Europese coronakaart blijft donkerrood kleuren

Het kader van de Europese coronakaart van de Europese Dienst voor volksgezondheid (ECDC), die de mate van waarschuwing voor een coronapandemie weergeeft, is gewijzigd. De dienst houdt nu rekening met de vaccinatiegraad, naast het aantal positieve tests. Desondanks is het waarschuwingsniveau niet veel veranderd: Europa is nog steeds bijna helemaal donkerrood.

Het ECDC heeft gekeken naar het aantal positieve tests en het percentage positieve tests in het vroegere overzicht, dat tot vorige week werd gebruikt. Aan de hand hiervan werd de waarschuwingskleur van een regio bepaald. Groen, oranje, rood en donkerrood waren de kleuren van laag naar hoog.

De kleuren zijn niet veranderd, maar het ECDC zal zich nu concentreren op het aantal positieve tests en de vaccinatiegraad.

Nederland is voor de twaalfde achtereenvolgende week volledig donkerrood. De provincie Utrecht is naar voren gekomen als de meest actieve hotspot. In de afgelopen twee kalenderweken waren er 73.754 positieve tests. Dit komt neer op 5.591 gevallen per 100.000 mensen. Anders gezegd: één op de achttien Utrechters was besmet met de ziekte. Dat is een nieuw record voor Nederland.

Het Franse overzeese departement La Réunion heeft het grootste aandeel besmettingen van alle regio’s op de kaart. Dat eiland ligt in de Indische Oceaan. In de afgelopen twee weken zijn op het eiland 10.616 mensen positief getest op HIV. Dit betekent dat één op de tien personen besmet is met het virus. Slechts 2% van de bewoners van het eiland heeft tenminste één prik gehad.

De enige uitzondering zijn de Finse Aland-eilanden, die grijs zijn. Dit is niet omdat er daar minder besmettingen zijn, maar omdat er de laatste tijd niet genoeg corona tests zijn gedaan om een goed beeld te krijgen.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie