Aantal coronapatiënten in Nederlandse ziekenhuizen blijft stijgen

Voor de vierde dag op rij is het aantal coronapatiënten in de Nederlandse ziekenhuizen de afgelopen 24 uur gestegen. Er liggen momenteel 1247 coronapatiënten in ziekenhuizen, dat is 93 meer dan gisteren.

Op dit moment worden 1035 personen met corona verpleegd door verpleegafdelingen in Nederlandse ziekenhuizen. Volgens de meest recente cijfers van het Landelijk Coördinatiecentrum Patiënten Spreiding (LCPS) zijn dat er 90 meer dan een dag eerder.

In de afgelopen twee weken is het ergste aantal coronapatiënten geregistreerd.

Dit is de vierde opeenvolgende stijging. Het is ook de eerste keer in bijna twee weken dat deze afdelingen meer dan 1.000 coronapatiënten hebben gezien. In de afgelopen 24 uur is het aantal mensen op intensive care units met drie gestegen, tot 212. De voorspellingen van deskundigen waren veel slechter toen nog niet bekend was dat de omikron-variant van het coronavirus besmette personen zieker maakt.

138 nieuwe coronapatiënten zijn de afgelopen 24 uur opgenomen op verpleegafdelingen. Er waren 11 nieuwe opnames op de ICU’s.

Verwacht wordt dat het aantal ziekenhuisopnames zal stijgen.

Het LCPS verwachtte dat het aantal coronapatiënten dat in ziekenhuizen wordt opgenomen deze maand opnieuw zou stijgen (zij het minder sterk dan eerder voorspeld). Dit heeft te maken met de bliksemsnelle verspreiding van de omikron-variant van het coronavirus. Ondanks het feit dat deze variant minder schadelijk is, kunnen de hoge infectiecijfers ertoe leiden dat meer mensen in ziekenhuizen worden opgenomen. Er zullen waarschijnlijk meer mensen in ziekenhuizen worden opgenomen voor oorzaken die niets met Covid te maken hebben, maar die positief op het virus testen.

Het aantal infecties is nog nooit zo hoog geweest, maar…

Tussen gisterochtend en vanochtend zijn er in totaal 112.278 positieve coronatesten geregistreerd. ‘Zoveel als’ is geen uitdrukking die we vaak gebruiken bij Metro, maar het is verreweg het grootste aantal dat we ooit hebben gezien. Er waren ongeveer 75.000 extra gevallen tussen vrijdag en gisteren.

Het cijfer kan echter een vertekend beeld geven. Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kampt al enkele weken met een aanzienlijke achterstand, maar die is de laatste dag ingelopen. In de afgelopen veertien dagen moet het instituut nog 105.000 positieve testen melden. Het aantal niet-geregistreerde maar wel bevestigde besmettingen bedroeg gisteren 131.000. Naast de achterstand was er zaterdag een technisch probleem, waardoor slechts ongeveer 40.000 gevallen konden worden geregistreerd.

In Rotterdam werden gisteren 6589 positieve testen geregistreerd, in Amsterdam 5768 en in Den Haag 5687. De steden Eindhoven (3372) en Utrecht (2535) zijn de volgende. Ook in Groningen, Almere, Helmond, Zoetermeer, Haarlem, Haarlemmermeer, Westland, Amersfoort, Tilburg en Nijmegen waren er meer dan duizend nieuwe coronagevallen. Op Schiermonnikoog is niemand positief getest.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie