Nieuwe variant coronavirus ontdekt, met ‘extreem hoog aantal’ mutaties

Wetenschappers hebben een nieuwe variant corona ontdekt: A.Y.4.2.. Deze covid-variant heeft een ‘extreem hoog aantal’ mutaties volgens de wetenschappers. Verwacht wordt dat deze nieuwe variant de druk op de zorg nog verder zal vergroten. Het Landelijke Netwerk Acute Zorg (LNAZ) heeft fase 2D uit het opschalingsplan aangevraagd bij minister Hugo de jonge. Volg onze website voor het laatste nieuws over de nieuwe corona mutatie

UPDATE 25-11-2021, ook een nieuwe coronavariant in Zuid-Afrika ontdekt!

corona onderzoek

Het ‘delta-plus’ coronavirus is ontdekt in Amerika en Denemarken

A.Y.4.2. werd in juli ontdekt door wetenschappers in Amerika. De nieuwe variant is een afstamming van het delta virus, daarom wordt A.Y.4.2. ook wel ‘delta-plus’ genoemd. In het verenigd koninkrijk nam eerder de delta variant als snel toe in het aantal besmettingen. Nu blijk dat deze ‘delta-plus’ variant verantwoordelijk is voor 6 procent van alle besmettingen in Engeland.

In Denemarken hebben wetenschappers het A.Y.4.2. coronavirus ook al ontdekt. Hiermee is de kans dat het delta-plus coronavirus ook actief is in Nederland en andere Europese landen als Frankrijk en Italië. Het RIVM geeft aan elke week monsters van het coronavirus te onderzoeken om veranderen en varianten.

Nieuwe corona variant ook in Nederland

Zo ontdekte het RIVM 10 weken geleden al dat de DELTA variant actief is in Nederland. “Sindsdien is ongeveer 0,1 tot 0,2 procent van de besmettingen afkomstig van deze variant” laat het RIVM aan RTL Nieuws weten.

aantal besmettingen Nederland

Volgens het RIVM is dat nog geen reden tot zorgen. Zolang het coronavirus rondgaat over de wereld zal het virus blijven veranderen. Elk virus dat zich verspreidt krijgt mutaties. Wel opvallend is dat de nieuwe ‘delta-plus’ variant, volgens onderzoekers extreem veel mutaties ontwikkelt. Eerder bij de DELTA variant was dit in mindere mate het geval.

Besmettelijkheid nieuwe corona variant

Wat een nieuwe corona variant vooral gevaarlijk maakt is de besmettelijkheid. Hoe snel verspreidt de nieuwe corona variant zich, en vooral hoe besmettelijk is de nieuwe corona variant voor gevaccineerde mensen? Op dit moment zijn wetenschappers het nog niets eens over de besmettelijkheid van het nieuwe coronavirus.

Kun je gevaccineerd een besmetting doorgeven?

“Er is nog discussie onder de Britse wetenschappers. Een eerste schatting is dat de besmettelijkheid 10 tot 15 procent hoger zou zijn, maar dat is nog een hele ruwe schatting” laten ze aan RTL Nieuws weten. Ook is er nog onbekend hoeveel besmettelijker de DELTA-Plus variant is onder volledig gevaccineerde mensen.

Wetenschappers gaan er in ieder geval vanuit dat de besmettelijkheid niet zoveel hoger ligt als bij de deltavariant. Toen was er namelijk direct een grote stijging in het aantal besmettingen in Engeland, nu is dat niet het geval.

RIVM en WHO doen onderzoek naar de nieuwe mutatie

vaccinonderzoek

Het RIVM kijkt naar gegevens van de Wereldgezondheidsorganisatie en europese ECDC om te bepalen of deze nieuwe mutatie een nieuwe dreiging vormt. Deze organisaties groeperen namelijk de nieuwe varianten van het coronavirus in gevaarlijke en minder gevaarlijke varianten.

Beide groepen worden in de gaten gehouden, maar voor de groep ‘gevaarlijke’ varianten wordt op geanticipeerd. Zo valt de deltavariant in de groep ‘of concern’. Deze nieuwe delta-plus variant is een losstaande variant, zoals eerder genoemd is nog niet bepaald of het virus in de gevaarlijke groep behoord.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie