Contact de GGD bij positieve zelftest

Het is aan te raden om na veel positieve zelftests en een negatieve test op de testlocatie opnieuw contact op te nemen met de GGD. Dat heeft NU.nl vernomen na gesprekken met het RIVM en de koepel van GGD’en. Zij stellen dat in dit geval een nieuwe test nodig kan zijn.

Sinds december is het advies aan niet-geprivilegieerden om een zelftest thuis uit te voeren als zij symptomen ervaren die in overeenstemming zijn met het coronavirus. Maak een afspraak met de GGD als de test positief is.

Maar als de PCR-test een negatief resultaat oplevert, adviseert RIVM-woordvoerder Harald Wychgel de GGD te bellen voor advies. “Je zult waarschijnlijk opnieuw moeten testen, want in de testwereld bestaat niet zoiets als 100 procent zekerheid.”

Dit steunt de overkoepelende groep GGD GHOR. “Er is meer informatie nodig om de negatieve PCR-test te verklaren in het geval van talrijke positieve zelftesten“, zegt een woordvoerster. De GGD GHOR raadt in dit scenario aan contact op te nemen met de GGD, zodat een arts een passend advies kan geven en wellicht een nieuw testbezoek kan organiseren.

Voorzichtigheid is dus geboden bij dit ‘zelftestbeleid‘. Als u niet zeker weet of u het coronavirus heeft, herhaal dan de zelftest en neem contact op met de GGD als u klachten heeft of een positieve zelftest.

In geval van klachten is de zelftest uiterst betrouwbaar.

PCR-tests zijn in studies vrij betrouwbaar gebleken. Volgens Wychgel kan het genetisch materiaal van het virus namelijk al in een vroeg stadium worden ontdekt, namelijk wanneer er nog maar enkele deeltjes aanwezig zijn.

De zelftest is alleen afdoende betrouwbaar als iemand zich zorgen maakt, zo blijkt uit onderzoek van het UMC Utrecht in mei 2021. Als een zelftest negatief terugkomt, kan het zijn dat er nog niet genoeg virusdeeltjes zijn, waardoor de zelftest negatief blijft, terwijl je al wel besmet bent.

Door deze discrepantie is de zelftest minder betrouwbaar dan de PCR-test. Een zelftest vindt slechts in 23% van de gevallen een infectie wanneer er geen klachten zijn, maar hij detecteert een infectie in 79% van de gevallen wanneer er wel klachten zijn.

Het is niet mogelijk om zelf een PCR-test uit te voeren.

Omdat PCR-tests zo betrouwbaar zijn, zouden doe-het-zelf PCR-tests heel nuttig zijn. Dit is niet denkbaar, volgens Wychgel.

De manier waarop een PCR-test wordt uitgevoerd is van cruciaal belang. Het is moeilijk om het wattenstaafje zelf diep genoeg in keel en neus in te brengen. Bovendien moeten de slijmvliesmonsters in een laboratorium worden beoordeeld, waardoor het materiaal moet worden verzonden. Een doe-het-zelf PCR-test is dus niet mogelijk.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie