Corona zelf-test kopen

Je hoeft tegenwoordig niet altijd meer naar de GGD of een teststraat om een Covid-19 test af te nemen. Je kunt ook kiezen voor een zelftest. Dit is bijvoorbeeld handig als je bij je oma op visite wil en zeker wil weten dat je geen Covid-19 hebt, maar ook als je naar een verjaardag of vergadering gaat. Lees verder om te ontdekken wat een zelftest is, hoe betrouwbaar die over het algemeen is en waar je hem kunt kopen

LEES: Gevaccineerde kunnen ook corona krijgen!

Waar koop je een Corona zelftest

Nu je weet hoe je de zelftest moet afnemen is het handig om te weten waar je die eigenlijk kunt kopen. Zelftests zijn verkrijgbaar vanaf 2 euro per stuk en kan oplopen tot 10 euro per stuk. Je kunt ze zowel online bestellen als kopen in de winkel. Hierbij een aantal opties:

Amazon – Super snel een coronatest in huis!

Het grootste voordeel van je corona zelftest via amazon bestellen. Is dat je niet naar buiten hoeft, waar je mogelijk mensen kunt besmetten. Deze zelftest wordt dezelfde of volgende dag gratis thuisbezorgd:

PCR Test aan huis?

De meest betrouwbare coronatest is de PCR-test. Wil je een PCR-test laten uitvoeren, zonder naar de GGD te gaan? Dan kun je een afspraak maken op PCRthuistest, er zal een zorgproffesional naar je huis komen om de PCR-test vakkundig uit te voeren. Bijkomend voordeel is dat je met deze PCR-test mag reizen naar het buitenland.

Coronatest kopen bij de Etos 

Bij Etos kun je zowel in de fysieke winkel als online een zelftest kopen vanaf €2,99 per stuk. Als je op werkdagen voor 22:00 besteld heb je de test de volgende dag in huis. 

Albert Heijn Covid-test

Je kunt ook bij de grootgrutter Albert Heijn terecht voor een Corona zelftest. Bestel ze eenvoudig op de website of koop ze in de winkel. Je kunt hier terecht voor een zelftest van het merk Acon voor €2,99 per stuk, of een five-pack voor €14,95.

Kruidvat zelftest

De drogisterij Kruidvat heeft twee merken Covid-19 zelftesten in het aanbod van FlowFlex en Lomina. De goedkoopste kost €2,99 per stuk, die van Lomina kosten €19,49 per twee stuks. Je kunt ze zowel online bestellen als in de winkel. 

Medicijnen.nl – Online corona-test kopen

Bij deze online apotheek kun je terecht voor verschillende merken antigeentesten, waaronder testen die goedgekeurd zijn door het RIVM. Bij deze winkel kun je geen individuele testen kopen. De kleinste verpakking bestaat uit vijf testen en kost  €34,95.  Naast de Covid-19 sneltest kun je er ook een test kopen om te ontdekken of je Covid-19 hebt gehad. 

De Apotheek – Betrouwbare zelftesten

Je kunt ook bij je eigen apotheek terecht voor de aanschaf van een Covid-19 zelftest. Ga naar de website om een apotheek bij jou in de buurt te vinden. 

Wat is een Corona zelftest

Een Corona zelftest is een snelle antigeentest die je bij jezelf kunt afnemen. Deze testen zijn een extra middel om de verspreiding van Covid-19 tegen te gaan. Het is belangrijk om te onthouden dat dit echt bedoeld is als extra hulpmiddel, deze testen zijn namelijk niet 100% betrouwbaar. Bij twijfel, of bij corona gerelateerde klachten raden we altijd aan om een test af te laten nemen bij het GGD. 

De test werkt als volgt, met een lang wattenstaafje verzamel je een beetje neusslijm uit de neus dat je op de teststrip plaatst. De teststrip meet of er antigenen, oftewel eiwitten van het coronavirus, aanwezig zijn. Hoe meer antigenen de test meet, des te groter de kans dat je corona hebt. 

De verpakking bevat vier dingen te weten:

 • Gebruiksaanwijzing en bijsluiter
 • Steriel lang wattenstaafje
 • Capsule met testvloeistof 
 • Teststrip

Wanneer gebruik je de Covid-19 zelftest

Hierbij kort ons advies om te bepalen wanneer je kunt kiezen voor een Corona zelftest, en wanneer het beter is om een afspraak te maken bij het GGD.

Gebruik de zelftest als:

 • Je geen klachten hebt.
 • Voor de zekerheid voor bijvoorbeeld werk, school, of het bezoeken van vrienden of familie.


Maak een afspraak voor een test bij de GGD als:

 • Je klachten hebt die gerelateerd kunnen zijn aan corona. Denk hierbij aan verhoging of koorts, niezen en keelpijn. 
 • Als je contact hebt gehad met iemand die corona heeft gehad. 
 • Als je net bent teruggekeerd uit een land dat aangemerkt wordt als oranje of rood. Lees meer informatie hierover op de website van de rijksoverheid. 

Hoe betrouwbaar is een Corona zelftest

De Corona zelftest is minder betrouwbaar dan de PCR-test van de GGD. Het is echter wel een goede manier om eenvoudig preventief te testen. Zo spreken sommige vrienden bijvoorbeeld af om voor een weekendje weg allemaal een zelftest te doen, ook als mensen geen symptomen hebben. Het is daardoor een goede manier om corona vroegtijdig op te sporen en zo verdere verspreiding van corona te voorkomen. 

Afspraak bij het GGD

De drempel om naar een GGD te gaan voor een PCR-test is hoger. Een zelftest kun je gewoon thuis uitvoeren en geeft je direct resultaat. Ook als je wel coronaklachten hebt kan het geen kwaad om een zelftest te doen voordat je naar de GGD gaat. Denk hierbij aan klachten zoals keelpijn, verhoging, hoesten en niezen. Door het doen van een sneltest weet je eerder waar je aan toe bent. Als je coronaklachten hebt en de zelftest is negatief, ga dan alsnog naar de testafspraak bij de GGD. 

CE-markering

Zorg er bij het kopen van een Covid-19 sneltest altijd voor dat de test een CE-markering heeft en goedgekeurd is door het RIVM. De meeste testen zijn tussen de 97% en 99% betrouwbaar. 

Let op! Heb je in de afgelopen drie maanden Covid-19 gehad, dan is de test niet betrouwbaar. 

Hoe werkt een Corona zelftest

De één vindt het zelf doen van een test veel prettiger dan wanneer iemand anders het doet, voor anderen is het juist heel onwennig en spannend. Om te zorgen dat je op je gemak bent en de test goed uitvoert lopen we de stappen hier met je door. 

Voordat je de zelftest afneemt:

 1. Bewaar de test in het donker bij kamertemperatuur, dus niet in de koelkast.
 2. Open de verpakking van de test om te bekijken of het zakje nog afgesloten is en de houdbaarheidsdatum niet is verlopen. Als het zakje open is, of de houdbaarheidsdatum is verlopen moet je de test weggooien. 
 3. Lees de bijsluiter en gebruiksaanwijzing. 
 4. Drink, eet en rook niet net voordat je de test afneemt. 
 5. Snuit je neus een aantal keren voor het afnemen van de test.
 6. Was je handen. 
 7. Zorg dat je in een droge ruimte zit, vocht kan de test namelijk negatief beïnvloeden. 
 8. Kinderen tot 12 jaar mogen de test niet zelf uitvoeren. De test moet voor hun uitgevoerd worden door een volwassene. 
 9. Kinderen van 12 tot en met 17 mogen de test alleen doen onder toezicht van een volwassene. 

Tutorial zelftest afnemen

 1. Haal de teststrip uit de verpakking en plaats die op een vlakke en schone ondergrond. Vanaf het openen van de test heb je 30 minuten om de test uit te voeren. 
 2. Haal het lange wattenstaafje uit de verpakking, zorg hierbij dat je de punt niet aanraakt zodat die steriel blijft.
 3. Ga met het wattenstaafje ongeveer 2,5 cm in een neusgat via de rand van de neusvleugel parallel aan je gehemelte. Doe dit terwijl je je hoofd een beetje achterover houdt. 
 4. Draai het wattenstaafje 5 keer rond gedurende circa 15 seconden, dit kan onaangenaam aanvoelen. 
 5. Verwijder het wattenstaafje en breng aan in het andere neusgat waar je dezelfde stappen herhaalt.

Testuitslag zelftest bepalen

 1. Plaats het wattenstaafje in het meegeleverde buisje met vloeistof.
 2. Draai het wattenstaafje in de vloeistof rond voor 30 seconden. 
 3. Knijp in de onderkant van het buisje en draai het staafje nog 10 keer rond.
 4. Verwijder het wattenstaafje terwijl je de zijkant van het buisje dichtgeknepen houdt, als het ware alsof je het wattenstaafje uitwringt. 
 5. Draai het buisje om of plaats de dispenserdop op het buisje (afhankelijk van het soort test) en laat een aantal druppels op de teststrip vallen. Lees de bijsluiter om te zien hoeveel druppels je moet laten vallen. 
 6. Na 15 minuten kun je het testresultaat aflezen. Doe dit binnen 15 minuten, daarna verliest de testuitslag zijn betrouwbaarheid.
 7. Je test heeft een controlelijn ( C ) en een testlijn ( T ). Als je na 15 minuten geen rood streepje ziet bij de controlelijn, dan is de test ongeldig. 
 8. Als zowel de controlelijn als de testlijn beide rood kleuren dan is je test positief. Waarschijnlijk heb je dan Covid-19. Maak direct een afspraak met het GGD voor een PCR-test en ga in quarantaine. 
 9. Als de controlelijn wel rood kleurt, maar de testlijn niet dan is de test negatief en heb je waarschijnlijk geen Covid-19. Mocht je toch klachten hebben, maak dan voor de zekerheid alsnog een afspraak bij de GGD.

Let op! Er zijn meerdere soorten en merken Corona zelftesten op de markt. De gebruiksaanwijzing kan dan ook per test iets afwijken. Lees altijd de gebruiksaanwijzing goed door. 

Draag jouw steentje bij!

Nu je weet hoe een Corona zelftest werkt, hoe je hem zelf kunt gebruiken en waar je hem aan kunt schaffen houd niks je meer tegen om jezelf af en toe te testen. Door regelmatig te testen kun jij jouw steentje bijdragen om te voorkomen dat Covid-19 verder verspreid. 

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie