KAART Oekraïne Coronavirus: Aantal besmettingen, doden en vakantie Nieuws

Op het moment van publiceren (26-01-2022) zijn er in Oekraïne, 3,913,809 mensen positief getest op corona. Dit zijn +24,321 meer dan gisteren. 177 corona patiënten zijn in kritische toestand. Er zijn ook 99,584 overleden in Oekraïne aan corona. Gelukkig zijn er ook al 3,596,715 inwoners hersteld van corona. Corona statistieken worden ververst op 27 januari

Laatste cijfers covid-19 virus besmettingen in Oekraïne 26 januari:

Land Oekraïne
Positief getest 3,913,809
Aantal Doden 99,584
Hersteld 3,596,715
Actieve gevallen 217,510
Kritische toestand 177
*Deze cijfers zijn vanaf 15 Februari 2020 tot en met 26 januari 2022

Kaart corona (covid-19) Oekraïne vandaag

Opzoek naar een landkaart van Oekraïne? Corona Teller bied op onze website actuele plattegronden aan van Oekraïne, met daarop toeristische bezienswaardigheden in Oekraïne, lokaal nieuws en meer!

LIVE Corona Kaart Oekraïne rode zones

U vind hieronder een landkaart van de aantallen coronavirus (covid-19) besmettingen, doden en departementen in Oekraïne:

Oekraïne departementen kaart

Covid-19 Kaart Oekraïne aantal inwoners besmet, Corona virus Doden aantallen, Reisadvies Oekraïne en live updates

Vakantie naar Oekraïne mogelijk?

Op vakantie naar Oekraïne coronavirus

Door de uitbraak van corona was op vakantie gaan naar Oekraïne geen optie. Gelukkig zijn de maatregelen in Oekraïne versoepeld. En is vakantie ondanks het virus in veel landen weer mogelijk. Houd rekening met de lokale corona maatregelen in Oekraïne. Lees u daarom goed in voor u op vakantie gaat naar Oekraïne of een andere vakantiebestemming.

Reisadvies Oekraïne | Ministerie van Buitenlandse Zaken

Laatst gewijzigd op: 24-01-2022 | Nog steeds geldig op: 26-01-2022

De kleurcode voor Oekraïne is oranje en rood. Dit komt door de oplopende spanningen met Rusland en de onzekerheid hierover. In verband met deze onzekerheid wordt geadviseerd eventuele reizen uit te stellen. Als u in Oekraïne bent, bedenk dan of het nog steeds echt noodzakelijk is dat u daar blijft en vertrek anders. Lees het hele reisadvies.

Kaart reisadvies Oekraine

Reischecklist Oekraïne

Reist u naar Oekraïne? Gebruik dan onderstaande checklist om uw reis goed voor te bereiden.

Blijf op de hoogte van de veiligheidssituatie
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane. Maak Oekraïne favoriet, dan ontvangt u een pushbericht als het reisadvies verandert. Met de app heeft u ook alle contactgegevens van Buitenlandse Zaken en lokale hulpdiensten bij de hand, plus informatie over wat te doen in geval van nood, zoals ziekenhuisopname of verlies van uw paspoort.
 • Volg het ministerie van Buitenlandse Zaken op Twitter via @247BZ.
 • U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Reisdocumenten & visa
Reisverzekering
 • Sluit een goede reisverzekering af die de extra kosten dekt van bijvoorbeeld repatriëring en ziekenhuisopname. Uw basiszorgverzekering vergoedt deze kosten niet altijd 100 procent. Denk ook aan wat u van plan bent te gaan doen: voor sommige (extreme) sporten is bijvoorbeeld een extra verzekering nodig.
 • Zet het telefoonnummer van de alarmcentrale van uw reisverzekeraar in uw telefoon.
Geld en mobiele telefoon
 • Zorg dat u genoeg financiële middelen heeft om onverwachte situaties tijdens uw reis op te vangen (denk aan vertraging).
 • Zorg dat u meerdere betaalmiddelen meeneemt naar Oekraïne. Bijvoorbeeld contant geld én een pinpas of creditcard.
 • Zet het telefoonnummer van uw bank in uw telefoon. U heeft het nodig als u uw bankpas wilt blokkeren in geval van verlies of diefstal.
 • Check bij uw provider wat de kosten zijn van mobiel bellen en datagebruik buiten de EU. Het kan handig zijn om een buitenlandpakket aan te schaffen.
Gezondheid
Thuisblijvers
 • Maak van thuisblijvers geen spoorzoekers en laat ze weten wat uw reisplannen zijn.
 • Maak goede afspraken met het thuisfront over uw bereikbaarheid.
 • Geef thuisblijvers een kopie van uw reisdocumenten, vaccinatieboekje, creditcard en verzekeringsgegevens. Bewaar deze kopieën zelf ook op een veilige plek online.
 • Geef thuisblijvers ook het IMEI nummer van uw telefoon: in geval van nood kan uw mobiele provider daarmee uw telefoon terugvinden of blokkeren. De makkelijkste manier om dit nummer te achterhalen: *#06# intoetsen op uw telefoon. Daarna verschijnt het nummer op uw scherm.
 • Zet het nummer van uw contactpersoon in geval van nood als ICE-nummer in uw telefoon. Dan kunnen hulpdiensten zonder uw telefoon te hoeven ontgrendelen, contact opnemen met deze persoon. Lees hoe u een ICE-nummer instelt.
Niet meenemen
 • Neem geen drugs mee naar Oekraïne. In veel landen staan er hoge straffen op het bezit en het gebruik van drugs. Dit geldt ook voor softdrugs.
 • Laat waardevolle spullen (zoals sieraden) zoveel mogelijk thuis.
 • Download de Reisapp van Buitenlandse Zaken en Douane: dan weet u wat u wel en niet mag terug nemen naar Nederland (denk aan souvenirs, namaakartikelen, koralen en dierlijke producten).

Veiligheidsrisico’s

Onveilige gebieden

Let op: In ‘rode’ en ‘oranje’ gebieden kan de ambassade beperkt of geen hulp bieden als u in de problemen komt.

Oranje: alleen noodzakelijke reizen

Sinds eind maart 2021 is er een patroon van Russische militaire opbouw in de buurt van de oostgrens van Oekraïne, aan de grens met Wit-Rusland en op de illegaal geannexeerde Krim. Sinds begin november 2021 is er veel aandacht voor de oplopende spanningen tussen Rusland en Oekraïne.

De situatie in Kiev en andere gebieden buiten Donetsk en Loehansk is over het algemeen rustig. De gebeurtenissen in Oekraïne kunnen echter snel gaan. Zorg er dus voor dat u klaar bent om uw plannen op korte termijn te veranderen als dat nodig is. Zorg bijvoorbeeld dat u de identiteitspapieren van uzelf en uw familie op orde heeft. U moet in heel Oekraïne waakzaam blijven en de media en dit reisadvies in de gaten houden. In verband met de onzekere situatie wordt geadviseerd eventuele reizen uit te stellen.
Als u in Oekraïne bent, bedenk dan of het nog steeds strikt noodzakelijk is dat u daar blijft. 
Militaire actie waar dan ook in Oekraïne kan consulaire ondersteuning door de ambassade in Kiev verhinderen.

Lees hier de veelgestelde vragen over de situatie tussen Rusland en Oekraïne.

Rood: niet reizen
Donetsk en Loegansk

In de provincies Donetsk en Loegansk (Donbas-regio) wordt gevochten. Er zijn groepen actief die willen dat deze provincies onderdeel worden van Rusland. Er is veel gewelddadige criminaliteit. De politie is niet goed in staat om de orde te bewaren in deze gebieden. Vliegverbindingen en treinverbindingen met Donetsk en Loegansk zijn uitgevallen. Reis daarom niet naar deze provincies.

De Krim

Reis niet naar de Krim. Het gebied is onder Russische controle. Nederland erkent de Krim niet als Russisch grondgebied. Rusland heeft op de Krim Russische wetten en regels en de Russische munt (roebel) ingevoerd. Oekraïense banken zijn gesloten.

Ukraine International Airlines heeft alle vluchten naar en van de stad Simferopol geannuleerd. Er zijn geen treinverbindingen en officiële busverbindingen naar de Krim.

U heeft een speciale vergunning nodig om de ’tijdelijk bezette gebieden’ in Oekraïne in te reizen en uit te reizen. Dit geldt voor de Krim en bepaalde delen van de provincies Donetsk en Loegansk. Reizigers die zich hier niet aan houden, ook buitenlanders, zijn strafbaar. Zij kunnen worden vervolgd door de Oekraïense autoriteiten.

Criminaliteit

Er is een stijging van kleine criminaliteit, zoals berovingen en diefstal. Vooral in grote steden. Ook komen er geldtrucs en wisseltrucs voor. Let op in het uitgaansleven (disco’s en nachtclubs). Er worden soms verdovende middelen toegevoegd aan drankjes. Daarna wordt het slachtoffer beroofd.

Pas ook op als u wordt benaderd door iemand die u nog nooit heeft ontmoet (bijvoorbeeld via het internet). De officiële politie is goed herkenbaar en kan om hulp worden gevraagd als u slachtoffer bent van criminaliteit.

In Oekraïne komt ook zware criminaliteit voor.

Demonstraties

In de hoofdstad Kiev en in andere steden kunnen ongeregeldheden voorkomen. Demonstraties kunnen tot geweld leiden. Wees alert. Vermijd demonstraties en plaatsen waar veel mensen komen. De lokale media melden meestal waar demonstraties worden gehouden.

Coronavirus

Reizen met uw coronabewijs in de CoronaCheck-app

U kunt de CoronaCheck-app (het digitale coronabewijs – DCC) in Oekraïne gebruiken. Met deze app maakt u een QR-code aan om te reizen naar andere landen van de Europese Unie (EU) en Schengen. U maakt de QR-code aan door een vaccinatiebewijs, testbewijs of herstelbewijs toe te voegen in de CoronaCheck-app. Neem voor de zekerheid ook een print van uw QR-code mee.

Soms is uw coronabewijs niet voldoende. Een land kan om meer documenten vragen. Lees het hele reisadvies voor u vertrekt. Hier vindt u de voorwaarden en uitzonderingen. Lees meer informatie over het coronabewijs op Rijksoverheid.nl.

Heenreis naar Oekraïne

Alle buitenlandse reizigers, ouder dan 12 jaar, (ook reizigers met een verblijfsvergunning voor Oekraïne) moeten het volgende bij aankomst laten zien:

 • Een ziektekostenverzekering met COVID-dekking, opgesteld door een verzekeringsmaatschappij die geregistreerd is in de Oekraïne of door een buitenlandse verzekeringsmaatschappij die vertegenwoordigd is in de Oekraïne of een contractuele relatie heeft met een partnerverzekeringsmaatschapij op het grondgebied van de  Oekraïne, en; 
 • Een vaccinatiebewijs tegen COVID van volledige vaccinatie van een vaccin dat door de WHO is goedgekeurd vaccin, of;
 • Een negatief PCR-testresultaat of negatief snelle antigeentestresultaat (RAT, Ag), dat binnen 72 uur voor binnenkomst Oekraïne is uitgevoerd.
 • Let op: bewijzen van herstel COVID of bewijs van aanwezigheid van COVID-antistoffen wordt niet geaccepteerd! 
 • Reizigers die niet gevaccineerd zijn, zijn verplicht, voordat zij de Oekraïne binnenkomen, de “Wdoma-app” op de mobiele telefoon te installeren. Bij aankomst moeten deze reizigers 10 dagen, 72 uur na aankomst, in zelfisolatie gaan. Zelfisolatie is niet nodig als u binnen 72 uur na binnenkomst een negatief PCR-testresultaat of negatief snelle antigeentest (RAT, AG) laat zien. U hoeft ook niet in zelfisolatie bij een bezoek minder dan 48 uur in de  Oekraïne en u dit kunt bewijzen dat u doorreist. 
 • Kinderen jonger dan 12 jaar zijn uitgezonderd van deze eisen. 

Kijk voor u reist op de website van de Oekraïense autoriteiten voor de laatste informatie en het afsluiten van de verplichte verzekering.

Coronavirus in Oekraïne

U kunt in Oekraïne te maken krijgen met de maatregelen van de lokale overheid om verspreiding van het coronavirus te verkleinen. Volg de adviezen van de lokale overheid en het nieuws.

De maatregelen kunnen zonder voorafgaande waarschuwing veranderen. Kijk voor meer informatie op de website van de Oekraïense autoriteiten of neem contact op met de ambassade van Oekraïne in Den Haag.

Terugreis naar Nederland

Reist u terug naar Nederland? Check waaraan u moet voldoen bij aankomst in Nederland.

Volg de adviezen op van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) en de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO).

Was regelmatig goed uw handen, snuit uw neus in papier en gooi het papier na het snuiten weg, was uw handen daarna weer goed. Dit geldt ook voor als u hoest en niest. Raadpleeg onmiddellijk een arts als u koorts en luchtwegklachten krijgt.

Testlocaties in Oekraïne

Zie voor meer informatie over de testlocaties in Oekraïne de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken (informatie in het Engels). 

Gezondheidssituatie

Op de website van het Landelijk Coördinatiecentrum Reizigersadvisering vindt u informatie over actuele epidemieën, aanbevolen vaccinaties en maatregelen om malaria en andere infectieziekten in Oekraïne te voorkomen. Neem voor meer informatie contact op met een arts of vaccinatiebureau bij u in de buurt.

Verkeer

Maatregelen coronavirus

Er zijn maatregelen genomen door de lokale overheid om verspreiding van het virus te voorkomen. Die maatregelen kunnen beperkingen opleveren voor het in-en uitreizen van Oekraïne. Zo kan er voor verschillende groepen reizigers een inreisverbod gelden en bestaat de mogelijkheid van verplichte (thuis)quarantaine. Deze maatregelen zijn flexibel en kunnen zonder voorafgaande waarschuwing veranderen.

Luchtverkeer

Lees de laatste informatie over wijzigingen in het luchtverkeer op de website van de International Air Transport Association (IATA).

Wegverkeer

Het verkeer in Oekraïne is niet zonder gevaar. De wegen zijn vaak in slechte staat. Voertuigen zijn vaak onverlicht. Dit is vooral een risico buiten de stad. Reis niet na zonsondergang over de weg.

Kijk voor meer informatie over verkeersveiligheid in Oekraïne op de website van de ANWB.

Oekraïne heeft veel grenscontrole posten. U kunt hiervan een interactieve kaart vinden op de website van de Oekraïnse grenspolitie (informatie in het Engels). 

Reizen naar de Krim

De Krim staat sinds 27 december 2014 onder Russische controle. Het personenvervoer en goederenvervoer via de weg en trein vanuit Oekraïne naar de Krim wordt hierdoor zwaar gehinderd. Nederland erkent de Krim niet als Russisch grondgebied.

Taxi’s

Gebruik alleen officiële taxi’s naar het centrum van de hoofdstad Kiev, vooral vanaf het vliegveld.

Tips van de ambassade

Elk land heeft eigen wetten, regels, gebruiken en bijzonderheden. Deze kunnen heel anders zijn dan in Nederland. Hieronder volgen de specifieke tips van onze ambassade voor Oekraïne.

Gebruik alleen officiële taxi’s, vooral vanaf het vliegveld naar het centrum van de hoofdstad Kiev.

LHBTIQ

LHBTIQ (lesbiennes, homo’s, biseksuelen, transgenders, intersekse en queer) wordt niet algemeen geaccepteerd in Oekraïne. Houd hier rekening mee.

Drugs

Gebruik, bezit en handel in verdovende middelen wordt in Oekraïne streng bestraft. De omstandigheden in Oekraïne gevangenissen zijn zwaar.

In geval van nood

Lokale hulpdiensten

Bent u in Oekraïne en heeft u direct hulp nodig? Neem dan contact op met de lokale hulpdiensten:
Algemeen alarmnummer: 112
Politie: 102

Contactgegevens ambassade

Nederlandse ambassades en consulaten zijn 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar. Bent u in Nederland, bel dan het nummer +31 247 247 247, WhatsApp naar nummer +31 682 387 796 of Twitter via @247BZ. Bent u in het buitenland en heeft u een lokaal telefoonnummer, bel dan het lokale nummer van de ambassade of het consulaat. U betaalt dan het lokale tarief.

Nederlandse ambassade in Kiev

Meer informatie over de Nederlandse ambassade in Kiev.

Wat de ambassade voor u kan doen

Lees wat de ambassade wel/niet voor u kan doen.

Let op: In ‘rode’ gebieden kan het ministerie van Buitenlandse Zaken u minder goed of helemaal niet helpen als u in de problemen komt.

Wat u zelf kunt doen

Lees wat u zelf kunt doen in een noodsituatie, zoals een arrestatie of ziekenhuisopname.

Registreren

U kunt zich ook gratis registreren bij de ambassade.

Lees meer over Oekraïne op nederlandwereldwijd.nl

FAQ over coronavirus in Oekraïne

Er zijn in Oekraïne enorm veel vragen rondom het corona hieronder proberen we de belangrijkste vragen te beantwoorden:

⛱️ Kan ik een vakantie boeken naar Oekraïne?

Door COVID-19 was op vakantie naar Oekraïne in 2022 lange tijd niet mogeilijk. Om te weten of op vakantie naar Oekraïne mogelijk is moet u kijken naar het reisadvies.

Klik door naar Vakantieadvies Oekraïne en bekijk ook de organisaties die deze ‘corona vakanties’ organiseren volgens de veiligheidsvoorschriften.

🗺️ Hoeveel besmettingen met corona zijn er geteld in Oekraïne

Op onze COVID-19 kaart kunt u exact zien hoeveel besmettingen er zijn met corona Oekraïne:

Klik hier voor corona kaart van Oekraïne

🤒 Waar kan ik me voor een covid-19 test aanmelden in Oekraïne?

Als je wilt reizen naar Oekraïne heb je een negatief COVID-19 testresultaat nodig. Als je gaat vliegen, is een PCR coronavirustest nodig. Ook heb je een bewijst nodig van de negatieve coronavirus testuitslag. Dit is in de vorm van een reisverklaring ondertekend door een geregistreerde arts. Bekijk ons overzicht met testlocaties voor een COVID-19 PCR Test Oekraïne met reisverklaring. Deze kaart benoemd meer dan 2500+ pcrtestlocaties door heel het land!

🧼 Hoe kan ik me beschermen tegen coronavirus in Oekraïne

Het belangrijkste om een corona besmetting te voorkomen is om je handen te wassen volgens de richtlijnen van de World Health Organization (WHO)

Andere handeling die je kunt doen tegen corona zijn:

 • Niezen en hoesten enkel in de binnenkant van je elleboog
 • Gebruik papieren zakdoekjes en gooi deze zo snel mogelijk weg na gebruik
 • Schud geen handen
 • Blijf zoveel mogelijk thuis; werk thuis zoveel dit mogelijk is
 • Kom je toch buiten? Houd dan 1,5m (twee armlengtes) afstand van andere personen
 • Ben je ziek blijf ten alle tijden binnen!

One Response

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie