Werknemers in de horeca zullen de komende jaren aanzienlijke loonsverhogingen meemaken, wat goed nieuws is. Sommige werknemers zullen dit jaar en volgend jaar een loonsverhoging van meer dan 5% krijgen, terwijl anderen een loonsverhoging van 4% zullen zien. Jongeren zullen ook profiteren: werknemers onder de 21 jaar zullen 10 tot 20% meer verdienen.
De Koninklijke Horeca Nederland (KHN) en de vakbonden FNV Horeca en CNV Vakmensen hebben een akkoord bereikt over een nieuwe cao voor dit jaar en 2023. Er worden marktconforme loonsverhogingen voorgesteld.
Werknemers in de horeca krijgen loonsverhoging.
Ook geschoolde werknemers profiteren, maar alleen als hun eindloon nog niet is bereikt. Op 1 april krijgen zij een loonsverhoging van 3,4 procent, en op 1 januari 2023 krijgen zij een loonsverhoging van 2 procent. Werknemers met 24 maanden dienst en meer dan het eindsalaris krijgen op 1 april een loonsverhoging van 2 procent, gevolgd door nog eens 2 procent op 1 januari 2023.
Maar er is meer: als een werknemer vanaf 2023 een volledig kalenderjaar werkt, ontvangt hij of zij een vaste periodiek van 2%. Vanaf 1 januari 2023 zijn deze periodieken opgenomen in een nieuw beloningssysteem. In plaats van een vaste 2%, kan de werkgever zijn eigen afweging maken met zijn eigen prestatiebeloning.
Ook de lonen van jongeren stijgen.
Bovendien krijgen de jongeren meer geld. Die gaan per 1 september omhoog door de CAO-jeugdpercentages te gebruiken in plaats van de wettelijke minimumloonpercentages. Dit betekent dat de lonen van jongeren onder de 21 jaar met 10% tot 20% zullen stijgen.
Er zal ook geld opzij worden gezet voor persoonlijke groei. Vanaf 2023 krijgen werknemers daarvoor 150 euro per jaar. En, in tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, moet het rooster ten minste drie weken van tevoren bekend zijn. Zo komt er meer aandacht voor het evenwicht tussen werk en privéleven.
Bij het opstellen van een dergelijk plan moeten werkgevers proberen regelmatige ontspanningsdagen op te nemen. Bovendien moet een werknemer op regelmatige basis twee opeenvolgende wekelijkse rustdagen worden aangeboden. De mogelijkheid om te weigeren in een weekend te worden geboekt, blijft van kracht.
Tekort aan personeel
De partijen zien de overeenkomst als een belangrijke en goede stap voorwaarts in een tijd waarin de horeca een kritieke behoefte heeft aan werknemers. Als gevolg van de beperkende maatregelen en de krappe arbeidsmarkt heeft de horeca het moeilijk. Veel horecabedrijven hebben onlangs ontdekt dat zij hun roosters dagelijks moeten uitwerken.
De bereidheid van KHN om tot een goede cao te komen, heeft CNV Vakmensen verheugd. “Eerst een grote uitsluiting, dan een cao die toch een loonsverhoging van 3,4 procent mogelijk maakt.” CNV-onderhandelaar Jacqueline Twerda zei: “Ik ben onder de indruk.” Ook FNV Horeca-sectorbestuurder Edwin Vlek is tevreden met het resultaat.