Aantal Coronavirus besmettingen in Oekraïne

Op dit moment (25-07-2021) zijn er in Oekraïne, 2,248,450 mensen positief getest op corona (covid-19). Dit zijn +286 meer dan gisteren. 177 corona patiënten zijn op dit moment in kritische toestand. Er zijn ook 52,847 overleden in Oekraïne aan corona (covid-19). Gelukkig zijn er ook al 2,184,195 corona patiënten hersteld van het coronavirus. Corona statistieken worden ververst op 26 juli

Statistieken covid-19 virus besmettingen in Oekraïne 25 juli:

Land Oekraïne
Positief getest 2,248,450
Aantal Doden 52,847
Hersteld 2,184,195
Actieve gevallen 11,408
Kritische toestand 177
*Deze cijfers zijn vanaf 15 Februari 2020 tot en met 25 juli 2021

Kaart Corona Oekraïne vandaag

U bent opzoek een kaart van Oekraïne? Wij bieden op onze website relevante plattegronden aan van Oekraïne, met daarop mooie vakantie plekken, lokaal nieuws en nog veel meer!

Live Covid-19 Kaart Oekraïne rode zones

U vind hieronder een kaart van het aantal corona besmettingen, doden en departementen in Oekraïne:

Landkaart gebieden Oekraïne

Covid-19 Kaart Oekraïne aantal inwoners besmet, Corona virus Doden aantallen, Reisadvies Oekraïne en laatste nieuws

Vakantie naar Oekraïne mogelijk?

Op vakantie naar Oekraïne coronavirus

Door de epidemie van het coronavirus was op vakantie gaan naar Oekraïne niet mogelijk. Sinds kort zijn de corona maatregelen in Oekraïne versoepeld. Hierdoor is vakantie in 2021 tijdens de corona epidemie in een hoop landen weer mogelijk. Let wel op de corona maatregelen in Oekraïne. Lees u daarom goed in voor u op vakantie gaat naar Oekraïne of een ander land.

Reisadvies Oekraïne | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 22-07-2021 | Nog steeds geldig op: 25-07-2021

De kleurcode van Oekraïne is geel en rood. Oekraïne staat nu op de veilige landenlijst van de Europese Unie. Er is geen verhoogd risico op toename van coronabesmettingen vanuit Oekraïne voor Nederland. Lees wat dit voor u betekent.

Kaart reisadvies Oekraine

Reischecklist Oekraïne

Let op: het ministerie van Buitenlandse Zaken adviseert niet naar rode gebieden in Oekraïne te reizen (zie de kaart).

Reist u naar Oekraïne? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Oekraïne favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @24/7BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa
Reisverzekering
 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld en mobiele telefoon
 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Oekraïne. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
Gezondheid
Thuisblijvers
 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen
 • Neem geen drugs mee naar Oekraïne. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden
Rood: niet reizen

Donetsk en Loegansk

In de provincies Donetsk en Loegansk (Donbas regio) wordt gevochten. Er zijn groepen actief die willen dat deze provincies onderdeel worden van Rusland. Er is veel gewelddadige criminaliteit. De politie is niet goed in staat om de orde te bewaren in deze gebieden. Vliegverbindingen en treinverbindingen met Donetsk en Loegansk zijn uitgevallen. Reis daarom niet naar deze provincies.

De Krim

Reis niet naar de Krim. Het gebied is onder Russische controle. Nederland erkent de Krim niet als Russisch grondgebied. Rusland heeft op de Krim Russische wetten en regels en de Russische munt (roebel) ingevoerd. Oekraïense banken zijn gesloten.

Ukraine International Airlines heeft alle vluchten naar en van de stad Simferopol geannuleerd. Er zijn geen treinverbindingen en officiële busverbindingen naar de Krim.

U heeft een speciale vergunning nodig om de ‘tijdelijk bezette gebieden’ in Oekraïne in te reizen en uit te reizen. Dit geldt voor de Krim en bepaalde delen van de provincies Donetsk en Loegansk. Reizigers die zich hier niet aan houden, ook buitenlanders, zijn strafbaar. Zij kunnen worden vervolgd door de Oekraïense autoriteiten.

Let op: in ‘rode’ gebieden kan de ambassade minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Criminaliteit

Er is een stijging van kleine criminaliteit, zoals berovingen en diefstal. Vooral in grote steden. Ook komen er geldtrucs en wisseltrucs voor. Let op in het uitgaansleven (disco’s en nachtclubs). Er worden soms verdovende middelen toegevoegd aan drankjes. Daarna wordt het slachtoffer beroofd.

Pas ook op als u wordt benaderd door iemand die u nog nooit heeft ontmoet (bijvoorbeeld via het internet). De officiële politie is goed herkenbaar en kan om hulp worden gevraagd als u slachtoffer bent van criminaliteit.

In Oekraïne komt ook zware criminaliteit voor.

Demonstraties

In de hoofdstad Kiev en in andere steden kunnen ongeregeldheden voorkomen. Demonstraties kunnen tot geweld leiden. Wees alert. Vermijd demonstraties en plaatsen waar veel mensen komen. De lokale media melden meestal waar demonstraties worden gehouden.

Coronavirus

Heenreis naar Oekraïne
 • U kunt naar Oekraïne reizen als u bij aankomst kunt laten zien dat;
 • U volledig gevaccineerd bent met een door de WHO goedgekeurd vaccin, of;
 • U een negatieve PCR-test of sneltest (RAT, Ag) kunt laten zien (niet ouder is dan 72 uur);
 • U hoeft dan niet in quarantaine.  
 • Kinderen jonger dan 12 jaar zijn uitgezonderd van deze eisen.
 • Let op: u kunt niet Oekraïne inreizen met uw CoronaCheck app. Deze is alleen geldig binnen de EU.

Kijk voor u reist op de  website van de Oekraïense autoriteiten voor de laatste informatie en het afsluiten van de verplichte verzekering.

Coronavirus Oekraïne

U kunt in Oekraïne te maken krijgen met de maatregelen van de lokale overheid om verspreiding van het coronavirus te verkleinen. Volg de adviezen van de lokale overheid en het nieuws.

De maatregelen kunnen zonder voorafgaande waarschuwing veranderen. Kijk voor meer informatie op de website van de Oekraïense autoriteiten of neem contact op met de  ambassade van Oekraïne in Den Haag.

Negatieve Covid-19 testuitslag en thuisquarantaine in Nederland

Als u vanuit de Oekraïne naar Nederland wilt reizen, hoeft u geen negatieve NAAT(PCR)-testuitslag te hebben en hoeft u bij terugkeer in Nederland niet in (thuis)quarantaine te gaan. Er is geen verhoogd risico op toename van coronabesmettingen vanuit de Oekraïne voor Nederland.

Volg de adviezen van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) op.

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Oekraïne

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Oekraïne de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels). 

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Oekraïne te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Verkeer

Maatregelen coronavirus

Er zijn maatregelen genomen door de lokale overheid om verspreiding van het virus te voorkomen. Die maatregelen kunnen beperkingen opleveren voor het in-en uitreizen van Oekraïne. Zo kan er voor verschillende groepen reizigers een inreisverbod gelden en bestaat de mogelijkheid van verplichte (thuis)quarantaine. Deze maatregelen zijn flexibel en kunnen zonder voorafgaande waarschuwing veranderen.

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA).

Wegverkeer

Het verkeer in Oekraïne is niet zonder gevaar. De wegen zijn vaak in slechte staat. Voertuigen zijn vaak onverlicht. Dit is vooral een risico buiten de stad. Reis niet na zonsondergang over de weg.

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Oekraïne op de website van de ANWB.

Reizen naar de Krim

De Krim staat sinds 27 december 2014 onder Russische controle. Het personenvervoer en goederenvervoer via de weg en trein vanuit Oekraïne naar de Krim wordt hierdoor zwaar gehinderd. Nederland erkent de Krim niet als Russisch grondgebied.

Taxi’s

Gebruik alleen officiële taxi’s naar het centrum van de hoofdstad Kiev, vooral vanaf het vliegveld.

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Oekraïne.

LHBTI

LHBTI (lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders, intersekse) wordt niet algemeen geaccepteerd in Oekraïne. Houd hier rekening mee.

Drugs

Gebruik, bezit en handel in verdovende middelen wordt in Oekraïne streng bestraft. De omstandigheden in Oekraïne gevangenissen zijn zwaar.

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Oekraïne en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:
Algemeen alarmnummer: 112
Politie: 102

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796  of leg contact op Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Kiev

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Kiev.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Let op: in ‘rode’ gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Lees meer over Oekraïne op nederlandwereldwijd.nl

FAQ over coronavirus in Oekraïne

Er zijn in Oekraïne enorm veel vragen over het corona hieronder beantwoorden we enkele vragen:

⛱️ Kan ik op vakantie naar Oekraïne?

Door COVID-19 was op vakantie naar Oekraïne in 2021 lange tijd niet mogeilijk. Om te weten of op vakantie naar Oekraïne mogelijk is moet u kijken naar het reisadvies.

Klik door naar Reisadvies Oekraïne en vind daar ook de organisaties die deze vakanties tijdens corona organiseren met de juiste maatregelen.

🗺️ Hoeveel coronavirus besmettingen zijn er gemeten in Oekraïne

Op onze corona kaart kunt u exact zien hoeveel personen er positief getest zijn met corona Oekraïne:

Bekijk COVID-19 kaart Oekraïne

🤒 Waar kan ik me laten testen in Oekraïne?

Wanneer je wilt reizen naar Oekraïne heb je een negatieve COVID-19test nodig. Als je gaat vliegen, is een PCR coronavirustest nodig. Ook heb je een bewijst nodig van de negatieve coronavirus testuitslag. Dit is in de vorm van een reisverklaring ondertekend door een geregistreerde arts. Bekijk ons overzicht met testlocaties voor een COVID-19 PCR Test Oekraïne + reisverklaring. Deze kaart heeft meer dan 150+ pcr testlocaties door héél Nederland!

🧼 Hoe bescherm ik mezelf tegen corona in Oekraïne

Het belangrijkste om een corona besmetting te voorkomen is om je handen te wassen volgens de richtlijnen van de World Health Organization

Andere dingen die je kunt doen tegen het coronavirus zijn:

 • Geen handen schudden
 • Niezen en hoest doe je enkel in de binnenzijde van je elleboog
 • Blijf binnen huis en werk thuis als dat kan
 • Maak alleen gebruik van papieren zakdoekjes en gooi deze weg na gebruik
 • Kom je toch buiten? Houd dan minimaal 150 centimeter (dit zijn 2 armlengtes) afstand van andere personen
 • Ben je ziek blijf ten alle tijden thuis!

👇Zoek het aantal besmettingen op woonplaats, regio of land👇

Laat hieronder uw mening weten