Arjen Lubach uit kritiek op ‘Fast fashion’ in avondshow

In de avondshow bespreekt Arjen Lubach regelmatig maatschappelijke thema’s. Met dit keer de milieu-impact van zogenaamde ‘fast fashion’. Jongeren kopen steeds vaker goedkope kleding van webshops in China. Dit klinkt leuk een kledingstuk van een paar euro, maar wat heeft het voor impact voor de wereld.

Avondshow kijken

We kopen teveel kleding

Het is een hardnekkig misverstand dat kleding goedkoop is. De waarheid is dat kleding een van de meest vervuilende en milieu-onvriendelijke producten is die we dagelijks consumeren. En we kopen steeds meer kleding: in 1950 werd er per persoon per jaar ongeveer 5 kilo textiel geproduceerd. In 2014 was dat aantal gestegen tot 32,5 kilo. Dit heeft niet alleen gevolgen voor het milieu, maar ook voor de mensen die de kleding maken.

Kledingproductie is een van de meest vervuilende industrieën ter wereld en het waterverbruik ervan is gigantisch: om 1 kg katoen te produceren, wordt er 10.000 liter water nodig. Daarnaast worden er veel chemische stoffen gebruikt bij het maken van kleding, zoals bleekmiddel en loodhoudende verfstoffen. Deze stoffen lekken vaak uit en belanden in rivieren en zee

Kleding is van steeds slechtere kwaliteit

De afgelopen jaren is de kwaliteit van kleding steeds verder teruggelopen. Dit komt doordat fabrikanten proberen zo goedkoop mogelijk te produceren. Ze gebruiken minder duurzame stoffen en maken gebruik van slechtere naaitechnieken. Dit heeft een negatief effect op het milieu.

Het probleem is dat mensen steeds meer kleding kopen en minder lang bezitten. Dit wordt ook wel ‘fast fashion’ genoemd. Door de lage prijzen zijn mensen geneigd om vaker iets nieuws te kopen in plaats van hun bestaande garderobe te vervangen of aan te vullen. Dit leidt tot een groot afvalprobleem, want na een paar keer dragen gaat de kwaliteit van de kleding snel achteruit en moet het weggegooid worden.

Om dit probleem op te lossen moet er meer duurzame kleding op de markt gebracht worden

Werkomstandigheden in de kledingindustrie

In de kledingindustrie worden er vaak onguurste werkomstandigheden geld. Arbeiders in textielfabrieken werken for long hours for very little money in poor conditions. Ze maken gebruik van giftige chemicalien en machines die erg veel lawaai maken. Dit is niet alleen slecht voor hun gezondheid, maar ook voor het milieu.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie