Mannen tot 60 jaar blijven in het land

Volgens het persbureau Interfax heeft de Oekraïense president Volodymyr Zelensky donderdagavond een decreet uitgevaardigd waarin een massamobilisatie van de bevolking wordt aangekondigd. Dit betekent dat mannelijke inwoners tussen de achttien en zestig jaar het land niet meer mogen verlaten omdat zij klaar moeten zijn voor militaire dienst.

Zelensky deed dit in de nasleep van de Russische inval, die woensdagnacht begon en tot donderdagmorgen duurde.

Het hoofd van de douane in de westelijke regio Lviv heeft donderdagavond op sociale media een oproep gedaan aan mannen van achttien tot zestig jaar om de grens niet over te steken. “Raak alsjeblieft niet in paniek en probeer niet alleen de grens over te steken“, waarschuwde Daniil Menshikov. “We hebben getriomfeerd!” “Lang leve Oekraïne!” riep hij uit aan het eind van zijn toespraak.

Volgens de Russische nieuwsbron Interfax zal de mobilisatie over negentig dagen plaatsvinden. De maatregel treft dienstplichtige burgers van het land, alsmede reservisten van het Oekraïense leger.

President Zelensky had eerder op de dag de staat van beleg afgekondigd en de plaatselijke bevolking geïnstrueerd om “niet in paniek te raken” en zoveel mogelijk thuis te blijven. “Oekraïne is sterk, klaar en zal zegevieren”, verklaarde hij toen.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie