1 jaar met corona, dit zijn de cijfers van de coronacrisis

Het is vandaag exact één jaar geleden dat de eerste coronabesmetting werd ontdekt in Nederland. Op het moment dat duidelijk werd dat er iemand in Nederland besmet was, duurde het nog even voordat er maatregelen werden genomen. Uiteindelijk werd de eerste lockdown net na carnaval ingevoerd. Tijdens carnaval heeft het virus zich vooral kunnen verspreiden in Noord-Brabant. Dit was het begin van de uitbraak van het coronavirus die er op dit moment opnieuw voor zorgt dat we in een lockdown zitten. Deze lockdown is erg streng en daarom is er steeds meer weerstand vanuit de bevolking.

corona

Positieve test

Er zijn in Nederland tot nu toe erg veel mensen geweest die een positieve coronatest hebben gehad. In totaal waren er op vrijdag 26 februari 2021 bijna 1,1 miljoen positieve tests gemeld bij het RIVM. Dit aantal is natuurlijk een indicatie van het aantal mensen wat gedurende de coronacrisis echt besmet is geraakt. Naar schatting licht het echte aantal een stuk hoger doordat niet iedereen met klachten zich heeft laten testen. Wanneer je niet test, weet je ook niet of je besmet bent of niet. Daarom is de kans groot dat het werkelijke aantal besmette mensen veel hoger ligt dan het getal wat op dit moment bekend is. 

Het belang van testen

Wanneer je als land meer grip wilt krijgen op het coronavirus, is het van belang om de bevolking zo veel mogelijk te laten testen. Op die manier kun je de mensen die besmet zijn in quarantaine zetten waardoor de gezonde mensen niet besmet raken. Als je op deze manier te werk gaat, is het voor het virus moeilijker om zich te verspreiden. Bovendien is het voor de cijfers die je bijhoudt wel zo fijn om te weten hoeveel mensen er daadwerkelijk besmet zijn. Dat is bijvoorbeeld erg belangrijk voor wetenschappers zodat zij beter kunnen uitrekenen hoe dodelijk het coronavirus precies is. 

Doden

Door het coronavirus zijn erg veel mensen overleden. In totaal zijn er voor zover we weten 15.503 mensen overleden aan de gevolgen van het coronavirus. Dit soort cijfers zijn uiteraard erg confronterend voor veel mensen. Door op deze manier met je neus op de feiten te worden gedrukt besef je je weer dat we te maken hebben met een pandemie. Het grootste deel van de mensen die zijn overleden waren op leeftijd, maar er zijn ook mensen die relatief jong zijn overleden aan de gevolgen van het virus. Waarschijnlijk zijn er in realiteit nog meer mensen overleden aangezien niet iedereen wordt getest wanneer zij overleden zijn.

corona vaccin

Vaccin

Er zijn inmiddels al meer dan 1,1 miljoen prikken gezet. Het is van belang om je hierbij te beseffen dat het gaat om het aantal prikken en niet om het aantal mensen wat is gevaccineerd. Om goed beschermd te zijn door het vaccin moet je je twee keer laten prikken. 

Tags

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie