Je kunt de komende weken de televisie niet aanzetten zonder Nederlandse Olympiërs voor de camera te zien. De beperkingen zijn streng in China, maar hoe zit het met de mondkapjes? Mag die af als de atleten geïnterviewd worden?
Chef de mission Carl Verheijen wordt een dag voor het begin van de Spelen geïnterviewd in het Olympisch dorp in Beijing, op een afstand van twee meter, zoals de Chinese regels voorschrijven. Toen onze verslaggever hem vroeg of hij zijn mondkapje af mocht doen, zei hij ja. Een interview voor de camera met de helft van je gezicht verborgen is onaantrekkelijk. Verheijen aarzelt voordat hij het afdoet. “Het is goed, we zijn buiten.”
In- en uitschakelen
Shorttrackcoach Jeroen Otter stond even daarvoor nog op dezelfde plek voor de NOS-camera zonder zijn mondkapje op. Hij zet zijn mondkapje weer op nadat een begeleider van TeamNL hem hiertoe aanspoort als hij een plek opschuift waar we hem een paar vragen willen stellen.
Er zijn twijfels bij de Olympiërs zelf. Na een training op de schaatsbaan wordt Jutta Leerdam geïnterviewd. Ze zegt dat ze haar mondmasker af wil doen, maar iemand suggereert dat je het beter kunt laten zitten omdat je dat ‘echt’ moet doen. “Nou, dan doe ik het“, zegt ze, terwijl ze een deel van haar gezicht bedekt.
Kjeld Nuis, een collega-schaatser, staat even later zonder mondkapje voor dezelfde camera. Geen probleem, ga je gang en stel die vragen. Bij de shorttrackers is het net zo. Sjinkie Knegt verbergt zijn mond en herkenbare baard, maar Suzanne Schulting beweert dat ze voor haar interview niet bang is voor corona. Het gevolg is dat we haar stralend voor de camera zien staan.
Nou, ik ben klaar.
Buitenlandse journalisten fluisteren ons toe, wijzend naar Schulting, dat ‘onze atlete‘ het lef heeft om de regels te overtreden, zoals zij het zien. Ze beweren dat het is omdat ze haar accreditatie zou kunnen verliezen. Klopt dat? We informeren bij de woordvoerders van Team NL, maar ook zij blijken niet zeker te zijn. “Ze zouden in feite op moeten hebben.”
Omdat de interviews buiten of in een brede omgeving worden gehouden, is het misschien niet al te gevaarlijk. China, daarentegen, is een uiterst streng land. Het land neemt geen risico’s wanneer het erom gaat te voorkomen dat corona zich in het Olympisch dorp verspreidt.
Buiten dat dorp, is het voor de Chinezen nog essentiëler. Omdat China een laag besmettingspercentage heeft en dat wil behouden. Binnen enkele minuten kan een kleine epidemie een hele stad platleggen en de bevolking op de proef stellen.
De coronabubbel is een soort superbel.
Alle deelnemers aan de Olympische ‘superbubble‘ worden dagelijks getest. Zij hebben geen enkel contact met het Chinese volk. Degenen die positief testen zullen in een geïsoleerde faciliteit worden geplaatst.
Sinds 23 januari zijn meer dan 300 buitenlandse bezoekers besmet geraakt. Tot nu toe is niemand van het Nederlandse team positief getest. Carl Verheijen, de chef de mission, verklaarde woensdag dat hij dat zo wil houden. En dat hij er verantwoordelijk voor is dat de sporters zich aan de regels houden, waaronder het zoveel mogelijk dragen van een mondmasker.
Het is alleen met interviews dat dingen nog een beetje wazig zijn. Wat zijn de regels van het spel? Biedt het zogenaamde Olympische draaiboek, waarin alle regels voor atleten en andere personen binnen de bubbel zijn vastgelegd, antwoorden?
Dat doet het zeker. Op pagina 46 van versie 2 van het draaiboek, staat dat ze hun mondmaskers bijna altijd moeten dragen, met uitzondering van een paar gevallen zoals wedstrijden en… TV interviews. Zolang ze maar op een afstand van minstens een meter blijven.
Er is geen gevaar.
Volgens de regels mogen Olympiërs een mondmasker dragen tijdens interviews. Verschillende landen zullen het dragen van een mondmasker verplicht stellen voor hun atleten. Wie wil er immers ziek zijn net voor de Olympische Spelen? Wie geen mondmasker draagt, loopt het risico als ‘close contact‘ te worden bestempeld, wat tot gevolg kan hebben dat de Spelen worden afgelast.
Anders gezegd: voor de tv-kijker is het prachtig als de mondmaskers afgaan, maar de Nederlandse sporters mogen kiezen of ze zonder mondmasker of met mondmasker en een iets kleinere kans op besmetting op het scherm willen verschijnen.