Vertrouwen in coronabeleid neemt af, slechts 2 op de 5 Nederlanders staat achter het beleid

We hebben op dit moment in Nederland te maken met een erg strenge lockdown. Het kabinet heeft deze lockdown ingevoerd om te voorkomen dat het coronavirus zich snel kan verspreiden onder de Nederlandse bevolking. De hoofdreden voor het invoeren van de huidige lockdown was het feit dat de nieuwe Britse variant van het coronavirus zich steeds sneller verspreidde door ons land. Het kabinet heeft daarom geen risico genomen en een lockdown ingevoerd die moest voorkomen dat het coronavirus zich nog sneller kon verspreiden onder de Nederlandse bevolking.

corona draagvlak

Britse variant

Toen de lockdown werd ingevoerd, was er nog weinig bekend over de nieuwe Britse variant. Dat komt doordat dit een vrij nieuwe mutatie van het coronavirus is. Bij zo’n mutatie weet je nooit zeker of de eigenschappen van het virus hetzelfde zijn als bij het originele virus. Daarom kan zo’n nieuwe variant van een virus erg gevaarlijk zijn. De kans is dan namelijk aanwezig dat het virus vele malen dodelijker of besmettelijker is dan het origineel. Dit brengt uiteraard een hoop gevaren met zich mee waardoor het nodig is om extra maatregelen te nemen. 

Besmettelijk

De Britse variant van het coronavirus blijkt besmettelijker te zijn dan het originele virus. Dit levert veel gevaar op aangezien het virus zich hierdoor makkelijker kan verspreiden wanneer mensen met elkaar in contact komen. Daarom waren er wel nieuwe maatregelen nodig, maar veel mensen vinden toch dat de lockdown onterecht streng is. Zij vinden dat het niet nodig is om maatregelen als een avondklok in te voeren. Er zijn steeds meer mensen die beweren dat de avondklok een maatregel is die eigenlijk heel weinig effect heeft. Dat terwijl het veel mensen ontzettend in hun vrijheid beperkt.

corona lockdown

Draagvlak voor de coronamaatregelen

Het RIVM en de GGD’s doen regelmatig onder zoek naar de mening van mensen over de coronamaatregelen. Zo komen zij er achter of er voldoende draagvlak is voor de nieuwe maatregelen. Uit het meest recente onderzoek van het RIVM is gebleken dat er weinig draagvlak is voor de maatregelen van het kabinet. Ongeveer 2 op de 5 Nederlanders geeft aan om achter de keuzes van het kabinet te staan. Dit betekent natuurlijk ook dat een groot deel van de Nederlanders niet achter de keuzes van het kabinet staat.

Naleven van de regels

Uit het onderzoek wat is gedaan door het RIVM is verrassend genoeg gebleken dat mensen zich ondanks het feit dat er weinig draagvlak is voor de besluiten van het kabinet goed aan de regels houden. Een goed voorbeeld hiervan is het feit dat van de mensen die ondervraagd werden 92% aangaf zich aan de avondklok te houden terwijl slechts 42% van deze mensen dacht dat deze regel nut heeft in het voorkomen van besmettingen.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie