BOA’s gaan niet handhaven tijdens protestactie politie

Omdat die politiebonden hebben besloten niet op te treden tegen overtredingen in het uitgaansleven, vindt de vakbond BOA ACP dat agenten moeten selecteren voor hun eigen veiligheid. Voorzitter Richard Gerrits drong er woensdag bij zijn leden op aan niet te handhaven als horecagelegenheden komend weekend laat open blijven.

Als de politie niet aanwezig is, gaan we niet handhavend optreden,” voegde Gerrits eraan toe. “Meestal doen we het in het bijzijn van de agenten. Boa’s moeten voor hun eigen veiligheid kiezen als de politie niet aanwezig is.”

De voorzitter van de boavakbond is benieuwd naar het politieoptreden en wat de werkgevers als reactie daarop zouden doen. Op die manier wil hij te weten komen welke functie boa’s in de toekomst zouden kunnen spelen.

De voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Openbaar Ministerie, Ruud Kuin, houdt er een soortgelijk standpunt op na. Hij antwoordt op het politieoptreden: “Boa’s treden alleen op als de back-up van de politie op orde is. Die back-up moet er zijn, zeker bij risicovolle scenario’s. Het is onverstandig om op te treden als die niet aanwezig is.”

Werkgevers moeten dat volgens Kuin ook zo zien. “Als we er niet op kunnen rekenen dat de politie paraat staat, is het bevel aan boa’s om niet in te grijpen. In deze omstandigheid voorzien we dat dat het geval zal zijn.”

“Wij hebben altijd gekozen voor onze eigen veiligheid”, zegt de Nederlandse BOA-vereniging.

Kuin daarentegen gelooft niet dat het nodig is politiepersoneel op te roepen voor hun eigen veiligheid te kiezen. “Het is iets wat ze de hele tijd doen.” Ze krijgen hetzelfde aangeleerd als politieagenten: “Stel in de eerste plaats je persoonlijke veiligheid veilig.”

De politievakbonden ACP, ANPV, Equipe en NPB hebben woensdagochtend een verklaring uitgegeven waarin zij hun leden oproepen om van vrijdagnacht tot maandagochtend zo passief mogelijk toezicht te houden op het uitgaansleven en niet in te grijpen als horecabedrijven in strijd met de coronabeperkingen open blijven. De oproep maakt deel uit van een campagne om de cao voor politie te verbeteren.

Als teken van verzet zijn de bars op zaterdagavond open.

De Nacht Staat Op staat zaterdag op het programma. Dit is een protest tegen de coronamaatregelen van de nachthoreca, die haar deuren opent.

De politiebonden hebben de gemeentelijke verkeersbegeleiders gevraagd hun steun te betuigen aan het politieprotest. De bonden willen dat de agenten zich dit weekend richten op “kerntaken van de politie, zoals noodhulp en dienstverlening aan de burger”, aldus de bonden.

Volgens de bonden wordt van agenten verwacht dat als zich in de horecagelegenheden een ramp voordoet, zij ingrijpen. “Maar we gaan niet op jacht naar die tegenslagen“, zei Gerrits over het ingrijpen bij rampen.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie