen hebt gehad, mag je weer vertrekken.
  • Bent u ouder dan 13 jaar, dan moet u een negatieve test laten zien bij binneninrichtingen met meer dan 500 bezoekers. Dit geldt in de nachthoreca, maar ook bij concerten en festivals. Het is niet verplicht tijdens beurzen en congressen wanneer het publiek ‘stroomt’.
  • In het openbaar vervoer en op luchthavens is een mondmasker nog steeds verplicht. Dit is om de veiligheid van de meest kwetsbaren te garanderen.
  • Het huishoudelijk advies is nog steeds van kracht.

Het kabinet zal zich op 15 maart buigen over de eis van mondmaskers in het openbaar vervoer, verplichte toegangstests (1G), en richtlijnen voor thuiswerken.

Wanneer de regering zich over de resterende maatregelen zal buigen, is onbekend. Het ministerie van Volksgezondheid moet eerst een advies vragen aan het RIVM. Een dergelijk verzoek is nog niet gedaan, aldus een ambtenaar van het RIVM.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie