Testen voor Toegang: 334.000+ testen na versoepelingen gepland

Volgens de Stichting Open Nederland (SON) zijn er in de week nadat de overheid de beperkende maatregelen had opgeheven 334.000 afspraken gemaakt bij Testen voor Toegang. Dit is een aanzienlijke stijging ten opzichte van de week ervoor, toen 181.000 mensen een afspraak maakten.

Zaterdag 79.000 testen

Afgelopen zaterdag was de drukste dag, met 79.000 geplande afspraken. Het aantal tests ligt nog steeds beduidend lager dan het hoogtepunt in november. Elke week werden ongeveer een half miljoen afspraken gemaakt.

Afspraken gemaakt tussen maandag 24 januari en zondag 30 januari zijn in de cijfers opgenomen. De meerderheid van de mensen (38%) verklaarde van plan te zijn het coronatoegangsbewijs te gebruiken om naar een restaurant of café te gaan.

Met Testen voor Toegang kunnen mensen die een geldige QR-code willen om toegang te krijgen tot een evenement of horeca, een gratis afspraak maken. De coronapas is 24 uur geldig vanaf het moment dat de test is gedaan, als het resultaat negatief is (u hebt geen corona).

Samenwerking tussen GGD en Testen Voor Toegang komt nauwelijks van de grond.

Commerciële testaanbieders die verbonden zijn aan SON hebben vorige week verklaard dat zij de GGD’s zullen bijstaan omdat zij aan hun capaciteit zitten. Helaas is deze samenwerking nauwelijks van de grond gekomen, omdat weinig mensen zich tot commerciële partijen wenden. SON verklaarde eerder dat dit een organisatorische kwestie zou zijn bij de GGD. De GGD verklaarde dat zij de kwestie aan het onderzoeken was.

Intussen blijven bijna alle locaties die hulp hadden toegezegd, gesloten. Maandag kon een woordvoerster van SON niet duidelijk maken hoe de samenwerking zal worden voortgezet.

Voor het eerst sinds de coronapandemie heeft de GGD vorige week in één week één miljoen tests uitgevoerd. Het capaciteitsprobleem wordt veroorzaakt door de laboratoria die de PCR-test beoordelen, niet door het afnemen van tests op de testlocaties. Antigeentesten, die sneller een uitslag geven maar iets minder betrouwbaar zijn, worden door commerciële instanties gebruikt.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie