Minder draagvlak voor Coronamaatregelen

Volgens recent gedragsonderzoek van het RIVM dat vrijdag is vrijgegeven, is de steun voor het naleven van bepaalde coronaregels nog verder gedaald na het einde van de meest recente stopzetting. Slechts 22% van de ondervraagde personen geeft aan een mondmasker te dragen als zij zich in een drukke buitenomgeving bevinden. Toch werden als gevolg van de nieuwe teststrategie meer personen getest naar aanleiding van klachten.

Het RIVM constateert dat de ondervraagden zich minder zorgen maken over het coronavirus nu bekend is dat mensen minder ziek worden van de omikronvorm. Het draagvlak voor de maatregelen is daardoor, in vergelijking met het vorige onderzoek, afgenomen. Dit onderzoek werd uitgevoerd vlak voor de lockdown, toen de omikron-variant nog een beetje een mysterie was.

Men heeft minder begrip voor het aanbevolen maximumaantal bezoekers van vier. Ook het thuiswerken wordt minder aangemoedigd, evenals de aanbeveling om bij klachten in quarantaine te gaan.

Terwijl 80% van de ondervraagden het er mee eens is dat het dragen van een mondmasker op openbare plaatsen binnenshuis een goed idee is, is slechts 60% het er mee eens dat het dragen van een mondmasker op openbare plaatsen buitenshuis (zoals drukke winkelstraten) een goed idee is. In openbare ruimtes buiten draagt minder dan een kwart van de ondervraagden daadwerkelijk een masker. 88 procent van de mensen in binnengelegenheden doet dat wel.

De deelnemers hadden ook een slechte ventilatie in hun woningen. Eind juli ventileerde nog 74% van de mensen hun woning, maar dat aantal is nu gedaald tot 25%. De steun voor het volgen van de hygiënerichtsnoeren en de halve-meter-regel bleef consistent.

De naleving van de quarantainevoorschriften wordt verbeterd door een systeem van zelftests.

Wanneer mensen klachten hebben, is het aantal mensen dat zegt te worden getest sterk toegenomen. Dit is volgens het instituut te wijten aan een wijziging in het testbeleid. Bij klachten wordt het doen van een zelftest nu aangemoedigd, en pas na een positieve zelftest mogen mensen door naar de teststraat. Hierdoor kunnen mensen zich bij een klacht makkelijker laten testen, aldus de onderzoekers.

Zelftesten houdt ook verband met een betere naleving van de quarantaine-aanbevelingen, aldus het RIVM. Vergeleken met 44 procent in de vorige ronde, zegt 63 procent van de mensen met symptomen thuis te blijven tot ze een negatieve testuitslag krijgen. Mensen kunnen nu sneller naar buiten lopen na het doen van een zelftest.

Hoewel de quarantaine steeds beter wordt nageleefd, is dat bij isolatie niet het geval. Na een positieve test blijven steeds minder mensen binnen. Slechts 56% van de ondervraagden zegt thuis te blijven na een positieve testuitslag, tegen 65% bij de vorige ronde. Positieve testers gingen meestal naar buiten voor een wandeling of om wat frisse lucht te halen.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie