Hoe het kan dat je toch corona kan krijgen als je volledig gevaccineerd bent

Veel mensen die volledig gevaccineerd zijn tegen corona hebben het idee dat ze hierdoor het virus niet meer kunnen krijgen, dat is helaas niet helemaal waar. Ook met het vaccin is er nog een kleine kans dat je corona krijgt. Omdat onder de dagelijkse coronagevallen ook nog steeds mensen zitten die volledig gevaccineerd zijn zien sommige mensen het nut van het vaccin niet. Maar hoe zit dat nou echt? Is het vaccin niet effectief, of lijkt het maar zo, lees verder om erachter te komen. 

Vanavond nieuwe persconferentie: Bekijk nieuwe persconferentie maatregelen

Corona en vaccinaties

Als je verder leest dan de krantenkoppen die zeggen dat mensen met het vaccin corona kunnen krijgen, ontdek je vrij snel wat er aan de hand is. In de meeste gevallen zijn de gevaccineerden die corona kregen niet gestorven. Bovendien hebben ze meestal geen ernstige symptomen en hoeven ze niet in het ziekenhuis te worden opgenomen. Kortom, je kan wel corona krijgen, maar de kans dat je eraan overlijd, is veel kleiner. 

corona besmetting gevaccineerden regels

Overlijdenspercentages 

Om te bepalen of de vaccins nut hebben is het goed om te kijken naar de overlijdenspercentages onder niet gevaccineerden. Voor ongevaccineerde oudere Nederlanders is de kans om aan corona te overlijden vrij groot. Van de ongevaccineerde mensen die ouder zijn dan 80 jaar zal ongeveer 30% die corona oplopen eraan overlijden. Voor mensen tussen de 70 en 80 jaar  is dat ongeveer 15%. Voor ongevaccineerde mensen tussen 60 en 70 jaar is dat nog maar 2%. En voor mensen onder de 50 is de kans op overlijden minder dan 1%.

Hoe effectief is het vaccin

We hebben net gezien dat de overlijdenskans voor oudere mensen zonder vaccin vrij groot is. Het goede nieuws is dat zowel Pfizer, Moderna, Janssen en AstraZeneca zeer effectief zijn in het voorkomen van ernstige ziekte en overlijden door corona, zelfs voor de zeer besmettelijke Delta-variant. 

We zetten de cijfers even op een rijtje:

  • AstraZeneca vaccin
    • Is 14 dagen na de tweede dosis 100% effectief tegen ernstige vormen van corona.
    • Is 14 dagen na de tweede dosis 90% effectief tegen milde vormen van corona.
  • Moderna
    • Is 14 dagen na de tweede dosis 100% effectief tegen ernstige vormen van corona.
    • Is 14 dagen na de tweede dosis 94,5% effectief tegen milde vormen van corona.
  • Vaccinatie met Pfizer-BioNTech
    • Is 14 dagen na de tweede dosis bijna 100% effectief tegen ernstige vormen van corona.
    • Is 14 dagen na de tweede dosis 95% effectief tegen milde vormen van corona.
  • Janssen
    • Is 21 dagen na de dosis 85,4 effectief tegen ernstige vormen van corona.
    • Is 100% effectief tegen hospitalisatie.

Het is belangrijk om te weten dat de effectiviteit in de loop der tijd weer afneemt. Hoe snel dit afneemt en of het aan te raden is om een boosterprik te nemen wordt momenteel nog onderzocht. 

Waarom krijgen sommige mensen toch corona na vaccinatie?

Ondanks wat sommige mensen denken, zijn vaccins niet in staat om het virus of de ziekteverwekker waarop ze gericht zijn te doden. Wat ze wel doen is het stimuleren van het immuunsysteem. Ze zorgen dat het immuunsysteem aan de slag gaat om antilichamen aan te maken. Deze antilichamen richten zich specifiek op het virus of de ziekteverwekker. Ze stellen het lichaam in staat de infectie te bestrijden voordat deze de kop opsteekt en iemand ernstig ziek maakt.

Bij sommige mensen is de reactie van het immuunsysteem echter niet goed genoeg.  Hierdoor zijn ze nog steeds vatbaar voor de ontwikkeling van corona als ze aan het virus worden blootgesteld.

Hoe een persoon op een vaccin reageert, wordt beïnvloed door een aantal factoren, waaronder:

  • Iemands leeftijd
  • Iemands geslacht
  • Of iemand medicatie gebruikt 
  • Het dagelijks dieet van de persoon
  • Of iemand veel of weinig lichaamsbeweging krijgt 
  • De algemene gezondheid van iemand 
  • De hoeveelheid stress waar iemand aan blootgesteld wordt .

Het is niet eenvoudig te zeggen wie niet voldoende immuniteit heeft ontwikkeld. Het meten van de immuunrespons op een vaccin is niet gemakkelijk, er is een groot aantal laboratoriumtests voor nodig om dit te bepalen. 

En hoewel bijwerkingen van het vaccin erop wijzen dat je een reactie hebt, betekent de afwezigheid van symptomen niet perse dat je een zwakke reactie hebt.

Het immuunsysteem heeft ook tijd nodig om op vaccins te reageren en antilichamen aan te maken. Het aantal antilichamen worden na de tweede dosis steeds sterker. Vanaf twee weken na het tweede vaccin is het aantal antilichamen het hoogst. 

Hoe ziet corona eruit nadat je gevaccineerd bent?

Zoals gezegd kun je ook corona krijgen nadat je gevaccineerd bent. Maar hoe kom je daar achter, en hoe verloopt de besmetting over het algemeen. 

Moeten gevaccineerde testen?

Hoewel gevaccineerde niet verplicht hoeven te testen voor toegang, moet je nog steeds testen voor toegang. Als je vermoed dat je corona hebt kun je een PCR-test laten afnemen. De PCR-test die we gebruiken om SARS-CoV-2 op te sporen is zeer gevoelig en kan een positief geval goed opsporen, zelfs als je een lage concentratie van het virus in je lichaam hebt. Dit betekent dat iemand positief kan testen op SARS-CoV-2 maar geen symptomen van corona heeft.

volledig gevaccineerd corona regels qr code

Symptomen corona gevaccineerd

Van de gevaccineerden die symptomen hebben gemeld, zegt de grote meerderheid milde symptomen te hebben die van kortere duur zijn

Kun je gevaccineerd een besmetting doorgeven?

Er is altijd een kans dat een gevaccineerde persoon het virus doorgeeft aan een niet-gevaccineerde persoon zonder zelf symptomen te hebben. Maar gevaccineerde mensen die corona ontwikkelen zullen waarschijnlijk minder virale coronadeeltjes in hun lichaam hebben dan niet-gevaccineerde mensen, wat betekent dat ze minder kans hebben om het virus te verspreiden. Als je niet gevaccineerd bent en corona oploopt, heb je veel meer kans om het virus te verspreiden.

Hoe zit het met toekomstige varianten?

Tot dusver blijkt uit de voorlopige cijfers over coronavaccins, dat onze huidige vaccins effectief zijn bij de bescherming tegen nieuwe varianten als Delta, Delta-plus, A.Y.4.2. en alle ander varianten die momenteel bestaan. De kanttekening daarbij is dat sommige onderzoeken nog niet afgerond zijn en de data dus nog niet compleet is. 

Maar naarmate de tijd verstrijkt zal het virus verder muteren. Dit betekent dat er een grote kans is dat het virus mutaties ontwikkelt die beter bestand zijn tegen de bestaande vaccins. Wetenschappers houden dit goed in de gaten om ervoor te zorgen dat onze huidige en toekomstige vaccins doeltreffend zijn tegen eventuele nieuwe stammen.

Verspreiding van het virus tegengaan

Het beste wat we kunnen doen om corona te helpen bestrijden is de verspreiding van het virus tot een minimum te beperken. Dit betekent dat we aanraden om jezelf te laten vaccineren, en dat je jezelf moet laten testen als je symptomen hebt. Hierdoor kunnen we met zijn allen de verdere verspreiding zoveel mogelijk voorkomen. 

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie