Minder agenten bij coronaprotest Rotterdam

Tijdens een coronademonstratie in Rotterdam vandaag zal geen politie aanwezig zijn. Een conflict over de cao heeft de politiebonden ertoe gebracht een staking uit te roepen.

Rond deze mars zal vier uur lang geen politie op straat zijn om toe te zien op de openbare orde en veiligheid“, aldus de bonden in een verklaring over het evenement. In Rotterdam zullen politieagenten zondag hun eigen mars houden.

De politiebonden ACP, NPB, Equipe en ANPV willen een boodschap sturen naar de overheid, die volgens hen weigert in te gaan op de eisen van de bonden voor een nieuwe politie-CAO.

Er zijn geen verplichtingen.

De vier voorzitters van de politievakbonden, een kabinetsdelegatie en minister van Justitie en Veiligheid Dilan Yesilgöz zijn vandaag bijeengekomen om de eisen te bespreken. “Dit heeft niet geleid tot concrete toezeggingen over de belangrijkste kwesties.” De vakbonden hebben aangegeven dat ze agressievere vakbondsacties zullen voeren.

De politievakbonden trekken al enige tijd aan de bel over capaciteitsproblemen en werkdruk in het departement. Activiteiten en besprekingen in het verleden hebben niet het gewenste resultaat opgeleverd.

De vakbonden beschuldigen de politici ervan “zich niet ernstig te bekommeren om de menselijke gevolgen van het chronische personeelsgebrek bij de politie“.

Den Haag blijft erop vertrouwen dat agenten al het nodige doen uit loyaliteit en verantwoordelijkheidsgevoel om het hoogst mogelijke niveau van politiewerk te handhaven. En dat doen ze, ook al kost het steeds meer moeite en gaat het steeds vaker ten koste van hun gezondheid, veiligheid en persoonlijke leven.”

De gevolgen van de reactie van de politie op de protestmars in Rotterdam zijn nog onbekend. De gemeente had eerder verklaard dat de demonstratiemars doorgang kon vinden omdat de politiecapaciteit op die dag voldoende zou zijn.

Volgens de plaatselijke autoriteiten worden meer dan 15.000 mensen verwacht. De mars vindt plaats in combinatie met een eredivisiewedstrijd tussen Feyenoord en Sparta, die naar verwachting zo’n 16.000 mensen zal trekken.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie