Een coronavaccin in 2020, hoe werkt dat?

Inmiddels lijdt vrijwel iedereen al maanden aan de gevolgen van het coronavirus. Zo worden er ingrijpende maatregelen getroffen en hebben deze effect op zowel jong als oud. Toch lijkt er nu licht aan het einde van de tunnel te zijn en lijkt er een werkend vaccin op de markt te komen. Naast dat bij veel mensen voor een geruststelling zorgt, zorgt het ook voor veel vragen. Zo zullen er miljoenen mensen in Nederland gevaccineerd worden, maar weet vrijwel niemand hoe dit er precies uit zal gaan zien.

Hoe kunnen we met een coronavaccin het virus snel onder controle krijgen?

Het is een flinke operatie om miljoenen mensen te vaccineren. Zo zal er van alles geregeld moeten worden en zal er zeker enige tijd overeen gaan. Hoe het precies zal gaan is nog niet duidelijk. Zo hangt het af van verschillende deskundigen en vooral ook het aantal doses dat Nederland ontvangt. Naar schatting heeft Nederland recht op minimaal 3 miljoen doses van het veel beloofde coronavirus Moderna.

Het coronavaccin Moderna is momenteel het vaccin waar verschillende landen hun pijlen op hebben gericht. Zo blijkt het virus 95% effectief te zijn en wilt iedereen er als eerste bij zijn. Op het moment dat dit vaccin door de laatste fase heen is, zal het wereldwijd verkocht kunnen worden. 

coronavaccin 2020

Naast Moderna zijn er ook nog veel andere veelbelovende producenten. Ook met deze andere producenten heeft Europese Unie al afspraken gemaakt. Een ander voorbeeld van een partij die Nederland zou kunnen voorzien van een goedwerkend vaccin is BioNtech & Pfizer. Ook dit vaccin heeft een effectiviteit van 90%

Een vaccin moet eerst veilig en effectief worden bevonden

Een vaccin kan pas worden ingezet wanneer het zowel veilig als effectief bevonden wordt. Om te kijken of dit daadwerkelijk het geval is, zijn er verschillende fases die een vaccin moet doorlopen. Meerdere vaccins bevinden zich momenteel in de laatste fase. Om ervoor te zorgen dat de epidemie wereldwijd onder controle komt, dienen er meerdere producenten deze fase te doorlopen. Zo kunnen er zo snel mogelijk voldoende vaccins geproduceerd worden.

De mensen in de zorg en kwetsbaren krijgen eerst

Wanneer er eenmaal een coronavaccin in Nederland beschikbaar is, zijn er een aantal groepen die voorrang hebben op de rest. Zo krijgen allereerst de mensen in de zorg en kwetsbaren het vaccin toegediend. Hierna zal de rest in verloop van tijd volgen. Om dit op een zorgvuldige manier te organiseren, gaat erg veel tijd in zitten. Wel is het van belang dat het in één keer goed wordt aangepakt.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie