EU weert vluchten Rusland, stuurt Oekraïne wapens

Alle Russische vliegtuigen mogen niet meer in het luchtruim van de Europese Unie vliegen. Oekraïne krijgt ook wapens en munitie van de EU. Verder worden door de Russische regering gecontroleerde media in Europa verboden.

Dat heeft Ursula von der Leyen, de voorzitter van de Europese Commissie, zondagmiddag verklaard op een persconferentie. De Europese Commissie heeft niet alleen tegen Rusland, maar ook tegen Wit-Rusland nieuwe sancties ingesteld.

Russische vliegtuigen mogen niet opstijgen of landen op Europese luchthavens. Op hun reis naar andere bestemmingen mogen de vliegtuigen ook niet over EU-grondgebied vliegen. Volgens Von der Leyen geldt de wetgeving ook voor Russische privévliegtuigen die eigendom zijn van Russische oligarchen.

Bovendien is het volgens Von der Leyen de eerste keer in de geschiedenis van de Unie dat zij wapens en munitie stuurt naar een land dat wordt aangevallen. Eerder droegen individuele EU-lidstaten wapens over aan Oekraïne, maar nu doet de organisatie als geheel dat. Verder worden Russische zenders als Russia Today en Sputnik verboden omdat ze fungeren als spreekbuizen van Moskou. “Ze zullen op deze manier hun leugens en onwaarheden niet kunnen verspreiden“, waarschuwde Von der Leyen.

Rusland heeft een embargo op Europese vliegtuigen ingesteld.

Dit weekend hebben een aantal Europese landen verklaard dat Russische vliegtuigen niet langer in hun luchtruim mogen vliegen. Naast Nederland hebben ook Duitsland, België, Denemarken, het Verenigd Koninkrijk, Italië, Zweden en Finland soortgelijke verboden afgekondigd.

Rusland heeft bij wijze van vergelding ook zijn luchtruim voor verschillende EU-leden gesloten. Dit kan bijvoorbeeld gevolgen hebben voor vluchten naar Azië.

De Nederlandse luchtvaartmaatschappij KLM heeft aangekondigd dat zij ten minste een week niet naar of over Rusland zal vliegen. Als alternatief wordt gekeken naar vluchten die het Russische luchtruim zouden doorkruisen.

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie