Als nachtclubs in Amsterdam zaterdag meedoen aan de protestactie De Nacht is Open, riskeren ze een straf van 4.500 euro, aldus burgemeester Femke Halsema donderdag in een brief aan Koninklijke Horeca Nederland (KHN). Daarop hebben de clubs in een verklaring laten weten dat ze ondanks de dreigementen dit weekend hun deuren zullen openen.
In haar brief betuigt Halsema haar begrip voor de frustraties, teleurstellingen en wanhopige behoefte aan perspectief van de nachtclubs. Ze benadrukt echter dat het stadsbestuur de landelijke coronaregelingen volgt. “Ik doe een dringend beroep op u om de regelgeving te blijven volgen“, voegde de burgemeester eraan toe, in de veronderstelling dat de maatschappij binnenkort open gaat. “Dan kunnen de Amsterdamse clubs in al hun grootsheid weer open. Ik reken op u.”
Verschillende clubs in Amsterdam hebben verklaard zaterdagavond mee te doen aan de actie om aandacht te vragen voor de langdurige sluiting van het uitgaansleven als gevolg van de coronamaatregelen. Alle kaarten voor de deelnemende Amsterdamse clubs zijn eerder al als uitverkocht verklaard. Het zou gaan om zo’n 20.000 tot 25.000 kaarten.
Degenen die ondanks de waarschuwing van de burgemeester hun deuren blijven openen, krijgen een boete van 4.500 euro. Zij beweert dat als clubs dit regelmatig doen, zij het risico lopen te worden gesloten.
De vraag wie de regels zal controleren, blijft onbeantwoord.
Wie de coronaregels in nachtclubs gaat handhaven, blijft onduidelijk. De politie en de verkeerspolitie lijken daar niet op te zitten te wachten. De politievakbonden ACP, ANPV, Equipe en NPB hebben hun leden gevraagd tussen vrijdag en maandag niet in te grijpen, tenzij in noodsituaties. Het uitblijven van een nieuwe collectieve arbeidsovereenkomst heeft de vakbonden woedend gemaakt. Uit vrees voor hun veiligheid beweren de twee grootste boa-bonden dat hun leden de voorschriften niet zullen handhaven tenzij de politie dat ook doet.
De opdrachtgevers van de verkeersbegeleiders zijn de gemeenten. Volgens een woordvoerster van de Organisatie van Nederlandse Gemeenten zullen zij de komende dagen verder debatteren over de kwestie.
Het Overleg Amsterdamse Clubs (OAC) en de brancheorganisatie Nachtbelang kondigden de nachtclubactie vorige week aan. De organisatoren zeggen genoeg te hebben van de pogingen van de overheid om de samenleving weer open te krijgen, exclusief het uitgaansleven. Clubs uit het hele land hebben meegedaan aan de ludieke actie.
“Ik begrijp het standpunt van de burgemeester en dat ze moet handhaven“, voegde De Kroon eraan toe. “Maar we hopen dat de raad er niet voor kiest om ons direct te beboeten. Deze waarschijnlijke boete zal geen effect hebben op de clubs; wij gaan gewoon open.”
Gemeenten hebben “een aantal opties” om in te grijpen.
Hubert Bruls, de burgemeester van Nijmegen en voorzitter van de Veiligheidsraad, waarschuwde woensdagavond dat de steden “verschillende mogelijkheden” hebben om actie te ondernemen. Wie denkt dat de beperkingen in het weekeinde niet zullen worden gehandhaafd, vergist zich, zei hij. De burgemeesters van Groningen, Utrecht, Den Haag, Haarlem en Maastricht zijn het er allemaal over eens dat handhaving de eerste stap is.
Ook andere steden dreigen met boetes, waardoor een aantal clubs moet sluiten. De initiatiefnemer van het initiatief, Pieter de Kroon, had al eerder verklaard dat het absurd was dat overheden de coronaregels zouden handhaven.