Incubatietijd omikron, variant geeft eerder klachten

De coronavirus omikron-variant genereert sneller klachten dan het deltatype. Dat stellen onderzoekers van het RIVM. In vergelijking met de deltavariant veroorzaakt omikron een halve dag eerder (milde) klachten. De RIVM-onderzoekers hebben in een studie het zogenaamde seriële interval onderzocht. Dat is het tijdsinterval tussen de eerste ziekte van de bron en de persoon die door de eerste ziekte van de bron met het virus wordt besmet.

Tijdsinterval van Omikronvariant

Voor mensen uit hetzelfde huishouden bedroeg deze periode gemiddeld 3,9 dagen in de deltavariant. Het gemiddelde voor omikron is 3,4 dagen. Met andere woorden, vanaf het moment dat een bron symptomen krijgt tot het moment dat een medebewoner die is aangestoken symptomen krijgt, duurt het 3,4 dagen.

De incubatietijd verschilt van het seriële interval.

In december, toen zowel de omikron- als de deltavariant in omloop waren, bekeken de RIVM-onderzoekers gegevens over coronabesmettingen. Bij het bepalen van het seriële interval richtten zij zich op infecties binnen families.

Deze periode is te onderscheiden van de incubatieperiode, waarover vaak heftige discussies worden gevoerd. Het tijdsverloop tussen het oplopen van het virus en de ontwikkeling van de symptomen wordt de incubatietijd genoemd.

RIVM: “één van de redenen waarom omikron sneller circuleert”

Nederland: Besmettingen, Ziekenhuisopnames, Doden en vaccinatie cijfers vandaag (25-01-2022)

De kortere periode is een van de redenen waarom omikron sneller circuleert dan delta, aldus het RIVM. Uit eerder onderzoek is gebleken dat omikron besmettelijker is dan zijn voorgangers en beter in staat is de verdedigingslinie van het immuunsysteem te doorbreken.

De veranderingen van het virus zijn ook in het voordeel van de mensen: infecties met omikron resulteren in minder ziekenhuisopnames dan infecties met de deltavariant. Het Outbreak Management Team (OMT) schat op basis van wereldwijde studies een 40 tot 60 procent lager risico. Ook kunnen patiënten die omikron krijgen gemiddeld sneller het ziekenhuis verlaten. De kans dat iemand die met omikron wordt opgenomen op de intensive care belandt, is volgens voorlopige schattingen 50 procent lager.

Video: Omicron verspreid meer dan 2x zo snel als Delta

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie