Organisaties en bedrijven zijn klaar met het “thuiswerkadvies”

Werkgevers en vakbond CNV hebben positief gereageerd op de overweging van het kabinet om de regels voor thuiswerken te versoepelen. Bedrijven kunnen “draaien zoals ze willen” als de regels worden afgezwakt, aldus werkgeversvereniging AWVN. Ook het CNV is blij met de versoepeling, maar benadrukt wel het belang van goede ventilatie en hygiëne.

Woensdag werd bekend dat de regering van plan is de regels voor onder meer thuiswerken te versoepelen. Tenzij het echt onmogelijk is, moet u volgens de huidige richtlijnen thuiswerken.

Hoewel het slechts een aanbeveling is,” legde een woordvoerster van AWVN uit, “werd het de laatste tijd door ondernemingen als dwingend beschouwd. We zijn dolblij dat het nu versoepeld kan worden. Het is ook gunstig voor de werknemers. Zij hebben meer flexibiliteit om rond te gaan.

Werknemers hebben bijvoorbeeld moeite met thuiswerken, omdat het moeilijk is voor werknemers om een fatsoenlijke werkomgeving te creëren, aldus de werkgeversbond. Dit veroorzaakt onrust. Veel werknemers missen ook de interactie met hun collega’s.

Als het kabinet de regels versoepelt, krijgen zowel werkgevers als werknemers de vrijheid om te kiezen hoe ze thuiswerken willen aanpakken.” Veel werkgevers zullen volgens de AWVN overgaan op hybride werken, waarbij thuiswerken en op kantoor werken worden gecombineerd.

Het aantal besmette coronagevallen in ons land is nog steeds verbijsterend. Is de vereniging bezorgd dat wanneer de werknemers weer aan het werk gaan, ze allemaal besmet zullen zijn? “We gaan ervan uit dat het mogelijk is als artsen zeggen dat het haalbaar is. Ook adviseren we bedrijven om de basisnormen te blijven volgen, zoals het bewaren van een veilige afstand.”

Werknemers dromen van de dagen dat ze niet meer thuis hoeven te werken.

De aankondiging is ook verwelkomd door de vakbond CNV. “De weg naar het kantoor is nu vrij. Veel van onze leden hebben aangegeven graag terug te willen keren naar kantoor. Sommige mensen werken al bijna twee jaar vanuit huis“, vult voorzitter Piet Fortuin aan.

De vakbond benadrukt het belang van hygiëne en een goede ventilatie op de werkplek om te voorkomen dat deze een haard van ziektes wordt. “Wie om gezondheidsredenen niet kan komen werken, moet de mogelijkheid krijgen om thuis te werken“.

Tags

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie