137 doden op eerste dag na invasie Rusland

De Oekraïense president Volodymyr Zelensky zei donderdagavond in een videoboodschap dat het dodental als gevolg van de Russische invasie van Oekraïne is opgelopen tot 137. Ten minste 316 Oekraïners zijn gewond geraakt als gevolg van het conflict. De slachtoffers werden door Zelenski “helden” genoemd.

Het Oekraïense ministerie van Defensie registreerde aan het begin van de avond 57 doden en 169 gewonden. In en rond Kiev, de hoofdstad, en Mariupol, de havenstad, wordt hevig gevochten.

In de nacht van woensdag op donderdag viel Rusland het land binnen. Zelenski wees al snel het hele grensgebied aan als gevechtszone. Later claimde hij “zware verliezen“, alsmede de vernietiging van aanzienlijk Russisch materieel.

In een televisietoespraak dreigde Zelensky de Russen dat Oekraïne zich met hand en tand zal verzetten. “We zullen ons verdedigen als Rusland probeert ons land te stelen – onze vrijheid, onze levens, en die van onze kinderen. Onze gezichten zullen zichtbaar zijn, niet onze ruggen.”

NAVO-landen zullen geen militairen naar Oekraïne sturen.

Oekraïne kan bijvoorbeeld geen beroep doen op militaire bijstand van NAVO-leden omdat het nog geen lid is van de organisatie. Het krijgt echter wel aanzienlijke militaire bijstand in de vorm van wapentuig, cyberspecialisten en andere middelen als zogenaamde partner.

Bovendien leggen regeringen van over de hele wereld strenge economische sancties op aan Rusland, zodat president Vladimir Poetin consequenties onder ogen moet zien voor het financieren van de oorlog.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie