Hoe gaat het carnaval van de horeca er dit jaar uitzien? De burgemeesters van Brabant en Limburg maken half februari een keuze. Ondertussen wachten de carnavalskledingwinkels af wat er gaat gebeuren. “Veel particulieren wachten af en hebben nog niets gekocht“, vult bestuurslid de heer B. aan.
In de dagen voorafgaand aan carnaval staat er doorgaans een flinke rij voor de paskamers van Sep Feestartikelen in Roosendaal. Op 26 februari moet het feest weer losbarsten en in die weken is het doorgaans razend druk, maar eigenaar Dennis Sep heeft nu tijd voor een praatje. In de bijna zestig jaar dat het familiebedrijf bestaat, zijn de weken voorafgaand aan carnaval nog nooit zo rustig geweest.
“Ze zijn nogal terughoudend, wachtend op de goedkeuring van de regering. Is het mogelijk dat er buiten een kraantje komt? Een digitaal alternatief wordt geboden door veel carnavalsstichtingen die carnaval in dorpen en steden organiseren. Toch zijn particulieren niet bereid om zich thuis voor de televisie te verkleden in een carnavalskostuum“, legt Sep uit.
Af en toe komen er klanten in de winkel. Ze kopen veldtekens, zoals handgeschilderde miniaturen die rond het huis kunnen worden gehangen en elk jaar worden verzameld. “Toch is het veel minder druk dan normaal. Ik heb vanmorgen een stel kinderkleding verkocht, één vrouw betaalde er 100 euro voor. “Het basisschoolcarnaval gaat door”, zegt Sep.
Inkopen
In afwachting van toekomstige lockdowns hebben verschillende kledingzaken vorig jaar minder zomer- en winterkleding ingekocht. Dennis Sep heeft daarentegen net zoveel ingekocht als anders. “Het is het begin van het einde als je niet inkoopt. Als je kunt, moet je een bijdrage leveren. Qua voorraad zijn we op slagkracht; alle maten zijn aangevuld.“
Carnavalskleding is deels mode-gedreven. Kleding uit de Netflix-serie Casa de Papel was vorig jaar bijvoorbeeld hot, terwijl Squid Game dit jaar trendy is. “Je moet niet te veel van die pakken kopen.” De boerensmok daarentegen zit al zestig jaar in de collectie, en de Brabantse sjaal al veertig jaar. Die wordt volgend jaar verkocht als hij vandaag nog niet verkocht is. “Pruiken en vingerloze handschoenen zijn hetzelfde,” legt Sep uit.
De winkel van Roosendaal is het hele jaar geopend en verkoopt artikelen voor verjaardagsfeestjes, wereldkampioenschappen en Europese voetbalkampioenschappen, themafeesten, Oktoberfest en Halloween. Carnaval, daarentegen, is waar het echte geld wordt verdiend.
Steun van de regering
“Het is een uitdaging. Zelfs als de regering ons bijstaat met steun, put het onze reserves uit,” zegt Sep. “Halloween hielp, en toen waren de beperkingen eraf. Het was onze beste Halloween ooit qua verkoop.”
Intussen is een deel van het personeel met verlof gestuurd. Op drukke dagen rond carnaval heeft het bedrijf oproepkrachten in dienst. “Die staan stand-by; we kunnen nog geen beloftes doen.” Toch zal er, als het carnaval in de horeca doorgaat, een storm losbarsten. Iedereen moet over twee weken zijn pak en toebehoren hebben. Dus dat is voor ons geen probleem. “Familieleden zijn onderweg om te assisteren.”
Vuurwerkverkoop was ook een flop.
Het is niet gemakkelijk voor hem; hij is ook eigenaar van vuurwerkwinkels, die door het verbod gedwongen werden te sluiten. Hij krijgt geen hulp omdat het bedrijf genoeg omzet had omdat het ook kostuums voor Halloween, Kerstmis en Nieuwjaarsparty’s verkocht.
“Ik ben opgelucht dat de oplage eindelijk minder wordt. Squid Game, bijvoorbeeld, is behoorlijk populair onder tieners; ik heb die pakken net een dag of vijf binnen en we hebben er al veertig verkocht.”
Driedubbel ongeluk
Om hem te laten leven, moet het een goede verkoop zijn. “Het is of omhoog of omlaag. We zijn in de groef van de dingen gekomen. Wat de verkoop betreft, is carnaval het belangrijkste evenement. We zijn een familie van echte ondernemers. “Mijn vrouw had een bruidsboetiek, maar die moest ze sluiten omdat bruiloften steeds werden uitgesteld“, legt Van Hommel uit.
Hij heeft hetzelfde aantal bestellingen geplaatst als gewoonlijk. “We hebben met enkele leveranciers afgesproken dat de goederen pas geleverd zouden worden als ze nodig waren, en dat we ze onder voorbehoud van corona zouden kopen. Anders zouden we ernstig benadeeld worden. Maar een deel van de spullen komt uit China, en wat daarvandaan nog geleverd moet worden, kunnen we niet annuleren.”
In Limburg is het anders dan in Brabant. Daar ontwerpen meer carnavalsvierders hun eigen kostuums. Toch hebben de winkels in ’t Panhuis en ’t Mooswief in Maastricht, beide van dezelfde persoon, last van de onzekerheid. In de eerste winkel worden onder meer stoffen, knopen en ritsen verkocht. In de tweede winkel zijn alleen feestartikelen verkrijgbaar.
“Qua kleding gaat het nog niet goed. Mensen kopen veel decoratie om hun huis mee in te richten“, zegt Jill Ridder, de eigenaresse van de winkel. “In Maastricht wachten mensen meestal tot het laatste moment met het kopen van hun kleding, maar nu wachten ze helemaal. Hoe gaat de regelgeving eruit zien?“
Foto’s voor paspoorten en post
Zij heeft in de afgelopen twee jaar ook inkomsten uit andere zaken gehaald. U kunt bijvoorbeeld pasfoto’s laten maken, postpakketten laten ophalen en sleutels laten maken in winkels.
“Ballondecoraties zijn ook het hele jaar populair. Gelukkig zijn we niet alleen afhankelijk van carnaval. Bijna elke week hebben studenten een themafeest.”
Ze verwacht dat veel mensen hetzelfde zelfgemaakte pak zullen dragen als vorig jaar. “Het is te laat op de dag om nu nog iets anders aan te trekken. Ondanks het feit dat de echte versierders al geboekt zijn, staat iedereen te trappelen.”
Zomerse optochten
In verschillende dorpen en steden, zoals het Brabantse Oosterhout en Prinsenbeek, is de carnavalsoptocht verplaatst naar de zomer. Is er nog hoop als de burgemeesters in een opwelling besluiten tot een zittend carnaval of helemaal geen carnaval in de kroegen?
Dennis Sep is niet overtuigd. “Ik ben geen groot fan van zomercarnaval.” Volgens onderzoek is er weinig animo voor. Carnaval is een viering van vaste ritmes en rituelen. “Als er in de zomer optochten zijn, denk ik dat de bezoekers zich nonchalant kleden. Het is een heel andere sfeer dan wanneer de stad vol zit met tienduizenden mensen.”