Volgens de Stichting Open Nederland (SON) kan het 1G-beleid worden gebruikt om het nachtleven en de discotheken open te stellen. Ook is het mogelijk om 1G op grote schaal in te zetten als profylactische strategie voor festivals, maar grootschalige invoering van de techniek is onwaarschijnlijk.
Wat betekent het beleid van 3G, 2G en 1G?
- Als u gevaccineerd, genezen of negatief getest bent, kunt u gebruik maken van faciliteiten onder een 3G-beleid.
- U mag alleen naar binnen als u gevaccineerd of behandeld bent, volgens een 2G-beleid.
- Een 1G-programma zou overal preventieve tests verplicht stellen voor zowel gevaccineerde als niet-gevaccineerde mensen.
Als de 1G-strategie in verschillende gebieden zou worden toegepast, zouden er volgens Kuipers wekelijks 30 tot 47 miljoen tests nodig zijn. SON en de GGD’s kunnen in het gunstigste scenario 600.000 tot 700.000 tests per dag afgeven, ofwel tot vijf miljoen tests per week.
Extra tests kunnen niet worden toegediend door een tekort aan arbeidskrachten en een ontoereikende voorraad antigeentests. “Die voorraad is niet oneindig“, legt Kuipers uit. “Bovendien zouden de GGD en SON met ruim 700.000 testen per dag vechten om personeel.”
Uitgebreide tests zouden veel geld kosten, tussen 545 en 829 miljoen euro per week. De invoering van de 1G-strategie is de afgelopen weken besproken, nadat uit een analyse van de TU Delft was gebleken dat deze strategie veel effectiever is dan het voorgestelde 2G-beleid en het huidige 3G-beleid. Immers, als de doelstellingen worden bijgesteld, zou een gedeeltelijke invoering van 1G haalbaar kunnen zijn.
De regering is reeds besprekingen begonnen met de uitgaanssector over de mogelijkheid om 1G in te voeren.
In zijn wetgevingsbrief geeft Kuipers niet aan hoeveel de 1G-wetgeving alleen al de nachthoreca, discotheken en festivals gaat kosten. De daadwerkelijke uitvoering van de tests zou echter geen probleem meer zijn, aldus de testaanbieders.
Toch is het onduidelijk hoeveel testen de testaanbieders van plan zijn te doen. Toen het eind juni 2021 weer mogelijk werd om de horeca te bezoeken via Testen voor Toegang, hadden in minder dan drie weken meer dan 600.000 mensen zich om die reden laten testen. Daarbij moet wel worden aangetekend dat Nederlanders met een vaccinatiebewijs wel naar binnen konden, maar dat het 1G-beleid ook gevaccineerden zou dwingen zich te laten controleren.
De regering voert momenteel besprekingen met de uitgaanssector om na te gaan of het 1G-beleid gunstig voor hen zal zijn. De sector heeft bijna twee jaar op pauze gestaan en is “gematigd optimistisch” over de uitrol van de maatregel.