Oorlog breekt uit in Oekraïne, Rusland valt binnen

Van woensdag op donderdag is Rusland de hele nacht Oekraïne binnengevallen. Het is een “speciale militaire operatie“, volgens de Russische president Vladimir Poetin, bedoeld om Oekraïne te “demilitariseren en denazificeren“. In werkelijkheid komt het neer op de overheersing van Oekraïne door Rusland. In verschillende Oekraïense steden zijn explosies gehoord en slachtoffers gerapporteerd.

Oekraïne is in oorlog.

  • Van woensdag op donderdag is Rusland de hele nacht Oekraïne binnengevallen.
  • In het hele land zijn bomaanslagen en beschietingen gemeld.
  • De aanval komt na maanden van verhoogde spanningen langs de grenzen van Oekraïne.
  • Het doel van Rusland is, volgens de Russische president Vladimir Poetin, Oekraïne te demilitariseren en de regering omver te werpen.
  • De Verenigde Staten en andere westerse landen hebben laten weten dat zij Rusland zware sancties zullen opleggen.

Poetin verklaarde op de staatstelevisie dat de operatie een reactie was op “dreigementen” uit Oekraïne, juist toen de VN-Veiligheidsraad in spoedzitting bijeenkwam. Poetin zei verder dat Rusland niet van plan is Oekraïne te veroveren en dat de Oekraïense leiders schuld hebben aan de moordpartijen.

Poetin heeft verklaard dat Rusland geen burgers zal treffen. Elke poging tot inmenging door andere landen zal resulteren in “gevolgen die zij nog niet eerder hebben gezien“, een nauwelijks verholen toespeling op het Russische kernwapenarsenaal, aldus de Russische president Vladimir Poetin.

De beweringen van de Russische president Vladimir Poetin zijn uiterst dubieus: Moskou is wel degelijk de agressor en probeert waarschijnlijk een marionettenregering in Kiev te installeren. Het is onduidelijk hoe het dit denkt te bereiken zonder een bezettingsmacht. Opiniepeilingen tonen voortdurend aan dat de overgrote meerderheid van de Oekraïners de onafhankelijkheid van het land steunt.

De inval van Rusland op Oekraïens grondgebied betekent het begin van de eerste open oorlog in Europa waarbij meerdere landen betrokken zijn sinds het Joegoslavië-conflict in de jaren negentig.

Honderden mensen werden gedood of gewond

Meer dan veertig Oekraïense soldaten en ongeveer tien burgers zijn vermoord in de vroege uren van de Russische invasie. Dat zegt een hoge regeringsadviseur in Kiev. Enkele tientallen soldaten zouden gewond zijn geraakt tijdens de eerste gevechten.

Oekraïne beweert tot nu toe 50 Russische soldaten te hebben gedood in de regio Luhansk. In Charkov zouden zes Russische vliegtuigen zijn neergeschoten en vier Sovjettanks zijn vernietigd. De beweringen worden door Rusland weerlegd.

Oekraïne en Rusland hebben de diplomatieke banden verbroken.

In een toespraak tot zijn landgenoten heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky donderdagochtend de staat van beleg afgekondigd. Dit betekent dat het leger meer macht krijgt en de vrijheden van de burgers worden ingeperkt. De president raadt de burgers van zijn land aan zo weinig mogelijk tijd van huis weg te zijn.

Oekraïne heeft de diplomatieke banden met Rusland verbroken, aldus Zelenski, na de Russische inval in zijn natie. Oekraïners die tegen de Russen willen vechten, zullen wapens krijgen, aldus de president. Straffen op wapenbezit zullen worden kwijtgescholden.

Dit is de eerste keer dat de buurlanden geen diplomatiek contact meer hebben gehad sinds 1991, toen Rusland en Oekraïne zich onafhankelijk verklaarden na de ondergang van de Sovjet-Unie.

Volgens CNN meldt het Oekraïense ministerie van Binnenlandse Zaken dat honderden mensen zijn omgekomen als gevolg van de eerste raketaanvallen van Rusland.

Bomaanslagen in het grensgebied en explosies in steden

In een aantal Oekraïense steden zijn explosies gemeld. Er zijn aanslagen gemeld in 10 Oekraïense provincies, voornamelijk in het oosten en zuiden van het land, aldus de nationale rampendienst van Oekraïne. Er worden aanslagen gepleegd op luchthavens, infrastructuur en militaire locaties.

Op drie plaatsen zijn Russische grondtroepen de grens met Oekraïne overgestoken. Russische infanterie is volgens de Oekraïense grenswacht geïnfiltreerd in de districten Tsjernihiv, Charkov en de afvallige regio Luhansk. Russische tanks en andere pantservoertuigen zijn volgens de Oekraïense autoriteiten op talrijke plaatsen in Oekraïne gesignaleerd, onder meer in Luhansk.

Het was al eerder duidelijk dat Rusland niet het enige land is dat Oekraïne aanvalt. Ook vanaf het Oekraïense schiereiland, de Krim en Wit-Rusland wordt artillerie en ander zwaar wapentuig het land binnengeschoten. Rusland beweert dat luchtaanvallen de luchtverdediging en luchtmacht van Oekraïne hebben vernietigd.

Pro-Russische separatisten in de Donetsk-regio in Oost-Oekraïne hebben grootschalige bombardementen uitgevoerd op het Oekraïense leger, aldus het Russische persbureau Interfax, dat een woordvoerder van de rebellen citeert.

Volgens de adviseur van de Oekraïense president levert het leger een dappere strijd tegen de invasiemacht. Het leger heeft van president Zelensky het bevel gekregen om “zoveel mogelijk schade toe te brengen”.

Inwoners van Kiev stromen toe naar schuilkelders.

Het luchtalarm gaat af in Kiev, de hoofdstad van Oekraïne. Het luchtalarm werd omstreeks 6.30 uur (plaatselijke tijd) afgegeven, aldus journalisten van CNN. Tot nu toe zijn er nog geen raketten ontdekt. Inwoners van de stad zijn al massaal naar de schuilkelders getrokken, aldus lokale media.

Het luchtalarm was donderdagochtend ook te horen in de westelijke Oekraïense stad Lviv. Eerder deze maand hebben verschillende westerse landen hun ambassades naar deze stad verplaatst. Volgens het persbureau AFP zijn er geen berichten over explosies of beschietingen uit het gebied.

De kaart van de Russische aanvallen die in Oekraïne zijn gemeld, is bijgewerkt.

De wereld zal Rusland ter verantwoording roepen,’ zegt Biden.

President Joseph Biden van de Verenigde Staten heeft de “niet-uitgelokte en niet-gerechtvaardigde” oorlog van Rusland tegen Oekraïne scherp veroordeeld en gezegd dat de wereld Rusland “ter verantwoording” zal roepen. Na het horen van explosies in Kiev verklaarde Obama dat de VS en zijn bondgenoten eensgezind en vastberaden zouden reageren.

In een verklaring verklaarde Biden: “President Poetin heeft gekozen voor een opzettelijk conflict dat zal eindigen in een verwoestend verlies van mensenlevens en menselijk leed. Rusland is als enige verantwoordelijk voor het dodental en de verwoesting die deze aanval heeft veroorzaakt. Rusland zal ter verantwoording worden geroepen door de rest van de wereld.”

Biden zei dat hij donderdag zal onthullen welke bijkomende straffen de VS en zijn partners aan Rusland zullen opleggen.

Volgens een vertegenwoordiger van het Chinese ministerie van Buitenlandse Zaken vormen de militaire activiteiten van Rusland in Oekraïne geen invasie. Via de staatsmedia heeft de Volksrepubliek gepleit voor het hervatten van de onderhandelingen in de oorlog. China is van mening dat “de deur naar een vreedzame oplossing nog niet helemaal gesloten is en nooit gesloten mag worden.”

Rond 12.45 uur zal de NAVO een verklaring afleggen. De NAVO zal in de loop van de ochtend in Brussel bijeenkomen voor spoedvergaderingen als reactie op “de situatie in Oekraïne en de gevolgen van de Russische aanval”, aldus een NAVO-bron.

De Europese Unie en Nederland betuigen hun medeleven.

Premier Mark Rutte kondigde donderdagochtend aan dat Nederland “de Russische aanval op Oekraïne in de sterkst mogelijke bewoordingen veroordeelt.” Hij stelt dat nu Rusland een aanval op Oekraïne heeft ingezet, Nederland “in gedachten is bij het Oekraïense volk“.

De voorzitters van de Europese Commissie Ursula von der Leyen, Charles Michel van de Europese Raad en Roberta Metsola van het Europees Parlement betuigden hun medeleven met het Oekraïense volk in “deze moeilijke uren”.

Zij verklaarden: “Onze gedachten gaan uit naar Oekraïne en de onschuldige vrouwen, mannen en kinderen die vrezen voor hun leven als gevolg van deze ongerechtvaardigde aanval.” Rusland zal door de Europese Unie ter verantwoording worden geroepen voor de “ongerechtvaardigde aanval“.

Von der Leyen kondigde ook harde straffen aan. Zij verklaarde dat de EU Russische banken de toegang tot de Europese markt zal ontzeggen.

Donderdag stegen de olie- en gasprijzen door de vrees dat de oorlog de bevoorrading zal verstoren. Op de belangrijkste Amsterdamse beurs steeg de prijs van gas donderdag met meer dan 30%.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie