Hoe heeft corona ons manier van leven veranderd? 

De pandemie mag dan zo goed als afgelopen zijn, nog altijd zien we het coronavirus terug in ons dagelijks leven. Dit komt doordat COVID-19 ons leven voor goed veranderd heeft. In dit artikel vind je dan ook vijf trends die door corona versneld zijn. 

Innovaties in consumenteneconomie 

De consumenteneconomie heeft op twee fronten geïnnoveerd: fysiek kopen zo “frictieloos” mogelijk maken en e-commerce zo wendbaar mogelijk maken. COVID-19 doorbrak oude gewoonten en versnelde die evolutie. Innovaties in het echte winkelen lijken in de richting van kassaloze kassa’s te gaan, maar om dat model te laten werken, moeten mensen eerst contactloze betaalmethoden omarmen, zoals mobiele portemonnees en kaarten met tikbetaling. Tot dusverre heeft de pandemie mensen in een achterblijvende markt versneld weggehouden van contant geld en pin-and-swipe-creditcards. Als mensen eenmaal gewend zijn aan het gemak van contactloos betalen, zullen ze deze methoden waarschijnlijk blijven gebruiken. 

Flexibele werkplek

Vanaf 2019 noemde meer dan de helft van de bedrijven die geen beleid voor flexibele of externe werkplekken hadden ‘langdurig bedrijfsbeleid’ als reden. Met andere woorden, zo is het altijd gegaan. Natuurlijk heeft de pandemie veel bedrijven gedwongen om dit beleid te heroverwegen. Dit grootse experiment in werken op afstand en gedistribueerde teams zal een impact hebben op het kantoorleven zoals we dat kennen, en mogelijk de hele ‘kantooreconomie’ opnieuw vormgeven. Ook nu het coronavirus teruggedrongen is, kiezen veel bedrijven namelijk nog steeds voor een flexibele werkplek. 

Meer gebruik van schermen

Smartphones hebben veel delen van ons leven drastisch veranderd, inclusief hoe we tijd doorbrengen. In het decennium van 2008 tot 2018 is de schermtijd op mobiele apparaten 12x toegenomen. De schermtijd is tijdens de pandemie ook over de hele linie gestegen, met enkele van de meest dramatische stijgingen bij kinderen en tieners. 44% van de mensen onder de 18 jaar meldt nu vier uur of meer schermtijd per dag – een stijging van 21% vóór de pandemie. Gaming is een ander digitaal segment dat heeft geprofiteerd van de pandemie, net als een online casino Nederland

Rijkdomkloof

Aan de hoge kant van het welvaartsspectrum zijn miljardairs meer waard dan ooit. Ondertussen is de ongelijkheid in de bredere economie de afgelopen decennia toegenomen. Degenen in de bovenste 50% vermogensklasse hebben toenemende winsten gezien, terwijl de onderste 50% stagnatie hebben gezien. Dit probleem zal zeker worden verergerd door de economische onrust veroorzaakt door COVID-19. Jongere generaties staan ​​voor de dubbele uitdaging om een ​​grotere kans op negatieve gevolgen van de pandemie te hebben, terwijl ze ook de minste kans hebben op spaargeld om een ​​inkomensonderbreking te dekken. 

Piekglobalisering

De globalisering begon vanaf het midden van de jaren tachtig tot een hoogtepunt te komen tijdens de financiële crisis. Sindsdien is de wereldhandel als percentage van het BBP vlak gebleven in het licht van handelsoorlogen en nu COVID-19. De handel werd duidelijk beïnvloed door de pandemie en het is te vroeg om te zeggen wat de langetermijneffecten zullen zijn. Eén ding is duidelijk: de informatiecomponent van globalisering wordt een nog belangrijker stukje van de economische wereldpuzzel. 

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie