Amerikanen stoppen massaal hun 9 tot 5 werkdagen

Indien je nog vragen hebt wie de touwtjes in de handen heeft op de Amerikaanse arbeidsmarkt, heeft het Ministerie van Arbeid daar antwoorden op. Zo veel macht om de lakens uit te delen hebben werknemers in decennia niet gehad.

Een recordaantal van 4,5 miljoen Amerikanen hebben hun baan opgezegd. Van recordaantal is 3% van de Amerikanen die ontslagen zijn. Dit hebben de laatste cijfers van het Bureau of Labor Statistics aangetoond.

Het aantal vacatures is met meer dan een half miljoen gedaald, ten opzichte van oktober, tot 10,6 miljoen meer in november. Dit aantal is nog steeds erg hoog als we kijken naar het verleden.

Het grootste aantal werknemers heeft ontslag genomen voor de klantgerichte banen. Denk hierbij aan vrijetijds- en horecabanen en in de detailhandel. Het is daarom ook logisch dat het meeste vacatures voor deze sectoren bedragen. In deze branche heeft 6,1% van het totaal aantal ontslag genomen werknemers plaatsgevonden. De ontslagaantallen in de transport-, nuts- en opslagsector stegen ook.

Werknemers bleven hun baan opzeggen in een historisch tempo. De sectoren met lage lonen die rechtstreeks door de pandemie zijn getroffen, bleven de bron van veel van de verhoogde opzeggingen,” geeft Nick Bunker aan. Hij is directeur van onderzoek bij het Indeed Hiring Lab.

De horeca had het grootste aantal in ontslagen, terwijl het totaal aantal openstaande vacatures erg daalde in deze sector. Werknemers gingen bij hun baas weg om betere deals te krijgen, omdat bedrijven de lonen opdrijven en versoepelingen doen in de secundaire arbeidsvoorwaarden. Op deze manier worden schaarse werkzoekenden aangetrokken.

Economie

Toch heeft de economie nog niet de banen teruggewonnen die in de eerste dagen van de pandemie verloren zijn gegaan. Dit kwam door tekorten aan werknemers, waardoor dit heeft gewogen op de banengroei. Afgelopen november 2021 kwamen er in Amerika 210.000 banen bij. Hoewel de arbeidsparticipatie is gestegen in november, ligt deze gemiddeld vooralsnog lager met 1,5% onder het niveau van de pandemie.

Er wordt zich afgevraagd door economen waarom er zo weinig werknemers beschikbaar zijn. Dit gevolg kan een aantal factoren hebben die er voor hebben gezorgd. Denk hierbij aan angst voor corona, door dus niet terug te durven. Denk aan problemen met de kinderopvang, de ondernemingszin is aangewakkerd bij werknemers of de vervroegde uittreding van babyboomers.

Er kan gespeculeerd worden op de reden, maar werknemers bevinden zich ook in een goede onderhandelingspositie, waarbij de hefboomwerking duidelijk wordt na het gemiddelde uurloon. Deze is gemiddeld met 4,8% gestegen ten opzichte van dezelfde periode precies een jaar geleden.

Zal deze dynamiek in 2022 aanhouden

Het aantal ontslagen en opzeggingen laat zien dat er een krappe arbeidsmarkt is, waar werknemers gemakkelijk een nieuwe en beter baan kunnen vinden.

Bij de cijfers die hierboven zijn aangetoond is er nog geen rekening gehouden met de opkomst met de dominante Omikron-variant. Deze variant heeft er voor gezorgd dat het aantal infecties is gestegen en nog meer werknemers het risico lopen om bloot te worden gesteld aan het corona-virus.

UCLA Labor Center liet zien dat een kwart van de werknemers binnen de fastfood-sector, in Los Angeles, corona heeft opgelopen in de laatste 18 maanden. Hiervan werd minder dan de helft op de hoogte gesteld, door hun werkgever, dat ze mogelijk in contact zijn gekomen met het virus.

Amerikaanse arbeidsmarkt

Amerika had in november 10,6 miljoen banen te vervullen, dit bleek een lichte daling ten opzichte van de maand ervoor dat 11 miljoen vacatures liet zien. Het totaal aantal beschikbare banen, in Amerika, bereikte in juli vorig jaar een piek van 11,1 miljoen.

Ten opzichte van het totaal aantal te vervullen banen, is het aantal beschikbare banen in de financiële- en verzekeringssector gestegen in november. Het totaal aantal werknemers die werknemers zoeken en in dienst willen nemen bleef onveranderd met 6,7 miljoen. Dit liet een positief beeld zien van de arbeidsmarkt: “”Mensen die ontslag nemen, nemen een andere baan, ze verlaten de beroepsbevolking niet“, geeft Heidi Shierholz aan, hoofdeconoom van het Economic Policy Institute. “Netto komt er elke maand een ton banen bij op de arbeidsmarkt.”

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie