Burgemeester Bruls: ‘Carnaval verbieden is geen optie’

Geen alaaf, polonaise, of ‘Paard in de Gang’? Ook dit jaar is het onduidelijk of er überhaupt carnaval zal plaatsvinden, terwijl de burgemeesters van het zuiden, waaronder Hubert Bruls, zeggen dat je de traditie carnaval niet kunt verbieden. Minister Dilan Yesilgöz verklaarde dat een “traditioneel” carnavalsfeest dit jaar niet doorgaat.

Dit jaar zijn alle optochten en festiviteiten van tevoren afgelast. Half februari moet bekend zijn welke vorm carnaval dit jaar zal aannemen. Toch zal het volgens Hubert Bruls, de burgemeester van Nijmegen, moeilijk worden om iemand met een carnavalshart thuis te houden. Corona Nijmegen – Vandaag 917 nieuwe besmettingen

Hubert Bruls wil niet dat carnaval verboden wordt.

De beperking van anderhalve meter blijft in theorie bestaan, maar burgemeesters uit carnavalsprovincies stellen dat handhaving ervan onhaalbaar is. Minister van Veiligheid en Justitie Dilan Yesilgöz sprak gisteravond met burgemeesters voor het Veiligheidsoverleg. “Carnaval zal niet zijn zoals de mensen gewend zijn”, zegt ze nadrukkelijk. “Helaas moeten mensen ook inleveren”, zegt de minister.

Volgende persconferentie: 15 Februari 2022 om 19:00 uur

Volgens Bruls is het moeilijk om individuen te verhinderen het ritueel te herdenken. “Je mag je verkleden en op straat een taveerne binnenlopen.” We kunnen er niets aan doen, maar we maken ons wel zorgen.” Het zal onmogelijk zijn om carnaval tegen te houden nu de horeca open is, aldus Bruls. “Mensen komen bij hen thuis of op straat samen en daar is geen vergunning voor nodig”, zegt hij.

Met carnaval is Corona de favoriete drank.

Bruls denkt ook dat anderhalve meter meten onmogelijk is. “Wie een biertje in de hand heeft, blijft niet op 1,5 meter op zijn stoel zitten in een afgesloten zaal vol muziek.” Annemarie Penn-te Strake, de burgemeester van Maastricht (412 besmettingen), liet weten dat ze tijdens carnaval niet alle coronawetten zullen kunnen handhaven. “We zullen rondlopen, mensen aanspreken en waarschuwingen uitdelen, maar ik ga geen ME op het Vrijthof afsturen als het vol zit.”

De minister en de burgemeesters zullen over twee weken opnieuw bijeenkomen om over het carnaval te beslissen. Het festival zal dit jaar plaatsvinden van zaterdag 26 februari tot en met dinsdag 1 maart. De traditie wordt vooral in het oosten en zuiden van het land gevierd.

Video: Wel of geen carnaval?

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie