Live persconferentie kijken 18 december 2021

Livestream kijken

Persconferentie 18 december 2021 – Coronavirus Lockdown

Samenvatting liveblog

ctrl+f5 voor de meeste recente versie

Lockdown definitief

Rutte begint direct met te vertellen dat er slecht nieuws is. Nederland gaat opnieuw in lockdown, dit is op basis van het OMT advies. De nieuwe Omikron-variant zorgt namelijk voor teveel risico’s op een nieuwe coronagolf. En de zorg is niet in staat om deze nieuwe coronagolf op te vangen. Jaap Van dissel gaat de reden van de corona lockdown verder toelichten.

Omikron variant

Het OMT heeft een lockdown geadviseerd omdat er uit gegevens blijkt dat Omikron, wereldwijd zorgt voor coronagolven. In zowel besmettingen als ziekenhuis besmettingen.

Jaap van Dissel legt uit dat Nederland net de eerste golf van Delta voorbij is waardoor de cijfers net weer beginnen te dalen. Snelle verspreiding van de Omikron-variant kan ervoor zorgen dat er tegelijkertijd met de afzwakkende delta-coronagolf er direct een nieuwe coronagolf kan ontstaan.

25% van coronagevallen in Amsterdam zijn Omikron

Hoewel omikron op dit moment nog een klein percentage van de coronagevallen is, zien we al een verdubbeling in dit aandeel. Dit bevestigd dat Omikron zich erg snel verspreid. Je ziet dit vooral goed terug in Coronacijfers Amsterdam, waar al meer dan 25% van de gevallen gaat om de Omikronvariant.

Vaccineren werkt minder goed tegen Omikron

Jaap van Dissel legt uit dat vaccineren veel minder goed werkt tegen het Omikron-coronavirus. De RIVM-baas legt het als volgt uit ‘Al trekt iemand een andere Jas aan, dan herken je hem niet meer’. Dat is er ook aan de hand met het vaccin, de coronavirus variant is te verschillend om goed herkend te worden door het immuun systeem.

Booster werkt wel

Het RIVM ziet dat boostervaccinatie het immuunsysteem wel flink aanwakkert. De kans op besmetting, ook met omikron is daardoor veel kleiner. Ook verwacht Van Dissel dat de kans op ziekenhuisopname en IC opname veel kleiner is wanneer je bent gevaccineerd met een boosterprik.

Nieuwe maatregelen

Lees nieuwe coronamaatregelen uit de persconferentie

Voorspelling

Geschreven voor de uitzending van de coronavirus persconferentie

De omikron-variant van het coronavirus verspreidt zich zo snel en is zo besmettelijk dat de regering zaterdag, een paar dagen na de vorige persconferentie, nieuwe maatregelen tegen het coronavirus heeft aangekondigd. Een harde vergrendeling Het lijkt zeker dat er een harde vergrendeling komt. Dit betekent dat alle niet-essentiële winkels, alsook culturele instellingen en restaurants, hun deuren zullen moeten sluiten. Jaap van Dissel, directeur van het OMH, zal te gast zijn op de persconferentie. Hij zal spreken over het nieuwe ziekenhuis en de innovaties en hoe die zich verhouden tot de Nederlandse gezondheidszorg en de wereld in het algemeen.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie