Na hoeveel dagen werkt de boosterprik-vaccinatie

Door de opkomst van de nieuwe coronavariant Omikron willen steeds meer mensen alsnog een vaccin, en anderen willen juist zo snel mogelijk een booster zodat de kans op besmetting minder groot is. Maar hoe snel werkt dat vaccin eigenlijk? Lees verder om erachter te komen. 

Na hoeveel dagen beschermd. 

Alle vaccins zullen direct antistoffen aanmaken in je lichaam, maar je bent niet direct volledig immuun. Hoe lang dit duurt, is afhankelijk van het vaccin dat je hebt gekregen. 

Den Haag boosterprik

Hieronder lees je hoeveel dagen het duurt per vaccin voordat je goed beschermd bent tegen corona:

  • Pfizer – 7 dagen na de tweede prik
  • Moderna – 14 dagen na de tweede prik
  • AstraZeneca – 14 dagen na de tweede prik
  • Janssen – 28 dagen na één prik 

Volledig vaccineren

Het is belangrijk dat je in het geval van Pfizer, Moderna en AstraZeneca altijd de tweede prik neemt. Doe je dat niet dan ben je niet voldoende beschermd tegen corona. In de eerste weken na de eerste prik ben je wel beschermd, tot wel 90% in sommige gevallen, maar die bescherming loopt daarna snel terug.Heb je van deze vaccins maar één prik en heb je daarvoor corona gehad dan ben je na 14 dagen ook voldoende beschermd tegen een besmetting met COVID-19. 

Hoe goed werken de vaccins 

Ondanks dat je een vaccin hebt kun je alsnog corona krijgen, maar de kans is wel veel kleiner en het ziektebeeld is meestal milder. Alle vaccins hebben een andere werking en de effectiviteit ervan is dan ook per vaccin verschillend. Daarnaast is de werking ook per persoon verschillend. Kwetsbare personen zoals mensen met reuma, kanker of hiv hebben mogelijk een derde prik nodig om volledig beschermd te zij. We zetten de mate van bescherming hier op een rijtje:

Pfizer en Moderna

De vaccins Pfizer/BioNTech en Moderna zijn 90% efficiënt tegen het krijgen van corona. En mocht het alsnog gebeuren dat je corona krijgt dan verloopt de ziekte vaak milder.

AstraZeneca 

Mensen met dit vaccin hebben 60% tot 80% minder kans om corona te krijgen dan ongevaccineerden. Dat is minder dan voorgenoemde vaccins, maar het vaccin beschermt dan weer wel 90% tegen ziekenhuisopnames. 

Janssen 

Dit vaccin is in principe maar 60% effectief om geen corona te krijgen, maar helpt wel 85% van de mensen om niet in het ziekenhuis terecht te komen. 

Hoe lang werkt het 

Toen de eerste vaccins gezet werden was nog niet veel duidelijk over hoe lang de vaccins werken. Ondertussen zijn we weer een paar maanden verder en hebben we hier beter zicht op. Dit is wat we nu weten:

  • AstraZeneca en Pfizer –  Nadat je de tweede prik hebt gekregen zal de werkzaamheid elke maand een beetje afneemt.
  • Moderna – Is 2 tot 3 maanden na de laatste prik nog steeds net zo effectief als 14 dagen na de tweede prik. Er wordt nog verder onderzoek gedaan naar de betrouwbaarheid over langere periode.
  • Janssen – Studies laten zien dat de bescherming in de eerste 56 dagen na de prik heel hoog is, maar hoe lang het echt bescherming bied is nog steeds niet duidelijk. Wel is duidelijk dat de bescherming hierna minder is en landen als Oostenrijk zien mensen met het Janssen-vaccin na een paar maanden als ongevaccineerd. 

Nieuwe varianten (Omikron)

De informatie over de duur van de werkzaamheid van de vaccins gaar over de bescherming als je nieuwe varianten van corona zoals Delta en Omikron niet meetelt. Veel vaccins bieden ook bescherming tegen Delta, maar zijn niet of nauwelijks opgewassen tegen Omikron. Daarom wil de overheid iedereen van drie tot zeven maanden na de laatste prik een boosterprik zodat mensen weer beter beschermd zijn en we de nieuwe uitbraak kunnen beperken. 

Boostervaccin

boosterprik

Om je houdige vaccin een oppepper te geven en betere bescherming tegen corona te krijgen raad de overheid aan om binnen 3 maanden en 6 maanden na je laatste vaccin een boosterprik te halen. Iedereen krijgt een mRNA vaccin als booster van Pfizer of Moderna ongeacht wat voor prik je eerder hebt gekregen. Je krijgt bij een booster minder van het vaccin toegedient want een beetje is al voldoende om het vaccin een letterlijke boost te geven. 

Werking boosters 

Hoe lang een booster werkt is lastig te zeggen. Het heeft onder andere te maken met welk vaccin je eerder ingeent bent, wanneer je eerder bent ingeent en hoe je lichaam uberhaupt reageert op het vaccin. Daarbij is nog allerminst duidelijk of de boostervaccins goed tegen Omikron werken. 

Wat te doen om beschermd te blijven

Het is altijd aan te raden om de richtlijnen van de overheid te volgen als het gaat om vaccineren. Het is dus verstandig om na je eerste vaccins ook de booster te nemen. Ondertussen wordt er hard gewerkt aan vaccins die beter bestand zijn tegen nieuwe varianten. Afspraak Boosterprik inplannen (1957, 1958, 1959 en eerder)

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie