Risico op hart- en vaatziekten na ernstige corona ziekte

Hart en vaatziekten komt vaker voor bij mensen die corona hebben gehad. Dat blijkt uit een onderzoek onder ruim 150.000 ex-coronapatiënten in de Verenigde Staten. “Hoe ernstiger je onwel bent geweest, hoe groter de kans”, legt Marijke Linschoten, arts en onderzoeker, uit.

Symptomen Omikron: Dit weten we tot nu toe

Grotere kans op hartaanval na corona

Degenen die een coronabesmetting hadden, hadden volgens de studie 63 procent meer kans op een hartaanval. Zij zouden ook 84 procent meer kans hebben op een ventriculaire aritmie en 72 procent meer kans op hartfalen dan personen zonder coronabesmetting. Dit zou resulteren in 3 miljoen meer hartpatiënten in de Verenigde Staten alleen. Naar verwachting zouden dat er wereldwijd 15 miljoen zijn. Maar, zo stelt Linschoten van het UMC Utrecht, er is een essentiële nuance.

Er is geen significante toename van het aantal nieuwe patiënten.

“In de studie wordt gekeken naar verschillende groepen van personen die een corona infectie hebben gehad, ook zij die thuis genezen, werden in deze studie bestudeerd.” Wanneer mensen thuis genezen en niet in het ziekenhuis zijn geweest, is hun kans op het ontwikkelen van hartfalen veel lager dan wanneer ze dat wel hebben gedaan.”

Linschoten ziet in zijn dagelijkse praktijk nog geen grote toestroom van nieuwe patiënten. “Alles wordt uitvergroot als je met corona te maken hebt.” We weten niet of het risico op hart- en vaatziekten bijvoorbeeld groter is bij griep.”

In vergelijking met Nederland,

De Washington University of Medicine voerde het onderzoek uit. Ook in Nederland was een vergelijkbaar onderzoek gaande voordat de conclusies van het rapport bekend werden. “We zijn benieuwd hoe de Nederlandse gegevens zich verhouden tot de bevindingen van dit Amerikaanse onderzoek,” voegt Linschoten, arts-onderzoeker, toe.

“We hebben 40% van alle ziekenhuisopnames tijdens de eerste golf van de pandemie bestudeerd.” We vullen deze nu aan met CBS statistieken over sterfgevallen en hart- en vaatziekten.”

een ruis in het hart

Manon Ossevoort van Hees-Dinther kreeg twee keer corona met haar kinderen. Het is ook best pittig. Gedurende 95 procent van het jaar had ze het gevoel dat ze uit de race was. Ze heeft nu een hartruis die ze voor de operatie niet had. Het is moeilijk te zeggen of dit door de corona komt.

“Anderhalf jaar lang had ik veel last van benauwdheid op de borst. Toen ben ik naar de cardioloog gegaan en toen werd de hartruis ontdekt. Maar afgezien daarvan blijkt mijn hart in goede conditie te zijn.” De pulmonale covidale symptomen laaiden weer op nadat ze afgelopen mei corona had gehad. “Ik had toen een booster immunisatie 12 weken later.” Daarna verdwenen de symptomen. En op dit moment heb ik geen last van die hartproblemen.”

een verzoek om onderzoek

Ossevoort heeft lang het gevoel gehad dat ze elk moment een hartaanval kan krijgen tijdens het sporten. “Natuurlijk,” vervolgt ze, “voelt het echt griezelig.” Ze gelooft niet dat er gevolgen op lange termijn zullen zijn. “Ik hoop dat alle wetenschappers hier grondig naar zouden kijken”, zegt Ossevoort.

Haar zoon heeft ook al twee jaar last van de symptomen. Ze beweert dat het heel moeilijk is om hem te laten onderzoeken. Ze wachten op de resultaten van zijn echografie. “Daar wachten we al twee jaar op. We hopen van u te horen zodra de zorg minder zwaar wordt.

laat het alarm afgaan

Linschoten, arts-onderzoeker, antwoordt: “Als je symptomen hebt, moet je aan de bel trekken.” “We zagen bij de epidemie dat mensen aarzelden om een arts te bellen of zelfs 112 te bellen.” Als je echter aan de bel trekt, kan het worden opgelost.”

“We wisten aan het begin van de epidemie nog niet veel over de symptomen van hartkloppingen, maar we weten nu dat veel mensen er langdurig last van hebben.” “We proberen uit te zoeken of hartkloppingen een symptoom zijn van een hartziekte of van iets anders,” legt Linschoten uit.

Vaccinatie zou het antwoord kunnen zijn.

Vaccinatie kan helpen om de gevaren nog meer te verminderen. Volgens Linschoten vond het Amerikaanse onderzoek plaats tussen maart 2020 en februari 2021. “Vaccins waren toen veel minder beschikbaar dan nu.” We begrijpen dat hoe ernstiger ziek je wordt, hoe kwetsbaarder je wordt.”

“Vele studies hebben aangetoond dat inentingen heel nuttig zijn bij het voorkomen van grote coronaziekten. Bijgevolg kan men stellen dat vaccinatie ook voordelig is.”

Therapie verbetert.

Ook wisten we aan het begin van de epidemie niet hoe we corona moesten behandelen,” legt Linschoten uit.

“In het begin hoorde je veel zorgen over bloedstolsels, en daarom krijgen patiënten die nu in het ziekenhuis worden opgenomen voor corona standaard bloedverdunners.” De behandeling wordt steeds beter, en het virus verandert voortdurend in het proces.”

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie