Nederland steunt Oekraïne met 200 luchtdoelraketten

Nederland geeft Oekraïne 200 Stinger-luchtdoelraketten om het land te helpen in zijn strijd tegen Rusland. Dat staat in een brief aan het Lagerhuis die zaterdag is gepubliceerd.

Een Stinger is een draagbaar afweermiddel dat zich onderscheidt door de grote buis die op de schouder van de gebruiker wordt gedragen.

Nederland heeft Oekraïne afgelopen vrijdag defensiemateriaal toegezegd, zoals munitie, helmen en afweervesten. Volgens de ministers Wopke Hoekstra (Buitenlandse Zaken) en Kajsa Ollongren (Defensie) heeft Oekraïne na de inval van Rusland in de nacht van woensdag op donderdag verdere verzoeken gedaan, die tot deze levering hebben geleid.

Dit verzoek is aan de hand van de wapenexportcriteria uitvoerig, maar wegens de buitengewone omstandigheden verkort, geëvalueerd. Het Parlement zal zo spoedig mogelijk op de hoogte worden gebracht“, schrijven de ministers.

Een deel van de eerder toegezegde producten is al geleverd; de rest zal zo snel mogelijk worden verzonden, maar Nederland kampt volgens Hoekstra en Ollongren met “logistieke problemen die vergelijkbaar zijn met die van andere landen”.

Nederland had dit al aan Oekraïne beloofd (en een deel ervan is al aangekomen):

  • 3.000 gevechtshelmen
  • 2.000 kogelvrije vesten, alsmede pantserbepantsering
  • Metaaldetectoren en radars voor het lokaliseren van wapens zijn voorbeelden van defensieve wapens.
  • 100 sniper geweren, samen met 30.000 kogels

De ambassade werd overgeplaatst naar Polen.

Hoekstra bepaalde ook dat ambassadeur Jennes de Mol en zijn collega’s naar Jaroslaw in Polen zouden gaan, aan de Poolse kant van de Oekraïense grens, om van daaruit te werken en Nederlandse burgers bij te staan die het land ontvluchtten.

Nederland heeft zondag uit veiligheidsoverwegingen de activiteiten van de Oekraïense ambassade verplaatst van Kiev naar Lviv, in het westen van Oekraïne, maar dat bleek te gevaarlijk. Leden van het team zullen naar de Oekraïense kant van de grens verhuizen om de Nederlanders zo nodig en veilig te ondersteunen.

Alleen Rusland is aansprakelijk

Voor het kabinet lijdt het geen twijfel dat Rusland, en Rusland alleen, verantwoordelijk is voor deze invasie en de immense humanitaire, economische, politieke en sociale tol die deze aan het Oekraïense volk eist“, schrijven Hoekstra en Ollongren in de Kamerbrief.

Vrijdag werd de ambassadeur van de Russische Federatie ontboden om dit punt krachtig over te brengen. Als gevolg daarvan werd Rusland aangespoord om alle militaire operaties tegen Oekraïne te beëindigen, zijn soldaten te evacueren en terug te keren naar de onderhandelingstafel.”

Laat hieronder uw mening weten

Corona-teller.nl heeft geen verstandhouding met overheidsinstanties als GGD, RIVM of andere teststraten genoemd in artikelen en links. Dit is een ongebonden website met een eigen redactie