Europese landen versoepelen corona maatregelen

Zullen we de trein naar Parijs nemen of een weekend in Milaan blijven? Veel mensen staan te popelen om het huis uit te gaan. Liefst naar een plek waar corona geen rol speelt. Het goede nieuws is dat een toenemend aantal landen volledig van het spoor afgaat.

In Nederland en Duitsland stijgt het aantal besmettingen nog elke dag, maar in andere landen is de omikronpiek overschreden. Als gevolg daarvan zijn veel landen zich geleidelijk aan het ontspannen.

Ze gaan het verst in Scandinavië. Zweden volgt het voorbeeld van Denemarken, waar alle voorschriften zijn afgeschaft. Frankrijk en Italië houden het voorlopig bij de coronapas en het mondmasker.

Scandinavië is de leider.

Tijdens een persconferentie vandaag zei de Zweedse premier Magdalena Andersson: “Het is tijd om open te gaan.” Zweden zal over een week (9 februari) volledig van het net gaan en alles zal weer normaal zijn. Ze waarschuwt de ongevaccineerden wel om drukke gebieden te vermijden.

Denemarken is dinsdag het eerste EU-land geworden dat van alle maatregelen afziet. Het aantal besmettingen rijst de pan uit, maar de vaccinatiegraad is goed en er worden maar weinig mensen in het ziekenhuis opgenomen, zoals in Zweden.

Je kunt je telefoon gewoon in je zak of rugzak houden. U hoeft uw coronapas niet overal te laten zien en u bent niet langer verplicht een mondmasker te dragen. De coronapas mag alleen worden gebruikt in ziekenhuizen of als u naar een verzorgingstehuis gaat om uw grootmoeder te bezoeken.

U hoeft geen verplichte test af te leggen om Noorwegen weer binnen te komen. Na 23.00 uur mogen restaurants en bars weer alcohol verkopen, en kunnen theaters en bioscopen hun zalen weer volledig vullen.

Het land gaat echter niet zo ver als Denemarken of Zweden. In drukke gelegenheden zoals winkels en het openbaar vervoer is het dragen van een mondmasker nog steeds verplicht. De regering staat toe dat nachtclubs worden geopend, maar dansen is verboden bij gebrek aan voldoende afscheiding.

België hanteert kleurenschema

In België is sinds vorige week een corona-barometer (rood, geel, groen) in gebruik om uit te leggen wat wel en wat niet mag. Onze zuiderburen zijn begonnen met een karmozijnrood kleurenschema.

Horecazaken zullen hierdoor langer open kunnen blijven. U kunt nu een biertje drinken tot 12.00 uur. Er is een tafel voor zes personen beschikbaar. Neem uw Corona-pas mee, en een mondkapje is verplicht. De pretparken, dierentuinen en zwembaden zijn allemaal open. Het nachtleven is nog gesloten.

Frankrijk komt met nieuwe versoepelingen

Als u van plan bent een weekendje naar Parijs te gaan, zult u nog meer opgewonden zijn omdat gisteren een nieuwe reeks versoepelingen van kracht is geworden.

Het is niet langer verplicht om buiten een mondmasker te dragen. Alle stoelen in de theaters kunnen weer gevuld worden. De nachtclubs gaan op 16 februari weer open, en u kunt een staand concert bijwonen. Volgens de Franse regering zal, als de besmettingspercentages dalen, de verplichting om binnenshuis een mondmasker te dragen in het voorjaar geleidelijk worden afgeschaft.

Is alles weer normaal in Frankrijk? “Nee,” zegt Eveline Bijlsma, een correspondente. “We hebben onlangs 2G gehad, en alles kan weer met een vaccinatie- of recuperatiebewijs. Niet-gevaccineerden daarentegen wordt het leven opzettelijk zuur gemaakt.”

Coronapas zijn deze zomer in Frankrijk geïntroduceerd, en 2G is nu van toepassing.

Toch bestaat het risico dat 2G in de toekomst wordt uitgefaseerd. 2G blijft in ieder geval tot juli, maar de minister van Volksgezondheid zegt dat er wordt gekeken of er eerder een streep kan worden gezet. “Parijs voelt nog leeg aan zonder toeristen“, voegt Bijlsma toe, “maar ze verwachten dat het met de feestdagen snel beter zal worden.

Italië houdt zich nog voorzichtig

Bent u een reis naar Milaan of Rome aan het plannen? Volgens correspondent Anouk Boone is het er nu al fantastisch toeven. “Het aantal uren zonlicht neemt toe en de lente hangt in de lucht.”

Het aantal besmettingen in Italië daalt, maar de regering is nog steeds waakzaam. Zij wil de vaccinatiegraad verhogen. Als gevolg daarvan is iedereen boven de 50 jaar verplicht zich te laten vaccineren.

Tegelijkertijd is er een gevoel van ontspanning. De discotheken gaan op 11 februari weer open. “Ik heb een screenshot van het bericht gemaakt en het meteen naar mijn vrienden gemaild,” voegt Boone toe. “We gaan een dansje wagen,” zegt de verteller. Het is het laatste deel van de beschaving dat nog niet ontsloten is.

Vanaf volgende week is het dragen van een mondmasker buiten niet meer verplicht, ondanks het feit dat deze regel de laatste tijd niet bijzonder goed is nageleefd. Binnen is het dragen van een mondmasker nog wel verplicht. In theaters en bioscopen moet u uw masker tijdens de hele voorstelling dragen. Alleen wanneer u rondgaat in restaurants of bars.

Italianen en toeristen zullen aan een verschillend beleid worden onderworpen. Voor de inwoners van het land zal 2G gelden, maar toeristen kunnen met een negatief testcertificaat rustig eten of naar de kroeg gaan (3G).

Vroeger hadden bezoekers een verplicht negatief testcertificaat nodig om het land binnen te komen, maar die eis is sindsdien afgeschaft. “Nederlanders kunnen hier gemakkelijk een weekend doorbrengen,” legt Boone uit.

Spanje hanteert nog verschillende maatregelen

Ook in Spanje daalt het aantal besmettingen. Het was het eerste land dat overwoog omikron als griep te behandelen, maar het heeft dat nog niet gedaan.

In verschillende delen van het land gelden verschillende maatregelen. In sommige gebieden, zoals Catalonië, zijn de beperkingen zo goed als opgeheven. In sommige plaatsen, zoals Ibiza en Mallorca, is nog steeds een coronapaspoort vereist om een restaurant binnen te gaan. Binnen moet u ook een mondmasker dragen.

Duitsland heeft lage vaccinatiegraad

Onze oosterburen kunnen zich misschien pas in maart ontspannen, maar tegen die tijd moet een daling zijn begonnen. Op 16 februari wordt opnieuw overleg gepleegd. Ook de 2G-rule, die in sommige deelstaten van kracht is, ligt op tafel. Iedereen die bijvoorbeeld uit eten wil, moet nu een bewijs van inenting of kuur kunnen tonen.

In Duitsland neemt de wens tot versoepeling toe, maar de autoriteiten zeggen dat het nog te vroeg is om tot actie over te gaan. De vaccinatiegraad is lager dan in bijvoorbeeld Denemarken.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie