Akkoord op klimaatrapport, ondanks oorlog

Het tweede deel van het klimaatrapport van het VN-klimaatpanel IPCC over de gevolgen van klimaatverandering voor mens en natuur wordt maandag vrijgegeven. In een vreemde parallelle werkelijkheid hebben de Russische en Oekraïense teams de afgelopen dagen ook over de inhoud onderhandeld, waarbij in het weekend een akkoord werd bereikt.

Het rapport bespreekt de effecten van klimaatverandering op mens en milieu, alsmede opties voor (gedeeltelijke) aanpassing. Het omvat 26 hoofdstukken en ongeveer 4.000 bladzijden, en is opgesteld door 270 klimaatdeskundigen (plus een groot aantal recensenten).

Er is een “samenvatting voor beleidsmakers” van enkele tientallen bladzijden gemaakt om het boek consumeerbaar te maken. Ook over de samenvatting hebben de landen een mening. Na bijna twee weken van (online) onderhandelingen over de formulering van bijna elke zin, werd uiteindelijk op zaterdagavond een akkoord bereikt, na anderhalve dag vertraging.

Het is onmogelijk om je te concentreren op het klimaatrapport vanwege de oorlog.

Op dat moment had de Oekraïense delegatie zich al teruggetrokken, door de oorlog. Volgens een bron probeerden de leden van de groep nog even vol te houden, maar konden zij het emotioneel niet verkroppen zich te concentreren op de punten en komma’s in een klimaatrapport terwijl in hun steden Russische raketten te horen waren.

De belangrijkste thema’s van het nieuwe klimaatrapport, evenals wat de oorlog in Oekraïne betekent voor de internationale samenwerking in de strijd tegen klimaatverandering, zijn maandag te lezen.

Oekraïense wetenschappers hebben de goedkeuringszitting van het IPCC-rapport verlaten. “We moeten ons bekommeren om de veiligheid van [onze] gezinnen tijdens de oorlog, en het is onmogelijk om ons te concentreren op de formulering van de samenvatting voor beleidsmakers terwijl ze worden aangevallen en gebombardeerd,” vertelde een wetenschapper me.

De drie aspecten van het klimaatprobleem: de opwarming van de aarde, de gevolgen ervan en hoe het aan te pakken

Het rapport is het tweede van een driedelige reeks die om de acht à negen jaar door het IPCC wordt uitgebracht. Het eerste deel van de studie, dat betrekking heeft op de “fysische basis” van de klimaatwetenschap (bijvoorbeeld het opwarmende effect van broeikasgassen en het smelten van ijskappen), werd in augustus 2021 vrijgegeven. De IPCC-rapporten vormen een solide basis voor de VN-klimaatonderhandelingen. De laatste keer dat het IPCC een uitgebreid rapport publiceerde, was in 2013.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie