Vanaf 25 februari zal het 1G-beleid van toepassing zijn op binnen evenementen met meer dan 500 bezoekers die geen vaste zitplaats hebben: zowel gevaccineerde als niet-gevaccineerde deelnemers zullen een negatief coronabewijs moeten overleggen alvorens te worden toegelaten. Uit eerder onderzoek is echter gebleken dat 1G alleen nuttig is als het bijna overal wordt toegepast. Wat zijn dan de rechtvaardigingen om het op deze manier te blijven gebruiken?
Hoofdonderzoeker Niek Mouter van de studie wijst erop dat de journalisten die dinsdag minister Ernst Kuipers (Volksgezondheid) informeerden over de slechte effectiviteit van 1G, niet het volledige beeld hebben gegeven.
De journalisten wezen erop dat het reproductiepercentage in januari alleen tot 44% zou kunnen dalen als 1G praktisch overal wordt aangeboden en bijvoorbeeld op de werkplek een verplichting wordt.
“Dat is juist,” geeft Mouter toe. “Maar in ons onderzoek hebben we een onderscheid gemaakt tussen het beperken van de overdracht van het virus in de samenleving en het vermijden van besmettingen in een specifiek gebied. En dat is volgens hem een belangrijk onderscheid. Toch kan 1G veel betekenen, afhankelijk van de regio. Het heeft de potentie om tot 67% van de infecties en ziekenhuisopnames te voorkomen. Het effect op de samenleving is sterk afhankelijk van het aantal gebieden waar het wordt gebruikt.”
Het is onduidelijk hoe effectief 1G is in nachtclubs en disco’s.
Mouter weet niet welk effect 1G zal hebben bij gebruik in indoor festivals, discotheken en andere nachtclubs. “We kunnen niet direct differentiëren naar locatie, maar het is beperkt.” Hij voegde er wel aan toe dat 1G nog een voordeel heeft: “Het beschermt gasten die in slechte gezondheid verkeren. Dat is ook een goede tip om op te volgen als je wilt dat bezoekers minder snel besmet raken als gevolg van je zaak.”
Dit is iets waar een woordvoerder van het ministerie van Volksgezondheid het mee eens is. Hij voegt eraan toe dat door positieve mensen “uit de rij te filteren“, de methode clusterepidemieën kan helpen voorkomen.
“En hoewel het effect op de R-waarde misschien gering is, worden toch veel infecties vermeden,” legt de woordvoerder uit. Hij benadrukt dat zelfs als slechts een miniem deel van de bestaande infecties wordt voorkomen, dit nog steeds betekent dat veel infecties worden vermeden.
Mouter heeft één punt van kritiek op de maatregel: de omikrongolf die door 1G ontstaat, kan zich volgens hem over een langere periode verspreiden. “Zelfs als iemand niet door 1G wordt besmet, kan hij daarna elders besmet raken. Er is een klein effect op het aantal dagelijkse besmettingen, maar het effect op het totale aantal is moeilijk te beoordelen.”
Het is onduidelijk hoe lang 1G operationeel zal zijn. Minister Kuipers wil het overkoepelende systeem (Testen voor Toegang) gebruiken “zolang er enorme aantallen besmettingen zijn, wat nu het geval is.” Kuipers verklaarde dinsdag op een persconferentie dat testlocaties de komende tijd aan de vraag naar testbewijzen kunnen voldoen.